23.7.2020 14:42

«Η πανδημία στέρησε τη δυνατότητα πολλών επιστροφών στην Τουρκία»

139 μετανάστες έχουν πάρει τον δρόμο για τη φυλακή μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Ελευθέριος Ντουρουντούς, μιλώντας στο Ρ/Σ «Στο Νησί 99 FM» και στη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου.

Ο κ. Ντουρουντούς χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως ένα ζήτημα πολύπλοκο το οποίο για να το κατανοήσεις και να το διαχειριστείς απαιτεί γνώση, συνεννόηση αλλά και συναίνεση. Ο ίδιος έκανε τη διαπίστωση ότι ειδικά το τελευταίο 3μηνο, ο αριθμός των διαμενόντων μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει μειωθεί κατά 7.000 άτομα, με τη Λέσβο «να έχει πάρει ένα μεγάλο κομμάτι αποσυμφόρησης, η οποία γίνεται αθόρυβα χάρη στην μεθοδικότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης».

«Ευτυχές ότι δεν υπάρχουν κρούσματα»

Παράλληλα αναφέρθηκε στο κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας σε συνάρτηση με το μεταναστευτικό λέγοντας ότι το γεγονός των μηδενικών κρουσμάτων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης του Βορείου Αιγαίου, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη προσπάθεια των Αστυνομικών που καθημερινά δίνουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα ώστε να εφαρμόσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας.

Αποκάλυψε δε, ότι η πρόταση για lock down στα Κ.Υ.Τ. και γενικότερα στις δομές φιλοξενίας ήταν πρόταση που κατέθεσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, η οποία τελικά έγινε αποδεκτή.

Επιστροφές και κορωνοϊός

Ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να απαντήσει επίσης και στο θέμα των επιστροφών προς την Τουρκία, καταθέτοντας την άποψη ότι, αν δεν υπήρχε η πανδημία τότε οι επιστροφές προς την Τουρκία θα ήταν πραγματικά πάρα πολλές.

«Είναι γεγονός βέβαια ότι μετά την πανδημία υπάρχει μία άρνηση από την Τουρκία για τις επιστροφές. Πέρα όμως από τις επιστροφές στη γείτονα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες επανεισδοχής μεταναστών.  Ήδη και αυτές οι δυνατότητες έχουν αρχίσει να δρομολογούνται. Θεώρώ ότι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα έχουμε επιστροφές μέσω Δ.Ο.Μ. και θα είναι πάνω από 50 άτομα», ανέφερε ο κ. Ντουρουντούς.

Αυξημένος αριθμός συλλήψεων

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου επεσήμανε ότι: «η Ελληνική Αστυνομία μιλάει μόνο με έναν τρόπο, τη δουλειά της και αυτό γίνεται μέσα από στοιχεία».

Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συλλήψεων σε όλη την γεωγραφική έκταση της Περιφέρειας που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.

Όπως είπε, το 2017 υπήρχαν 830 συλλήψεις, το 2018 1.353, το 2019 1.325 και το 2020 μέχρι τις 21/5 712 συλλήψεις.

Από τον παραπάνω αριθμό, στη φυλακή οδηγήθηκαν το 2018 153 μετανάστες, το 2019 109 και το 2020 μέχρι και σήμερα 139 άτομα.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων είναι από μετανάστες προς μετανάστες», σχολίασε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ