8.7.2020 20:14

Πιστός στο δόγμα Πέτσα ο Κώστας Μουτζούρης

Σκορπά χωρίς κριτήρια και με αδιαφανή τρόπο 135.000 ευρώ για διαφήμιση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ακόμα και σε… site που δεν αναρτούν ειδήσεις

Τη δόξα της λίστας Πέτσα φαίνεται ότι ζήλεψε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεπεράσει τον θρίαμβο της Κυβέρνησης που με αδιαφανή τρόπο και άνευ κριτηρίων έδωσε 20 εκ. ευρώ σε Μ.Μ.Ε. για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς, την εισήγηση, ΟΧΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, αλλά ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ, για διάθεση ποσού 135.000 ευρώ σε πλειάδα ιστοσελίδων, πολλά εκ των οποίων αυτό-αποκαλούνται Μέσα Ενημέρωσης και κάποια άλλα απλά… έχουν πάψει να αναρτούν ειδήσεις.

Πάρε κόσμε λεφτά…

Όπως εξηγεί στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης, το συγκεκριμένο ποσό αφορά καταχωρήσεις μακέτας, banners αφιερωμάτων, προβολή βίντεο και μετάδοση ραδιοφωνικών spot της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με στόχο την προσέλκυση τουριστών από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της λίστας που εισηγείται ο Περιφερειάρχης είναι ότι, σε αυτή συμπεριλαμβάνονται ιστοσελίδες αμφίβολης επισκεψιμότητας, εγείροντας σημαντικά ερωτηματικά για την πραγματική πρόθεση του Περιφερειάρχη.

Από την άλλη συμπεριλαμβάνονται αυτό-αποκαλούμενα Μ.Μ.Ε. που αφενός δεν υπάρχουν στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, αφετέρου δεν έχουν καν πιστοποιηθεί από το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων του Υπουργείου.

Τα παραδείγματα

Σε μία προσπάθεια να φανεί αρεστός σε όλους, ο Περιφερειάρχης επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση «Ο καλός μύλος όλα τα αλέθει». Τι πρακτικά σημαίνει αυτό;

Ότι βάσει τη λίστας κατανομής χρημάτων, όλες οι ιστοσελίδες λόγου χάρη, θα χρηματοδοτηθούν με το ίδιο ποσό ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλο παράμετρο. Έτσι στη Χίο εντοπίζουμε ιστοσελίδα που δεν απασχολεί δημοσιογράφους ή διοικητικό προσωπικό  ή ιστοσελίδα που αρκείται στην αναπαραγωγή ειδήσεων άλλων τοπικών Μ.Μ.Ε. να επιχορηγούνται με το ίδιο ποσό με ένα τοπικό Μ.Μ.Ε. που πληρώνει μηνιαίους μισθούς και εισφορές στο κράτος.

Στην ίδια λίστα και πάντα αναφερόμενοι στη Χίο, εντοπίζουμε δήθεν ειδησεογραφική ιστοσελίδα που δεν έχει καν εργαζόμενους και δεν είναι καν αναγνωρισμένη ως ειδησεογραφική ιστοσελίδα από το online Μητρώο των ηλεκτρονικών μέσω, να χρηματοδοτείται με το ίδιο ποσό, δηλαδή 1.500 ευρώ με το politischios.gr ή το alithia.gr που απασχολούν 2ψήφιο αριθμό εργαζομένων και έχουν καθημερινή ροή ειδήσεων.

Οι περιπτώσεις αυτές δεν αφορούν όμως μόνο στη Χίο. Στην περίπτωση της γειτονικής Μυτιλήνης, εντοπίζουμε site που έχει να αναρτήσει είδηση από τα τέλη του περασμένου Φλεβάρη να επιχορηγείται με το ποσό των 2.000 ευρώ ενώ άλλη παραδημοσιογραφική ιστοσελίδα που δεν απασχολεί κανέναν δημοσιογράφο και αρκείται στη λογική των copy-paste και της ανάρτησης δελτίων Τύπου να επιχορηγείται με το ίδιο ποσό, με site όπως stonisi.gr.

Τι θα επέβαλε η λογική

Καθίσταται πασιφανές ότι, αν ο Περιφερειάρχης θα ήθελε να εξυπηρετήσει όντως τον σκοπό της εισήγησής του και όχι να αρκεστεί απλά στη σπατάλη χρημάτων, θα έθετε εξ αρχής κριτήρια.

Και αντικειμενικά κριτήρια δεν μπορεί να είναι άλλα για τις μεν εφημερίδες η εγγραφή στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, για τα δε site ο αριθμός των μηνιαίων προβολών σελίδας βάσει των επίσημων στοιχείων του google analytics, ότι δηλαδή κάνουν και οι διαφημιστικές εταιρείες της Αθήνας, προκειμένου να επιλέξουν το μέσο στο οποίο θα διαφημίσουν τον πελάτη τους καθώς και η εγγραφή στο online μητρώο Μ.Μ.Ε. του Υπουργείου.  

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, το μέγεθος κάθε επιχείρησης, δηλαδή ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στο κάθε μέσο, βάσει τον δηλωμένων στοιχείων στους φορείς Ασφάλισης.

Ποιος θα ψηφίσει αυτό το έκτρωμα;

Με βάσει τα παραπάνω στοιχεία το μοναδικό ερώτημα που γεννάται είναι αν ο Περιφερειάρχης θα παραμείνει πιστός στο δόγμα Πέτσα ή θα το αποσύρει, επανασχεδιάζοντας εκ νέου τη συγκεκριμένη λίστα στη βάση κριτηρίων που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όχι στην προσωπική του ατζέντα επαφών.

Θα υπάρξει περιφερειακός σύμβουλος που θα δώσει τη θετική του ψήφο σε αυτή την αδιαφανή εισήγηση;

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ