11.3.2016 12:41

Τα «Βούδια» και «Ο Νεκρός»

ΤΣΑΜΠΟΥΝΕΣ-ΤΟΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΦΡΕΝΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΙΩΡΓΗ ΣΥΚΟΥΣΗ

Οι Απόκριες είναι γιορτή χαράς, κεφιού και ξέφρενου γλεντιού για τους κατοίκους του Αγ. Γιώργη του Συκούση που από την έναρξη μέχρι και την λήξη του Τριωδίου διασκεδάζουν καθημερινά με τα τουμπιά και τις τσαμπούνες στις πλατείες του χωριού. «Την πρώτη Κυριακή τα παιδιά με τσαμπούνες και τουμπιά πάνε στα καφενεία και συγκεντρώνεται ο κόσμος εκεί για να τους ακούσει. Μόνο στον Αγ. Γιώργη έχουμε μουσικούς που παίζουν τσαμπούνες και οι νέοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκμάθηση αυτού του μουσικού οργάνου», δηλώνει στον «π» ο Νίκος Κοίλης, μόνιμος κάτοικος του χωριού.

Κατά την αναβίωση του εθίμου με τις τσαμπούνες και τα τουμπιά οι κάτοικοι του Αγ. Γιώργη χορεύουν το Σιγανό, το Τρεχάτο, το Συρτό, τη Μαρού και άλλους χορούς.

«Όλες οι ημέρες των αποκριών είναι μια γιορτή για εμάς. Χορεύουμε, γλεντάμε και συμμετέχουμε μαζικά στα έθιμα τα οποία έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία», υπογραμμίζει ο Ν. Κοίλης.

Την τελευταία Κυριακή των Αποκριών αναβιώνεται στον Αγ. Γιώργη το έθιμο με τα «Βούδια», όπου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού μεταμφιεσμένοι περιφέρονται σε όλο το χωριό μαζί με τα ζωντανά τους και καταλήγουν στην πλατεία όπου στήνεται τρικούβερτο γλέντι. Το έθιμο συμβολίζει την έναρξη της σποράς, το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. «Η ονομασία του εθίμου προήλθε από την ύπαρξη πολλών βοδιών στο χωριό. Σήμερα επειδή ο αριθμός τους δεν είναι πλέον μεγάλος χρησιμοποιούμε και άλλα ζώα για να πραγματοποιήσουμε το έθιμο», εξηγεί ο Ν. Κοίλης.

Η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων στον Αγ. Γιώργη κλείνει την Καθαρή Δευτέρα με το έθιμο του Νεκρού. Οι κάτοικοι του χωριού μουτζουρώνουν τα πρόσωπά τους, βάζουν πάνω σε μία σκάλα ένα ομοίωμα νεκρού και τον περιφέρουν στο χωριό. « Το έθιμο κρύβει και παγανιστικά στοιχεία και γίνεται αναπαράσταση της κηδείας με παπά, χήρα, τεθλιμμένους συγγενείς. Πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο ακόμη και αν υπάρχου χιόνια ή καταιγίδες», καταλήγει ο Ν. Κοίλης

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ