9.5.2016 13:14

Μια από τις κορυφαίες Sommelier του κόσμου έχει καταγωγή από Χίο

CATHERINE AGELASTOS: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΥΧΗ»

Μπορεί να μην είχε επισκεφτεί ποτέ το νησί της Χίου αλλά η Χιώτικη καταγωγή της ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με τον χώρο της οινολογίας και να γίνει μία από τις κορυφαίες maitre sommelier παγκοσμίως. Η Catherina Αγέλαστος, απόγονος της γνωστής οικογένειας Αγελάστου, επισκέφτηκε το νησί μας για πρώτη φορά θέλοντας να γνωρίσει τις ρίζες της και την ιστορία των προγόνων της. Ο «π» την συνάντησε στον Κάμπο κατά την διάρκεια της επίσκεψής στην εκκλησία του Άγιου Τρύφωνα που ανήκε  στην  οικογένεια Αγελάστου. Η Catherina ενθουσιάστηκε από την ομορφιά του Κάμπου ενώ δεν έκρυψε την συγκίνηση της μόλις αντίκρισε την εκκλησία του Άγιου Τρύφωνα. Με εξαιρετική ευγένεια και προθυμία απάντησε στις ερωτήσεις του «π» και αναφέρθηκε λεπτομερώς  στο ταξίδι  της στη Χίο.

 

Ερωτ: Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τη Χίο;

Απ: Προσπαθούσα πολλά χρόνια να έρθω στην Ελλάδα αλλά δεν μου δίνονταν η ευκαιρία. Επισκέφτηκα πολλά μέρη της Ελλάδος αλλά όχι την Χίο. Σκεφτόμουν ότι για να έρθω χρειάζεται να μείνω τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να μπορέσω να την γνωρίσω και διάφορες συγκυρίες δεν με άφηνα να κάνω αυτό το ταξίδι.

Ερωτ: Βρεθήκατε στο νησί των προγόνων σας ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Schiofest. Πότε ήρθαν σε επαφή μαζί σας;

Απ: Πριν από δέκα χρόνια έγινε η πρώτη συνάντηση με τον Κώστα Καστορη και μου εξήγησε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα δίκτυο με Έλληνες της Διασποράς. Αμέσως δέχθηκα να συμμετάσχω γιατί μου άρεσε πολύ ως ιδέα. Μάλιστα η επίσκεψη μου στη Χίο εντάσσεται στα πλαίσια της συμμετοχής μου στο Schiofest

Ερωτ: Επισκεφτήκατε το οινοποιείο του Αριούσιου στη ΒΔ Χίο και δοκιμάσατε το κρασί του. Ποιες οι εντυπώσεις σας;

Απ: Η γη στα Βόρεια είναι διαφορετική από το υπόλοιπο νησί. Ο Δημήτρης ο Κεφάλας έκανε ένα όνειρο χρόνων πραγματικότητα. Το Οινοποιείο είναι εξαιρετικό και φτιάχνει κρασί χρησιμοποιώντας μοντέρνες τεχνικές. Το κρασί είναι πολύ καλό απλά από εμένα ζήτησαν να τους πω κάποιες τεχνικές ώστε να γίνει  ακόμη καλύτερο.

Μόλις αντίκρισα το Δημήτρη, τα αρωματικά φυτά  που υπήρχαν στην περιοχή, τα παλιά κλήματα μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία του Αριούσιου από την αρχαιότητα και είπα στο Δημήτρη(Κεφάλα) ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να φτιάξεις  κρασί. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. Και τότε μου έφερε να δοκιμάσω ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που εσώκλειε όλα όσα του είχα πει. Αναβλύζονταν υπέροχο άρωμα και ήταν ένα όμορφο κρασί. Μετά μου έφερε και ένα δεύτερο ποτήρι με κρασί ακόμη καλύτερο από το προηγούμενο. Του είπα λοιπόν να συνεχίσει με το ίδιο πάθος και την ίδια δύναμη να φτιάχνει κρασί.

Ερωτ; Υπάρχουν μυστικά για ένα καλό κρασί;

Απ: Κρασί δεν φτιάχνεις από τύχη. Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ο σωστός τρόπος να φτιάξεις κρασί είναι να νοιώσεις τον εαυτό σου στο κρασί. Και εγώ στα κρασιά του Αριούσιου ένοιωσα ότι υπάρχει συναίσθημα.

Εγώ απλά έκανα κάποιες παρατηρήσεις για γίνει ακόμη καλύτερο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ