Παρουσία πλήθους κόσμου και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών, η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Χιούτη με τίτλο «Αγωνιστές της Χαλκιδικής στην υπεράσπιση των Ψαρών το 1824». Η έκδοση αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών «Ο Αριστοτέλης», με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ψαρών, της Αδελφότητας Ψαριανών και του ίδιου του Συλλόγου.
Η παρουσίαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρώτης πανελλήνιας παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έναν περίπου μήνα νωρίτερα. Το έργο ρίχνει φως σε μια σχετικά άγνωστη πτυχή της Ελληνικής Επανάστασης, τεκμηριώνοντας τη συμμετοχή επαναστατών από τη Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Μακεδονίας στην ηρωική, αλλά τραγική, υπεράσπιση των Ψαρών το 1824.
Στη μελέτη του, ο Κωνσταντίνος Χιούτης αξιοποιεί για πρώτη φορά ανέκδοτα αρχεία αγωνιστών της μακεδονικής επικουρικής δύναμης. Όπως ο ίδιος σημείωσε κατά την ομιλία του, «στόχος της έρευνάς μου ήταν να τεκμηριώσω την ενεργό συμμετοχή Μακεδόνων που, μετά την καταστολή των επαναστατικών κινημάτων στη Χαλκιδική (1821), στον Όλυμπο και στη Νάουσα (1822), συνέχισαν να αγωνίζονται στον νότο».
Η έκδοση στηρίχθηκε οικονομικά από θεσμικούς και ιδιωτικούς φορείς της Χαλκιδικής, αλλά και από την Αδελφότητα Ψαριανών, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαδημοτικής και διασυλλογικής συνεργασίας στη διάσωση της ιστορικής μνήμης.
Το βιβλίο παρουσίασαν διακεκριμένες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και συγγραφικού χώρου: ο Γιώργος Μαργαρίτης, ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ, η Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, και ο Βασίλης Κάρτσιος, συγγραφέας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εμμανουήλ Παπάς» Θεσσαλονίκης.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γιάννης Αικατερινάρης, αρχιτέκτονας και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έκανε ειδική μνεία σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες: τον Γεώργιο Χρυσίδη (1799–1873) και τον Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή (1880–1950).
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακούς χορούς των τμημάτων του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης», ενώ στους συντελεστές προσφέρθηκαν τιμητικά αναμνηστικά δώρα. Η παρουσία πολιτιστικών φορέων και θεσμικών προσώπων ήταν έντονη και ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του Δήμου Ψαρών Ολυμπία Μανωλούδη, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, η Βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, καθώς και ο Γιώργος Σουλινάρης, Πρόεδρος του Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου. Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν οι Βουλευτές Ιωάννης Γιώργος και Απόστολος Πάνας, και ο Αντιπρόεδρος του Φ.Σ. «Παρνασσός» Μανόλης Χατζηνάκης.
Την επομένη, 6 Ιουλίου, τελέστηκαν δύο τρισάγια: το πρώτο μπροστά από την προτομή του Ιωάννη Βαρβάκη, προς τιμήν του εθνικού ευεργέτη, και το δεύτερο στο Μνημείο Πεσόντων, στη μνήμη των Ψαριανών και Μακεδόνων που αγωνίστηκαν στην υπεράσπιση του νησιού. Το δεύτερο τελέστηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης» και του Συλλόγου Σιατιστέων Αθηνών και Πειραιά.
Στεφάνια κατατέθηκαν από την Αντιδήμαρχο Νταϊάνα Κατακουζηνού, την Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Ζωγράφου, τον Γιώργο Σουλινάρη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Σιατιστέων Θάλεια Γράβα και τον Βασίλη Κάρτσιο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.