9.7.2024 11:31

Κώστας Μούνδρος :"Τυφλός και απρόσεκτος ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό"

Ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου, Κώστας Μούνδρος, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό που προτείνει το Υπουργείο Τουρισμού. Ο κ. Μούνδρος, μιλώντας για το ζήτημα, χαρακτήρισε την προσέγγιση του Υπουργείου ως "τυφλή" και "απρόσεκτη", επισημαίνοντας πως δεν συμβαδίζει με τις τοπικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Χίου.

Κριτική στο Νέο Σχέδιο

Ο κ. Μούνδρος σημείωσε ότι ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός απειλεί τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μπροστά στην επέλαση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. "Δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους ένα τέτοιο μοντέλο και σε επίπεδο χωροταξίας αλλά και σε επίπεδο οικοπέδων διαστάσεων," δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι η φιλοσοφία του φορέα τουρισμού της Χίου είναι να προωθήσει έναν εναλλακτικό τουρισμό που θα αναπτύξει βιώσιμα το νησί, αποφεύγοντας την υπερεκμετάλλευση.

Προτάσεις για Εναλλακτικό Τουρισμό

Ο πρόεδρος του φορέα υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός πλαισίου που θα υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. "Πρέπει να το ξαναδούμε από την αρχή και σε κάθε τόπο ξεχωριστά," ανέφερε, τονίζοντας ότι η Χίος δεν επιθυμεί την αλόγιστη αύξηση των μεγάλων ξενοδοχείων, αλλά τη στήριξη μικρότερων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει, ο κ. Μούνδρος μίλησε για την επαφή που έχει γίνει με τον βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος ζήτησε από τον φορέα να καταθέσει προτάσεις που θα καταστήσουν το τουριστικό μοντέλο της Χίου βιώσιμο. "Υπάρχει διαβούλευση," δήλωσε ο κ. Μούνδρος, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Θέμα Airbnb και Μη Ελεγχόμενων Καταλυμάτων

Ο κ. Μούνδρος δεν παρέλειψε να θίξει και το θέμα της ανεξέλεγκτης αύξησης των καταλυμάτων τύπου Airbnb, τα οποία, όπως είπε, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις επαγγελματικές τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού. "Με πάρα πολύ εύκολο τρόπο μπορείς να νοικιάσεις ένα δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα, μπορείς να βάλεις ένα τροχόσπιτο," ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και κανονισμών.

Κλείνοντας, ο κ. Μούνδρος υπογράμμισε ότι ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να επανεξεταστεί λεπτομερώς, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Χίου. "Πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία που θα στηρίζει τον εναλλακτικό τουρισμό και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων," κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ