7.2.2024 14:43

Μια εκδήλωση γεμάτη μνήμες και συγκίνηση

Με μεγάλη επιτυχία, στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση, με τίτλο: «Η Μνήμη, η μνήμη, η μνήμη: ενθυμήσεις και τραγούδια από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό», που συνδιοργάνωσαν ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος» και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ).

Η εκδήλωση, μετά το καλωσόρισμα του Κώστα Τριαντάφυλλου, προέδρου του Ομίλου «Λέων Αλλάτιος» και τον αντίστοιχο χαιρετισμό της Χρυσής Πιτυανού, μέλους της ΟΠΙΧΙ, περιλάμβανε συνοπτική ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα του Μικρασιατικού πολέμου και των επιπτώσεών του, σε επιμέλεια της Μαρίας Νανάκη, βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις που έχουν δώσει σε μέλη τής ΟΠΙΧΙ απόγονοι προσφύγων από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας, καθώς και τραγούδια με ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική σημασία. Τα σχόλια ήταν πολύ θετικά κι εγκάρδια και η ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση. 

Προβλήθηκαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έδωσαν οι:

Μαρία Βούκουνα - Γεωργαλά από τα Νένητα (στη Ματίνα Σολωμάκου), Αφροδίτη Τσαρδάκα από την Αγία Παρασκευή Καστέλου (στη Δέσποινα Τσαρδάκα και τη Μαρία Νανάκη), Μαργαρίτα Μπριλή από το Βροντάδο (στη Στέλλα Τσιροπινά και τη Χαρά Τσιχλή), Στέλιος Μακριάς από την Ευρετή (στη Φιλομήλα Μπόλια και τη Ντίνα Γκόλφη), Χρήστος Μιχαλιός από τα Καρδάμυλα (στην Καλλιόπη Λιαδή και τη Φιλομήλα Μπόλια), Αγγέλα Χρήστου από την Αιγνούσα, (τραγούδησε τον νοσταλγικό σκοπό «Άγιε μου Γιάννη του Μελιού» στο φακό του Δημήτρη Γαννιώδη). Υπεύθυνη κάμερας στη συνέντευξη της κυρίας Μπριλή ήταν η Έφη Παππά, ενώ για τις υπόλοιπες συνεντεύξεις η Φιλομήλα Μπόλια.

Η εκδήλωση διανθίστηκε από τα ζωντανά τραγούδια του Χρήστου Μιχαλιού, του Στέλιου Μακριά και του Θόδωρου Κατσιμάρη, απόγονοι όλοι τους Μικρασιατών προσφύγων. Ο τελευταίος ερμηνευτής, δίνοντας το ρυθμό με το τουμπελέκι του, τραγούδησε το τραγούδι Γιατζηλαριανοί, με το οποίο το εφηβικό χορευτικό τμήμα του Ομίλου Λέων Αλλάτιος έκλεισε την εκδήλωση, χορεύοντας ανάμεσα στο κοινό, σε διδασκαλία του κυρίου Γιώργου Καραολάνη.

Για τη διοργάνωση και την υλοποίηση της εκδήλωσης, από την πλευρά της ΟΠΙΧΙ, ήταν υπεύθυνες οι: Ντίνα Γκόλφη, Καλλιόπη Λιαδή, Ευαγγελία Μάππα, Μαρία Νανάκη, Χρυσή Πιτυανού, Έφη Τρομπούκη, Στέλλα Τσιροπινά.

Η ΟΠΙΧΙ ανήκει στο δίκτυο Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) της Ελλάδας. Συγκροτήθηκε πριν από ένα χρόνο, μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου σεμιναρίου για την Προφορική Ιστορία και για την ταξινόμηση ανθρώπινων εμπειριών ζωής με συστηματικό τρόπο, βασισμένο στη διεθνή σχετική μεθοδολογία. Εισηγήτριες ήταν η Τασούλα Βερβενιώτη και η Νάση Σιαφάκα. Αρωγοί του σεμιναρίου: το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου "Κοραής", ο Σύλλογος "Φίλοι της Βιβλιοθήκης Κοραής" και πολλοί από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, ανάμεσα τους και ο Λέων Αλλάτιος. 

Η κύρια φιλοσοφία των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας είναι η καταγραφή της ιστορίας από «τα κάτω» με στόχο, μέσα από μαρτυρίες και αφηγήσεις ζωής καθημερινών ανθρώπων, να αναδειχθεί και να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη ενός τόπου. Όλα τα μέλη της ΟΠΙΧΙ καθώς και των υπόλοιπων ΟΠΙ είναι εθελοντές. Οι συνεντεύξεις ζωής από Χιώτες και κατοίκους του νησιού που δίνονται στα μέλη της ΟΠΙΧΙ, απομαγνητοφωνούνται και, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούν ένα πολυθεματικό αρχείο ενθυμήσεων που μπορεί να τροφοδοτήσει με ποικίλους τρόπους τη Συλλογική Μνήμη. Ένας από αυτούς ήταν και η συνεκδήλωση με τον Όμιλο «Λέων Αλλάτιος» που απέδειξε ότι ακόμη και η πιο ταπεινή ενθύμηση έχει νόημα και αξία.

Eπικοινωνία: opichiou@gmail.com ή στο FB Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ).

Σελίδα Ομάδων προφορικής Ιστορίας Ελλάδας: http://oralhistorygroups.gr/

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ