13.9.2018 15:30

Υψηλού επιπέδου διδασκαλία στα νέα παιδικά τμήματα της Χορωδίας Χίου

Στόχος η δημιουργία Κλασικής Ορχήστρας

Τις πύλες  της στα παιδιά και τους νέους ανοίγει  φέτος η  Χορωδία Χίου με τη λειτουργία τριών νέων τμημάτων για παιδιά και εφήβους.  Όπως εξήγησε η μαέστρος της Χορωδίας Αγγέλα Τσιμπιρλού το ενδιαφέρον του κόσμου για τη Χορωδία της Χίου είναι μεγάλο και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τμήμα junior, παιδικής  και εφηβικής χορωδίας. «Με βασικό συστατικό την αγάπη για τη μουσική και με στόχο την υψηλού επιπέδου φωνητική διδασκαλία που θα αναδείξει τους αυριανούς μουσικούς του νησιού μας, η Χορωδία Χίου εγκαινιάζει από τον Οκτώβριο του 2018 στην Περιηγητική Λέσχη Χίου τμήμα junior, παιδικής και εφηβικής χορωδίας».

Η Αγγέλα Τσιμπιρλού επισήμανε τον ρόλο της μουσικής στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη χορωδία, θα  έρθουν σε επαφή με το σώμα τους και θα μάθουν να το χρησιμοποιούν σαν μουσικό όργανο, μέσα από μουσικοκινητικά και ρυθμικά παιχνίδια. «Στις μικρές ηλικίες η βιωματική προσέγγιση της μουσικής και των στίχων ενός τραγουδιού κρίνεται απαραίτητη και αφήνει στα παιδιά το περιθώριο να εκφραστούν αρχικά ελεύθερα και στη συνέχεια με καθοδήγηση του δασκάλου σχολιάζοντας το περιεχόμενο, δραματοποιώντας τους στίχους, νιώθοντας και χτυπώντας τον ρυθμό ώστε να καταλήγουν  στην ερμηνεία και παρουσίαση του κάθε τραγουδιού», ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε ότι η πρόβα θα ξεκινάει με ζέσταμα σώματος, τεχνικές αναπνοής, ζέσταμα φωνής, σωστής χρήσης της και καλλιέργειά της με στόχο την σταδιακή ορθή τοποθέτησής της. «Αυτή η σειρά ακολουθείται σε κάθε τμήμα αυτής, με εξαίρεση το πρώτο τμήμα το οποίο θα λειτουργήσει περισσότερο βιωματικά».

Ταυτόχρονα εξήγησε ότι όλα τα τμήματα της Χορωδίας Χίου αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες Χορωδίες και μουσικά σχήματα (όπως ορχήστρες, σολίστ κλπ) εντός και εκτός της Χίου με αφορμή τη σύμπραξή τους σε μουσικές συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα. «Η συμμετοχή σε Χορωδιακά Φεστιβάλ και καλλιτεχνικές δράσεις, όχι μόνο αποτελεί στόχο μας αλλά συνιστά και κομμάτι της ζωντανής Μουσικής Κληρονομιάς του νησιού μας». Ακόμη αναφέρθηκε και στο ρεπερτόριο των χορωδιακών τμημάτων το όποίο θα  περιλαμβάνει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών από όλο τον κόσμο με στόχο να καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών και καλλιτεχνικών ρευμάτων. «Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάθε χρονιάς διαμορφώνεται γύρω από έναν διαφορετικό άξονα κάθε φορά ώστε να διευρύνεται και να εμπλουτίζεται διαρκώς το μουσικό ρεπερτόριο μεν αλλά σε συγκεκριμένο πλαίσιο», διευκρίνισε η μαέστρος.

Κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ν υψηλού επιπέδου μουσική διδασκαλία που λαμβάνουν  όλα τα μέλη των μουσικών τμημάτων  της Χορωδίας Χίου από επαγγελματίες μουσικούς με διεθνή εμπειρία. « Συμμετέχοντας στη χορωδία της Χίου  μαθαίνω να τραγουδώ σωστά και να βελτιώνω διαρκώς την απόδοσή μου τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Γίνομαι μέλος μια υπέροχης και κεφάτης παρέας που μας συνδέει η αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι και αποκτώ νέες εμπειρίες μέσα από τη συμμετοχή της Χορωδίας Χίου σε φεστιβάλ και συναυλίες εντός και εκτός Χίου. Στόχος μέσα από την συμμετοχή στην Χορωδία Χίου πέρα των προαναφερθέντων, είναι  η ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, η κοινωνικοποίηση, η μουσική καλλιέργεια και γνώση και η  συνεργασία. Βασικό συστατικό: ο σεβασμός και η αγάπη για τη μουσική», κατέληξε η Αγγέλα Τσιμπιρλού.

Το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 30 ευρώ και τα δίδακτρα 10 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικά τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:  

Α. Τμήμα- Junior Χορωδία Χίου:Απευθύνεται σε παιδιά από Α’ έως και Δ’ Δημοτικούφέρνοντάς τα σε μια πρώτη επαφή με τη Χορωδία Χίου. Στόχος η μουσική καλλιέργεια των μαθητών με τα κατάλληλα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα που τους βοηθούν  να ανακαλύψουν τη μουσική και το τραγούδι και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τουςμέσα από την κίνηση του σώματος και την δραματουργία. Θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη 16.00-17.00 υπό την διδασκαλία της Ασπασίας Τσαγκάτου.

Β. Τμήμα- Παιδική Χορωδία Χίου: Απευθύνεται σε παιδιά από Ε’ Δημοτικού έως και Α’ Γυμνασίου. Διδάσκονται τη σωστή τεχνική αναπνοής και τοποθέτησης της φωνής. Φωνητικές και Σωματικές Ασκήσεις καθώς και βασικές αρχές της Θεωρίας διδάσκονται μέσα από Χορωδιακό τραγούδι.Στόχος μας οι μαθητές να εξελίξουν τη μουσική τους παιδεία μέσα από τη μουσική, και επιπλέον να κοινωνικοποιηθούν και  να συμμετέχουν σε σημαντικές εκδηλώσεις της Παιδικής Χορωδίας. Θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα 17.45-19.00 υπό την διδασκαλία της Αγγέλας Τσιμπιρλού. Οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν από ακρόαση (audition) την Δευτέρα 24.09  και ώρα 17.45 στην αίθουσα Διδασκαλίας.

Γ. Τμήμα- Εφηβική Χορωδία Χίου: Απευθύνεται σε εφήβους από Β’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου καθώς και Φοιτητές. Στόχος εκτός από την σωστή τεχνική αναπνοής και την εξέλιξη των φωνητικών ασκήσεων είναι η σωστή ανάγνωση παρτιτούρας και η εξέλιξη αυτής - primavista.  Όλα αυτά θα αποτελέσουν την βάση για συμμετοχή σε Χορωδίες πολυφωνικές ιδιαιτέρων απαιτήσεων. (Όσοι έχουν σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο και το επιθυμούν θα μπορούν να συμμετέχουν και στην Χορωδία Χίου). Θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη 19.45 -21.00 υπό την διδασκαλία της Αγγέλας Τσιμπιρλού. Οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν από ακρόαση (audition) την Τετάρτη 26.09 και ώρα 19.45 στην αίθουσα Διδασκαλίας.

Παράλληλα με τα τρία νέα αυτά τμήματα, η Χορωδία Χίου αλλά και το Σολιστικό Τμήμα της συνεχίζουν τη αδιάλειπτη λειτουργία τους ως ακολούθως:

Σολιστικό Τμήμα Χορωδίας Χίου: Απευθύνεται σε επαγγελματίες τραγουδιστές, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μουσικούς, χορωδούς με μεγάλη πείρα στο τραγούδι όπως επίσης και σε μέλη από το Γ΄ Τμήμα που έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη πρόοδο, υπό την διδασκαλία της αρχιμουσικού Αγγέλας Τσιμπιρλού. Η Χορωδία θα πραγματοποιεί τις πρόβες της κάθε Δευτέρα 21.00-22.00. Το Σολιστικό Τμήμα της Χορωδίας Χίου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη συναυλία«Πανσέληνη Μαγική Νύχτα» της 21ης Ιουλίου στο Θέατρο των Καρδαμύλων. Τα νέα μέλη αυτής θα περάσουν απόακρόαση (audition) την Δευτέρα 24. 09 και ώρα 21.00 στην αίθουσα Διδασκαλίαςστην Περιηγητική Λέσχη.

 Χορωδία Χίου: Συμμετέχουν όσοι είναι ήδη μέλη της καθώς επίσης και όλο το Σολιστικό Τμήμα, υπό την διδασκαλία της Αγγέλας Τσιμπιρλού. Η Χορωδία πραγματοποιεί τις πρόβες της κάθε Δευτέρα 19.00- 21.00. Υποψήφια νέα μέλη θα περάσουν απόακρόαση (audition) την Δευτέρα 24. 09 και ώρα 19.00 στην αίθουσα Διδασκαλίαςστην Περιηγητική Λέσχη.

Τέλος όσοι θα ήθελαν να αποτελέσουν μέλη Κλασικής Ορχήστρας μπορούν να δηλώσουν το μουσικό τους όργανο και να στείλουν ένα Βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία στο ακόλουθο mail – atsimpirlou@yahoo.com. H δημιουργία Κλασικής Ορχήστρας υπό την Μπαγκέτα της αρχιμουσικού Αγγέλας Τσιμπιρλού είναι ο επόμενος στόχος της Χορωδίας Χίου!

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ