10.9.2023 6:43

"Το δίκιο και την ελπίδα του φτωχού δεν πρόκειται να τα σκοτώσουν οι φασίστες"

Το βιβλίο, "Παπά Ξενάκης. Ο Ιερέας που εκτελέστηκε δύο φορές" είναι μια σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία της τοπικής μας ιστορίας, όπως πολύ σωστά τόνισε ο Κώστας Ζαφείρης, το βράδυ της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού του Γιώργη Αμπαζή, που έγινε στο κτήμα "Περιβόλι" στον Κάμπο της Χίου, με πάρα πολύ κόσμο στο ακροατήριο... και δικαίως, γιατί το βιβλίο παρουσιάζει τη συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που αγάπησε τους ανθρώπους και θυσιάστηκε για έναν καλύτερο κόσμο (και αυτά τα πράγματα γίνανε εδώ... και δεν είναι και τόσο παλιά...).

Αξίζει να κρατήσουμε στη μνήμη μας τα λόγια που φώναξε ο αιμόφυρτος, τραυματισμένος Παπά Ξενάκης στους Δήμιους του... "το δίκιο και την ελπίδα του φτωχού δεν πρόκειται να τα σκοτώσουν οι Φασίστες".

Το βιβλίο αυτό συνδέει τα γεγονότα της τοπικής ιστορίας με το ευρύτερο κοινωνικό - πολιτικό πλαίσιο της εποχής (από το 1912 μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο) με έρευνα σε βάθος και προφορικές μαρτυρίες αγωνιστών και ντόπιων που έζησαν τα πολύ δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και των διώξεων του Εμφυλίου Πολέμου, που συνεχίστηκαν και μετά με διαφόρων μορφών πιέσεις.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Γιώργης ο Αμπαζής, ο γνωστός μας Δάσκαλος και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, που χρόνια και χρόνια βγαίνει στους δρόμους και στις πορείες για τα δίκαια των εργαζομένων και τόσα άλλα... και πάντα στις εκλογές το όνομά του πρωτοστατεί στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ... τόνισε ότι το βιβλίο αυτό είναι έντεκα χρόνων συλλογική δουλειά... και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την ολοκλήρωσή του, που τους ανέφερε όλους ονομαστικά... Γιάννης Ζωφός, Χρήστος Οικονόμου, Αγγελίνα Σκούφαλου, Δημήτρης Σαλιάρης και ο αδελφός του Γιάννης Αμπαζής... και πρόσθεσε ότι το βιβλίο αυτό "ανήκει σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, πόνεσαν, έκλαψαν και έβαλαν όλες αυτές τις ψηφίδες ιστορίας"... όλες αυτές τις ψηφίδες αγωνιζόμενης ζωής, δικαιοσύνης και ελευθερίας!... Ο Γιώργης Αμπαζής ευχαρίστησε και την οικογένεια του Παπά Νικόλα Ξενάκη (τους απογόνους) που του άνοιξαν τις καρδιές τους και τα "μπαούλα" της μνήμης τους, βοηθώντας τον στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Ο Παπά Νικόλας Ξενάκης, έσπευσε να συνεργαστεί με τον Αείμνηστο Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή (που κι αυτόν τον κυνήγησαν και δεν τον συγχώρεσαν) που με τη δράση του και τις Λαϊκές Επιτροπές και τα Συσσίτια που οργάνωσε, έσωσε πολύ κόσμο κατά τη Γερμανική Κατοχή από την πείνα... Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Ιωακείμ Στρουμπή προς τους ευημερούντες πλουσίους του νησιού της εποχής, σε τοπική εφημερίδα... " Οι πλούσιοι ας αντιληφθούν, ότι πρέπει να ζήσουν και οι πτωχοί, διότι η ζωή δεν είναι προνόμιο των πλουσίων."...

Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Saturday, September 9, 2023

Μέσα από αυτόν τον αγώνα για την επιβίωση του λαού και των απόρων, ο Παπά Ξενάκης μπήκε και στις ένοπλες τάξεις ανταρτών του ΕΑΜ... τότε πολύς κόσμος τραγουδούσε τον στίχο "το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα, θα μας σώσει κι από την σκλαβιά, όπως τόνισε ο Κώστας Ζαφείρης στην παρουσίαση του βιβλίου. Κατά τον Εμφύλιο ο Παπά Ξενάκης κατηγορήθηκε από τους λεγόμενους Νομιμόφρονες τότε της Κρατικής και Εκκλησιαστικής Εξουσίας, για προσηλυτισμό στον Κομμουνισμό, των ανθρώπων που συνέδραμε με τρόφιμα... Κυνηγήθηκε και κρύφτηκε στα βουνά... Στο κτήμα Λεμάνικο, που τον φιλοξενούσαν φίλοι του και τον προστάτευαν πραγματικά... συνελήφθη ύστερα από προδοσία... πολέμησε με γενναιότητα... αλλά τελικά οδηγήθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο και στη Φυλακή...

Την πρώτη φορά που πήγαν να τον εκτελέσουν, ήρθε εντολή να τον αποσχηματίσουν πρώτα και να μην έχει τα Ράσα του και τα Ιερατικά Σύμβολά... του τα αφαίρεσαν με τη βία στη φυλακή, γιατί αντιστάθηκε... και μαζί με τα γένια του έκοβαν και σάρκες... και τελικά τον εκτέλεσαν... Γι'αυτό λέει ο τίτλος του βιβλίου... "ο Ιερέας που εκτελέστηκε δύο φορές"

Η Ιεροσύνη και ο αγώνας ήταν κυρίαρχα στη ζωή και τη σκέψη του Παπά Ξενάκη. Είχε συνείδηση λαϊκή, ενδυναμωμένη από τα Χριστιανικά Ιδεώδη, την αγάπη και τη δικαιοσύνη του Χριστού που είναι η φύση του Χριστιανισμού... και από τα Κομμουνιστικά Ιδεώδη της εποχής... Τι κι αν η αγριότητα της εξουσίας τον απόσχημάτισε... ο Κύριος τον οποίο αληθινά υπηρέτησε βοηθώντας τους ανθρώπους... σίγουρα τώρα τον έχει στα δεξιά του!

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Το βιβλίο παρουσίασαν, ο Γκίκας Αναστάσης μέλος του τμήματος ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο Ζαφείρης Κώστας Ιστορικός και Συγγραφέας και η Φιλόλογος Κυριακούλα Χούλη, που ανέγνωσε στο κοινό τις σκέψεις του Εκπαιδευτικού Νίκου Χούλη πάνω στο θέμα, που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Αποσπάσματα του βιβλίου και ποιήματα σχετικά του Φώτη Αγγουλέ διάβασε η Φιλόλογος Έλλη Κούνουπα. 

Ακολούθησε απολαυστικό μουσικό αφιέρωμα με όμορφα τραγούδια ανθρώπινου, κοινωνικού, λαϊκού και αγωνιστικού περιεχομένου με τους μουσικούς Γιάννη Τσατσαρώνη, Παντελή Καβύρη και Γιώργο Νταΐκο.

Μου είπε κάποτε κάποιος μεγάλης ηλικίας άνθρωπος, "θυμάμαι όταν ήμουνα μικρός κάτι Παπάδες Κομμουνιστές... αυτοί τουλάχιστον λέω πως θα ήταν καλοί άνθρωποι... αφού ήταν και Παπάδες και Κομμουνιστές..."

Δημήτριος Γ. Ζαφείρης

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ