3.4.2017 10:40

Θα πρέπει να ενσωματώσουμε το διαφορετικό και μην είναι για μας ξενοφοβικό

Αύριο στις 20.00 στο Ομήρειο η παρουσίαση των σχημάτων του Μουσικού Σχολείου

«Επαγγελματική» χαρακτηρίζει ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Τάσος Κουτσοδόντης,  τη δουλειά που θα παρουσιάσουν αύριο στις 20:00  στο Ομήρειο τα μουσικά σύνολα του σχολείου, στα πλαίσια της ετήσιας  υποχρεωτικής από το πρόγραμμα σπουδών παρουσίασης της δουλειάς τους στη σχολική περίοδο.

Τα μουσικά σύνολα του Γυμνασίου είναι της κλασσικής, της παραδοσιακής, της  λαϊκής μουσικής ορχήστρας, της  κιθάρας και το μουσικό/θεατρικό. Τα σύνολα έκφρασης και δημιουργίας του Λυκείου θα παρουσιάσουν την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη».

«Το μουσικό/θεατρικό σύνολο θα παρουσιάσει  το έργο «Ένας γάτος μια φορά» σε κείμενο του Κώστα Μάγου. Είναι μια ιστορία για ένα γάτο διαφορετικό από τους άλλους, ξένο στη γειτονιά, που κατορθώνει τελικά να γίνει αποδεκτός από τους άλλους», μας πληροφορεί  ο διευθυντής.

«Ασχολείται με  τη διαφορετικότητα  που  βιώνουμε σήμερα στον τόπο μας, με την ξενοφοβία, με το ρατσισμό και με  τα συνεπακόλουθα τους. Τελικά όμως  γίνεται αποδεκτός από την άλλη κοινότητα των γάτων, όπως θα πρέπει  και εμείς καθημερινά  να ενσωματώνουμε το κάτι διαφορετικό και να μην είναι για εμάς κάτι ξενοφοβικό και κυρίως  αυτό που ζούμε με τους πρόσφυγες.»

«Διαχρονικά η πολιτεία δεν στηρίζει τα Μουσικά σχολεία»

Επαγγελματική                                                            

Η εκδήλωση αυτή διαφέρει από τις σχολικές που πάνε οι γονείς για να θαυμάσουν το παιδί τους.  Είναι σχεδόν επαγγελματική, δηλαδή παράγεται πολιτισμός.

«Είναι  πολιτιστική τροφή, είναι εκδήλωση που φτάνει σε επαγγελματικό χαρακτήρα και θα είναι αξιοθαύμαστο για τους ίδιους τους πολίτες της Χίου να βρεθούν εκεί, να δουν και να θαυμάσουν τα παιδιά ακούγοντας μουσική, το θεατρικό, το χορωδιακό δρώμενο που παίζουν τα ίδια.  Θα απολαύσουν πραγματικά παραστάσεις οι οποίες είναι ισάξιες με τις επαγγελματικές».

Έκκληση στήριξης

Διαχρονικά η πολιτεία δεν στηρίζει τα Μουσικά Σχολεία. Υπάρχει δυστοκία επειδή  οι καθηγητές Μουσικής Παιδείας  είναι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι και καθυστερούν οι  προσλήψεις τους.

«Αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα γιατί όταν αρχίζουμε αργά στα μέσα του Οκτωβρίου ή Νοέμβριο δεν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα σπουδών.  Για την εκμάθηση των οργάνων χρειάζεται χρόνος για να καταφέρει ένα παιδί να ολοκληρώσει ένα κύκλο. Είναι σα να λέμε ότι δεν έχει ένα μαθηματικό ή φιλόλογο, οπότε δεν ολοκληρώνεται στο τέλος η ύλη του μαθήματος στο πρόγραμμα σπουδών. Το πρόβλημα είναι χρόνιο, κυρίως στα περιφερειακά σχολεία που δεν έχουν πολλούς μόνιμους. Εμείς είμαστε από τα νεότερα, έχουμε ελλείψεις στη Μουσική Παιδεία, αλλά  στη Γενική είμαστε καλυμμένοι».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ