15.7.2025 10:47

Όπως παλιά στην Καλλιμασιά: Αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων μέσα από το λαογραφικό μουσείο

Ένα αυθεντικό ταξίδι στην καθημερινότητα του χθες, από μικρούς και μεγάλους εθελοντές στην Καλλιμασιά

Στην Καλλιμασιά της Χίου, το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουλίου 2025, η καθημερινότητα επιστρέφει στο παρελθόν. Το Εκπολιτιστικό Σωματείο «Η Πρόοδος» διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση «Όπως παλιά», μία διήμερη γιορτή αφιερωμένη στην αναβίωση των παλιών επαγγελμάτων, εμπνευσμένη από τα εκθέματα του τοπικού λαογραφικού μουσείου.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και η προβολή του λαογραφικού μουσείου σε ντόπιους και επισκέπτες. Μία κυκλική διαδρομή στους δρόμους της Καλλιμασιάς μετατρέπεται σε ζωντανό σκηνικό, όπου δεκάδες εθελοντές όλων των ηλικιών αναπαριστούν επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο αλλά παραμένουν βαθιά χαραγμένα στη συλλογική μνήμη του τόπου.

Με εργαλεία και αυθεντικά αντικείμενα, οι εθελοντές αναβιώνουν τον λούστρο, τον τσαγκάρη, τον καλαθά, τη μοδίστρα, τον παστελά, τον ψαρά, τον κουλουρά, τον ραφτά, ακόμα και την «άρα» – ένα ξεχασμένο παιδικό παιχνίδι. Παράλληλα, καλλιτεχνικές δράσεις και μουσικές εκδηλώσεις δίνουν παλμό και χρώμα στη γιορτή.

«Όπως παλιά στην Καλλιμασιά. Ένα διήμερο ταξίδι στο παρελθόν. Δεκάδες εθελοντές όλων των ηλικιών, γυρνούν πίσω τον χρόνο, στο χθες, σε μια εποχή ρομαντική όσο και δύσκολη, εκεί που ο ένας ήταν κοντά με τον άλλο, εκεί που το βλέμμα ήταν καθάριο και συναντιόταν στα κρυφά σε καντάδες, τα απογεύματα στο καφενείο, τα μεσημέρια στις δουλειές και τα απόβραδα στις γειτονιές με τις βεγγέρες», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Ιδιαίτερη θέση στο διήμερο έχει η φιλοξενία. Οι επισκέπτες θα γευτούν παραδοσιακά γλυκίσματα φτιαγμένα από τις νοικοκυρές του χωριού, αλλά και αλμυρά εδέσματα από τη σχολή μαγειρικής ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ. Η αυλή μετατρέπεται σε παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες, ενώ η γιορτή κορυφώνεται με χορευτικά συγκροτήματα από πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού.

Όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές: «Να ρτετε στο χωριό μας, να σας τρατάρουμε, γλυκάκια από τις νοικοκυρές μας κι αλμυρά από τη σχολή μαγειρικής ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ, κι άμα θέτε περάσετε κι από το σπιτικό μας».

Η δράση αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας, εθελοντισμού και αυθεντικής πολιτιστικής έκφρασης, αποδεικνύοντας πως η Καλλιμασιά δεν ξεχνά την ιστορία της – την τιμά και την επαναφέρει ζωντανή, κάθε καλοκαίρι.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρκινγκ Γιόκ!
Πριν 19 ώρες

Παρκινγκ Γιόκ!