18.9.2023 10:15

Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες ρεμπέτες από το "Άρτιον"

Τιμώντας τις Ημέρες Μνήμης της Μικράς Ασίας και για φιλανθρωπικό σκοπό ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΑΡΤΙΟΝ" και εθελοντές παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση- θεατρικό ντοκιμαντέρ "ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΩΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΝΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΣ ", στο Ομήρειο Π.Κ. Δ.ΧΙΟΥ, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου , στις 7.30 το απόγευμα.

Η παράσταση είναι μια "περιήγηση" στη μουσική παράδοση και τις απαρχές των ρεμπέτικων ρυθμών των Ελλήνων της Σμύρνης κυρίως και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στην εκκόλαψη και εξέλιξή τους στον Πειραιά, όπου κατέφυγαν οι πρόσφυγες μετά την καταστροφή, μεταφέροντας τον πολιτισμό τους και "μπολιάζοντας" με αυτόν το ντόπιο πληθυσμό- βασικά εργατικό- όπου ήδη είχαν εμφανισθεί τα πρωτορεμπέτικα "γιαλάδικα "τραγούδια. Η πρόσμιξη με αυτά των μικρασιάτικων τραγουδιών λαϊκών, ερωτικών και κοινωνικών , δημιούργησε το ρεμπέτικο και αρχοντορεμπέτικο τραγούδι, τη μήτρα δηλαδή του ελληνικού λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Στο θεατρικό μέρος της παράστασης του "ΑΡΤΙΟΝ" γίνεται αναφορά και δίνονται βιογραφικά στοιχεία κυρίως για τους μικρασιάτες μουσικούς του ρεμπέτικου, ενώ τα τραγούδια που ακούγονται είναι δημιουργήματά τους. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και με εθελοντική συνεισφορά για την αποκατάσταση της υγείας του πολυτραυματία νεαρού συμπατριώτη μας από τα Νένητα Γιώργου Κατσ…

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Έρευνα, σενάριο ,σκηνική σύνθεση και επιμέλεια 

ΒΑΣΩ ΚΡΙΤΑΚΗ 

Πρόζα και τραγούδι

Αφροδίτη Πρωίου, Κυριάκος Μπαλλής , Δημήτρης Μιωτέρης, Κωνσταντία Φακίρη, Στέλλα Στεφανή, Μπάμπης Κοιλιάρης, Γιώργος Σκυριώτης Στέλιος Κουμπιάς , Παναγιώτης Πουλάδας, Βάσω Κριτάκη & Στελλάκης Σταθάκης , Θωμάς Καραμουσλής

Μουσική πλαισίωση

Γιάννης Παραδείσης, ακορντεόν, μουσική διδασκαλία

Μπάμπης Κοιλιάρης, τζουράς και μπαγλαμάς,

Σίμος Καραολάνης, κρουστά

Μήτσος Σεβδαλής, μπουζούκι 

Μακέτα αφίσας 

"ΕΝΤΥΠΟ"

Σκίτσο Αφίσας

Νίκος Γιαννακουδάκης

Τεχνική υποστήριξη

Θοδωρής Αργυρούδης και Τάκης Μπελόκας από το Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χίου 

Υποστήριξη για τα σκηνικά 

Χιώτικες Επιχειρήσεις και ιδιώτες

Διαφήμιση

ΜΜΕ και Γ. Αθάνατος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ