10.6.2016 8:57

Πρόβες ζωής από την νεοσύστατη Θ.Ο. του Παν. Αιγαίου

ΜΑΝ. ΣΤΑΘΗΣ «ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Το έργο «Πρόβες ζωής» θα παρουσιάσει αύριο στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η νεοσύστατη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου.

Ο εμπνευστής και δημιουργός της όμορφης αυτής πρωτοβουλίας, Μανόλης Στάθης, μιλώντας στον «π» ανέφερε ότι η Θ.Ο. του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίου είναι «ώριμο τέκνο της ανάγκης» των φοιτητών να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο. «Την θεατρική ομάδα την ιδρύσαμε τον Δεκέμβριο με την στήριξη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.  Λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος(όχι στο βαθμό που θέλαμε άλλα στο μέτρο που μπορέσαμε). Ήταν  κάτι σαν σχολείο θεατρικής εκπαίδευσης και το Σαββάτο 11 Ιουνίου τολμούμε την παρουσίαση στο κοινό μιας παράστασης εφαρμογής», είπε ο κ. Στάθης.

«Οι Πρόβες ζωής» όπως είναι ο τίτλος της παράστασης γεννήθηκε μέσα από τα κείμενα των Κώστα Μουρσελά , Μάριου Ποντίκα και Ανώνη Σφαλή. « Η επιλογή των κείμενων σίγουρα δεν είναι τυχαία αλλά έγινε με γνώμονα την αρχή «στο ερασιτεχνικό θέατρο όλοι έχουν την ικανότητα αλλά και την ευκαιρία έκθεσης στο κοινό», έξαλλου το ρήμα «παίζω» που προηγείται της θεατρική δράσης  εξασφαλίζει ότι στο παιχνίδι όλοι έχουν δικαίωμα. Αναλογιστήκαμε τους ρόλους που καλούμαστε να υποδυθούμε στη μικρή βόλτα της ζωής, στο αποτύπωμα που αφήνουμε στον χρόνο. Φτάνουμε στη ζωή με τη σιγουριά του μοναδικού νικητή ενός αγώνα δρόμου με εκατομμύρια αντιπάλους αλλά με την επαφή μας μαζί της αυτή η σιγουριά αρχίζει να αμφισβητείται και η υπεροψία μας σταδιακά να σβήνει», σημειώνει ο Μαν. Στάθης προσθέτοντας ότι «από τον ρόλο του βρέφους μέχρι εκείνον του μελλοθάνατου στο θεατρικό παιχνίδι κρινόμαστε στο σανίδι της ζωής από την «κυρίαρχη αισθητική» και τις νόρμες της «κοινωνίας θεατή»».

Ο Μαν. Στάθης υπογραμμίζει ακόμη ότι κάθε ρόλος έχει δικαιώματα και  υποχρεώσεις. «Κάθε δικαίωμα σε φέρνει στη θέση του εξουσιαστή και  κάθε υποχρέωση του εξουσιαζόμενου. Η καθημερινότητα και οι η ιδιότητες μας  επιβάλλουν καθημερινά και τα δυο. Σαν εξουσιαστές ασκούμε , αφανή πολλές φορές , βία σαν εξουσιαζόμενοι δεχόμαστε άσκηση βίας ( άλλωστε η βία συνοδός του Δία ήταν) Είναι ταυτόχρονα τραγικό και αστείο αυτό κάνει την ζωή ταυτόχρονα σκληρή  και  ευχάριστη, την δε πραγματικότητα αντιφατική».

Στη προσπάθεια τους αυτή το ζητούμενο «δεν ήταν ο προορισμός αλλά το ταξίδι». Στη διάρκεια του σφυρηλατήθηκαν οι σχέσεις των συμμετεχόντων και  από άτομα έγιναν ομάδα,  φέρνοντας στην επιφάνεια φοβίες, ανασφάλειες, τα «θέλω» και τα «πρέπει» τα όνειρα και τους προβληματισμούς. Στο τέλος όμως δόθηκαν  και λύσεις.

Συνεπιβάτες του ταξιδιού ήταν οι : Βασίλης Καραστεργιος ,  Δήμητρα Μανουσάκη, Στέλιος Βουλγαρης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Ιωάννα Ανδρεάκου, Μαρία Παπαγεωργίου, Έλενα Φωτοπούλου, Αλέξανδρος Τσαγκουρνησάκης, Αλεξάνδρα Μοσχούρη, Μάριος Δημητρίου, Γιοχάνα Κυριο, Κωνσταντίνα Γιαννόπουλου, Μιχάλης Τριανταφυλλου, Τηλέμαχος Κωστούλης, Νικολέτα Γιαννουκάκου, Πέτρος Δεμέστιχας, Στέφανος Παπαδόπουλος, Αγγελική Παπαπροκοπιου

Ξεναγός-οδηγός:  Μανόλης Στάθης

Οι ταξιδιώτες περιμένουν όλους εμάς να τους συναντήσουμε αύριο στις 19:00 στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ