12.9.2020 19:50

Στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ πρόσφυγες και μετανάστες

Με τις εργασίες κατασκευής του νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ να βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκίνησε ήδη η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, ώστε να ακολουθήσει η είσοδος και στέγασή τους σε αυτή. Στόχος είναι να στεγασθούν στην προσωρινή δομή όλοι όσοι διέμεναν στη Μόρια και παράλληλα να συνεχισθεί η προσπάθεια της αποσυμφόρησης της Λέσβου με την μεταφορά εκτός του νησιού όσων δικαιούνται άσυλο.

Εως το βράδυ σήμερα αναμένεται να έχουν στηθεί  σκηνές για 2.500 ανθρώπους και εκτιμάται ότι για το σύνολο των μεταναστών- προσφύγων οι σκηνές θα έχουν στηθεί περίπου σε μία εβδομάδα. 

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την είσοδο στο νέο κέντρο «θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19». 

Τα αποτελέσματα των τεστ βγαίνουν άμεσα (σε 15'). Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα είναι μέρος των 200.000 τεστ της δωρεάς της οικογένειας του εφοπλιστή Μαρτίνου. Στο πλαίσιο των ελέγχων, ένας μετανάστης διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό και τέθηκε ήδη σε καραντίνα. 

Ωστόσο, πρόβλημα εντοπίζεται μεταξύ των Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάστασή τους στον προσωρινό καταυλισμό. Οι Αφγανοί που είναι και η μεγαλύτεροι «κοινότητα» που διαβιούσε στη Μόρια (περίπου οι 3 στους 4) εκτιμάται ότι επιχειρούν να ασκήσουν πίεση μέσω της δημοσιότητας από τα διεθνή ΜΜΕ, ώστε να πετύχουν να μεταφερθούν στην Αθήνα. Η απόφαση βέβαια, είναι να μην φύγει κανείς, εκτός κι αν δικαιούται άσυλο. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, η μεταφορά θα φίνει αφού προηγηθεί τεστ για αρνητικό και εφόσον αυτό βγει αρνητικό. 

Εκτιμαται ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουν στηθεί οι σκηνές για το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων που ζούσαν στη Μόρια και ήταν περίπου 12.700 τον Αύγουστο. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ