29.1.2024 15:03

Πρώτος σοβαρός διάλογος για τον πρωτογενή τομέα στο Βόρειο Αιγαίο – Βίντεο

Συναντήσεις της αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλη με παραγωγικούς φορείς της Χίου

Η πρώτη, μετά από χρόνια, σοβαρή προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα στο Βόρειο Αιγαίο και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, ξεκίνησε έπειτα από πρωτοβουλία της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλη, που πραγματοποιεί σειρά περιοδειών στα νησιά με στόχο την ενημέρωσή της από τους κατά τόπους παραγωγικούς φορείς των νησιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Δευτέρας 29/1, επισκέφθηκε τη Χίο, ανταλλάσσοντας απόψεις και προβληματισμούς με τους φορείς του νησιού, καταθέτοντας μάλιστα ενώπιον τους τον σχεδιασμό της Περιφέρειας αλλά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην Κυβέρνηση προσφάτως.

Η κα. Αντωνέλη, επεσήμανε ότι βασικό ζητούμενο για το βόρειο Αιγαίο είναι η εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, στο πλαίσιο σύγκλισης των νησιών με τις ηπειρωτικές περιφέρειες της χώρας αλλά και μία σειρά μέτρων που θα οδηγήσουν στην τόνωση του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Η συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης φυσικών απειλών, η λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών λόγων μείωσης κατά 25% των επιδοτήσεων, η εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, η στήριξη των συνεταιρισμών με χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και η ένταξη αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ των νέων ζωονόσων που προκύπτουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κα. Αντωνέλη, επεσήμανε τις περιορισμένες δυνατότητες παρεμβάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καλώντας όμως την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα των νησιών δεν είναι λόγια αλλά πράξεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ