Πολιτισμός

31/12/20 19:15

τελ. ενημ.: 31/12/20 19:37

Φρούριο: Οι καπετάνιοι της παράδοσης συνεχίζουν τα Αγιοβασιλιάτικά καραβάκια

Φωτ: Chiosphotos
Α/Τ (αντιτορπιλικό) Φορμίων (δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων)
Φωτ: Chiosphotos Α/Τ (αντιτορπιλικό) Φορμίων (δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων)

 Παρά το γεγονός ότι φέτος η πανδημία δεν βοήθησε το παραδοσιακό έθιμο στο οποίο κάθε ενορία με το δικό της καραβάκι λέει τα δικά της παινέματα, ο Άγιος Γεώργιος του Φρουρίου δημιούργησε το δικό του καραβάκι.

Η ενορία τους όπως και ακόμα 2 ενορίες θα κατέβουν στην είσοδο του Δημαρχείου την παραμονή της πρωτοχρονιάς όπου θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους.

Ο «π» συνάντησε τον Καπετάνιο Αγιοβασιλιάτικων Καραβιών Φρουρίου, Παναγιώτη Βαξεβάνη. Η ενορία του Αγίου Γεωργίου του Φρουρίου σχεδόν κάθε χρόνο δημιουργεί εξ ολοκλήρου το δικό της καραβάκι.

«Η χρονιά μπορεί να ήταν δύσκολη αλλά με ή χωρίς διαγωνισμό είχαμε στόχο να δημιουργήσουμε καραβάκι γιατί το αγαπάμε.» δήλωσε.

Η δημιουργία ενός καραβιού δεν είναι απλή υπόθεση καθώς υπολογίζονται 2.000 ευρώ περίπου για την δημιουργία του. Για αυτό τον λόγο και η συγκέντρωση των χρημάτων είναι πολύ σημαντική.

Κάθε χρόνο με την βοήθεια χορηγών, του κόσμου αλλά και προσωπική οικονομική ενίσχυση συγκεντρώνουν το ποσό αυτό.

Πράγματι το επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του Φρουρίου, Ανέστης Βουδούρης:

«τα παιδιά πριν 4 χρόνια ζήτησαν την βοήθεια μου. Η συγκέντρωση των χρημάτων από τα κάλαντα πηγαίνει ένα μέρος στην ενορία μας και ένα άλλο σε κάποιο ίδρυμα ή φορέα ο οποίος χρειάζεται οικονομική βοήθεια.»

Τα χρήματα από τα κάλαντα των προηγούμενων χρόνων δόθηκαν την πρώτη χρονιά στο Διονύσειο, την δεύτερη στα Αυτιστικά παιδιά, την τρίτη στον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Δυστυχώς φέτος ο Α. Βουδούρης δήλωσε:

«δεν θα έχουμε τη δυνατότητα ούτε στην εκκλησία ούτε σε κάποιον φορέα

Μεγάλη αναγνώριση της εντατικής προσπάθειας αποτελεί και η δωρεά του  Α/Τ αντιτορπιλικού «Φορμίων» στο Πολεμικό Ναυτικό.

Επίσης μια ουσιαστική τοποθέτηση του Παναγιώτη Βαξεβάνη είναι η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν νέες γενιές που να θέλουν να παραλάβουν την σκυτάλη και να συνεχίσουν το έθιμο.

Τέλος θέλησαν να ευχαριστήσουν τον Δήμαρχο που με την ανταπόκριση του αγκάλιασε το έθιμο.

 

 

Tasos Voudouris.mp3
Αρχείο mp3
Σχόλια άρθρου: 0