26.7.2020 7:05

Το τέλος των μικρών ξενοδόχων στη Χίο

Πηγή: Έντυπη έκδοση "π"

Πωλητήριο 18 επιχειρήσεων σε όλο το νησί με την πληρότητα να αγγίζει μόλις το… 15%

Την μέχρι σήμερα εικόνα, ότι ο τουρισμός της Χίου στηρίζεται στα μικρής και μεσαίας χωρητικότητας καταλύματα έρχεται να ανατρέψει η αγορά ακινήτων, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την ικανότητα φιλοξενίας του νησιού σε πραγματικό αριθμό κλινών.

Οι επιχορηγήσεις των προηγούμενων ετών από ευρωπαϊκά κονδύλια και η δυνατότητα παροχής δανείων με ευνοϊκούς σχετικά όρους, είχαν ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση ακινήτων και τη μετατροπή τους σε καταλύματα χωρητικότητας έως και 50 κλινών, σε διάφορα σημεία του νησιού.

Έτσι από την Αμανή μέχρι τον Κάμπο και από εκεί μέχρι τα Μαστιχοχώρια, ξεκίνησαν να δημιουργούνται δειλά- δειλά, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, που παρείχαν στους επισκέπτες μία εναλλακτική πρόταση διαμονής και φιλοξενίας πέρα από τα ήδη γνωστά μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού.

Ο τουριστικός κατήφορος

Η συνεχής υποτίμηση του τουριστικού προϊόντος της Χίου, η τουριστική εξάρτηση από την Τουρκία και αντίστοιχα η αποκοπή από τις ευρωπαϊκές κυρίως αγορές, είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση τουριστών στο νησί, με αποτέλεσμα ακόμη και οι ελάχιστοι Ευρωπαίοι τουρίστες που έρχονταν στη Χίο με τις λιγοστές πτήσεις τσάρτερ, να προτιμούν την πόλη παρά τα προάστια ή τα χωριά της για τη διαμονή τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία ιδιότυπη τουριστική ασφυξία, που οδήγησε τη μία μετά την άλλη τις επιχειρήσεις που στήθηκαν από τις αρχές του 2000 μέχρι και σήμερα, είτε να λάβουν χαρακτήρα ενοικιαζομένων δωματίων (στην καλύτερη των περιπτώσεων) είτε να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να αναζητούν ιδιώτη στην αγορά ακινήτων προκειμένου να πουλήσουν τα συγκροτήματά τους.

Πώληση 18 μικρών επιχειρήσεων

Αυτή η δεύτερη κατηγορία, δηλαδή πρώην μικροί ξενοδόχοι να αποζητούν απεγνωσμένα αγοραστή για το ακίνητό τους, είναι αυτή που ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Ήδη μία έρευνα στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές, αφού στην περίπτωση της Χίου, στην παρούσα φάση πωλούνται 18 επιχειρήσεις καταλυμάτων σε όλη τη γεωγραφική έκταση του νησιού.

Ανάμεσα στις αγγελίες, ξεχωρίζουν αρχοντικά που μετατράπηκαν σε ξενώνες αλλά και νεοκλασσικά που με τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες και την κατάλληλη διακόσμηση μετατράπηκαν σε τουριστικά καταλύματα.

Η πλειονότητα των αγγελιών που ξεκινούν από τις 300.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 2.000.000 ευρώ, αφορούν σε τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στην Αμανή και στα Μαστιχοχώρια ενώ δεν λείπουν και οι αγγελίες στην Ομηρούπολη, στον Άγιο Μηνά αλλά και στον Κάμπο της Χίου.

Αύξηση μέσα σε μία 2 ετία

Όπως εξήγησαν στον «π» κτηματομεσίτες της Χίου, τα τελευταία δύο  το ενδιαφέρον ιδιωτών για πώληση των ακινήτων τους που στέγαζαν τουριστικές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Σε σχέση με δύο χρόνια πριν, δεν θα έβρισκε κανείς τέτοιου είδους αγγελίες που θα ξεπερνούσαν σε αριθμό τις 5 ή τις 6. Πλέον όμως, με δεδομένη τη συρρίκνωση των επισκεπτών στο νησί, τα συγκεκριμένα ακίνητα απλά βαραίνουν με έξοδα τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι προσπαθούν να τα πουλήσουν ως πολυτελείς κατοικίες είτε ως επιχειρήσεις, αφού πρόκειται για πραγματικά αξιόλογα ακίνητα και σε πολύ καλές περιοχές», ανέφεραν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων του νησιού στον «π».

Πτώση τζίρου που φθάνει το 70%

Στην παραπάνω εικόνα έρχονται να προστεθούν και οι αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην τοπική οικονομία. Για να λάβει κανείς υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αρκεί να σκεφτεί ότι την περσινή αντίστοιχη χρονική περίοδο, το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία της πόλης έφθανε το 85% ενώ φέτος μόλις το 15% και αυτό από πληρώματα της frontex και επαγγελματίες εκτός Χίου που μεταβαίνουν στο νησί στο πλαίσιο επαγγελματικών ταξιδιών.

Εξίσου απογοητευτικοί είναι και οι τζίροι των επιχειρήσεων, με τη μείωση να αγγίζει ακόμα και το 70% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που προϊδεάζει για έναν δύσκολο οικονομικά χειμώνα.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο περιβόητος εσωτερικός τουρισμός, αφού παρά τα ελκυστικά πακέτα και τον σημαντικό αριθμό εκπτώσεων ακόμα και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οι κρατήσεις κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, σε τέτοιο βαθμό που δεν δύνανται να καλύψουν τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί από τις μαζικές ακυρώσεις.

Μέχρι στιγμής, οι όποιες κρατήσεις αφορούν την τελευταία στιγμή ενώ ακόμα στο κομμάτι του τουρισμού από τη Βόρεια Ελλάδα, στο οποίο είχε επενδύσει σημαντικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προς το παρόν μεγάλη ωφελούμενη είναι η Λήμνος, η οποία φαίνεται ότι έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής πίττας εξαιτίας της γειτνίασής της με το λιμάνι της Καβάλας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ