Πολιτισμός

15/7/16 16:52

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:04

Η «πικρή» εμπειρία της Αθήνας και οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΦΑΦΑΛΙΟΥ

Προσμετρά  20  ολόκληρα χρόνια στο μουσικό στερέωμα έχοντας στο βιογραφικό της σπουδαίες συνεργασίες με «μεγάλα» ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκινάει σε μικρή ηλικία και κορυφώνεται με την συμμετοχή της στη Εurovision με τον Σάκη Ρουβά. Η Γιάννα Φαφαλιού,  μετά από επταετή σχεδόν περίοδο απουσίας  της από το νησί, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για μόνιμη πλέον εγκατάσταση. Με την υπέροχη φωνή της μας ταξίδεψε πέρσι στα μονοπάτια της Jazz αλλά και του έντεχνου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Φέτος έχοντας ως συνοδοιπόρο της στο μουσικό της ταξίδι τον Λευτέρη Τομάζο, περιοδεύει σε ολόκληρη τη Χίο χαρίζοντας στο κοινό μαγικές μουσικές βραδιές.

Η Γιάννα Φαφαλιού με αφορμή την καλοκαιρινή της περιοδεία μιλάει στον «π» για την μουσική που τόσο αγαπάει, κάνοντας συνάμα και μία ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορεία της.

Ερωτ:  Λείπατε από το νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποιος ήταν ο λόγος του επαναπατρισμού σας;

Απ: Η Χίος είναι το νησί μου, ο τόπος που μεγάλωσα και αγαπώ. Μου έλειψαν οι δικοί μου άνθρωποι, κουράστηκα από την Αθήνα και από τις μουσικές κλίκες. Θεωρώ ότι εδώ είναι ο τόπος μου, είναι καλύτερα για το παιδί μου και είναι πλέον η βάση μου.

Ερωτ: Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών σας εμφανίσεων;

Απ: Η περιοδεία αυτή ξεκίνησε πέρσι με την επιστροφή μου στο νησί και επειδή ήταν αρκετά επιτυχημένη συνεχίζεται και φέτος. Έχοντας ως συνοδοιπόρο στο μουσικό ταξίδι τον Λευτέρη Τομάζο στα πλήκτρα θα επισκεφτώ τις Οινούσσες, την Κώμη, την Βολισσό, τους Ολύμπους  και στην πόλη θα είμαι στο Aplo Bar όπως και πέρσι. Κάθε Τετάρτη θα εμφανιζόμαστε στο  Grecian Castle.  

Ερωτ: Σας προτάθηκε να συμμετέχετε στην συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου στη Βολισσό;

Απ: Με τον Λάκη γνωριζόμαστε από την Αθήνα και είναι ένας υπέροχος Καλλιτέχνης. Δεν έχει ξαναέρθει στη Χίο αλλά νομίζω ότι η συναυλία του θα αφήσει εποχή. Με μεγάλη χαρά θα τραγουδήσω στη συναυλία του στις 5 Αυγούστου στα Λημνιά.

Ερωτ:  Έχτε σπουδάσει ψυχολογία και από πέρσι εξασκείται και το επάγγελμα της ψυχολόγου. Μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο;

Απ: Η επαγγελματική μου ενασχόληση με την ψυχολογία ξεκίνησε από την περίοδο που έμενα ακόμη στη Λήμνο. Η ψυχολογία είναι θεραπεία. Το ίδιο και η μουσική. Και τα δύο έχουν να κάνουν με το συναίσθημα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Ερωτ: Υπήρξε περίοδος στη ζωή σας που δεν ασχοληθήκατε καθόλου με το τραγούδι;

Απ:  Ναι όταν ζούσα στη Λήμνο και ήμουν έγκυος στην κόρη μου. Για ένα χρόνο επικεντρώθηκα στο μεγάλωμα του παιδιού μου. Μετά άρχισα και πάλι να τραγουδάω αλλά περιστασιακά. Ήταν δύσκολο όμως.

Ερωτ: Βρίσκεστε στον χώρο της μουσικής πάνω από 20 χρόνια. Εντοπίζεται διαφορές στην διασκέδαση του τότε με το σήμερα;

Απ: Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Καταρχήν η οικονομική κρίση λειτουργεί ανασταλτικά για την διασκέδαση. Δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες πίστες και ο κόσμος δεν διασκεδάζει όπως παλιά. Εγώ δεν ήμουν ποτέ υπέρ των μεγάλων χώρων διασκέδασης. Μου αρέσουν τα μικρά μαγαζιά, εκεί όπου όλοι γίνονται μια παρέα.

Ερωτ:  Έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και έχετε συναναστραφεί με καλλιτέχνες όλων σχεδόν των ειδών μουσικής; Τι γεύση σας έχει αφήσει αυτή σας η εμπειρία;

Απ: Μάλλον πικρή. Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια. Επιβιώνει αυτός που έχει τις περισσότερες γνωριμίες, τα περισσότερα χρήματα και τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Δεν έχει σημασία η φωνή. Αν δεν έχεις τη δύναμη να στηρίξεις εσύ την δουλειά σου δεν προοδεύεις σε αυτόν τον χώρο. Οι συνεργασίες μου ήταν εμπειρίες ζωής. Ξεκίνησα με τον Βασίλη Λέκκα φοιτήτρια ακόμη και εν συνεχεία με τον παντελή Θαλασσινό, με τον Στέλιο Ρόκκο, με τον Νίκο Παπάζογλου, με τον Πάνο Κατσιμίχα.  Τώρα προτιμώ εγώ να είμαι δημιουργός του δικού μου σεναρίου και της δικής μου ζωής. Η αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο δεν ανταλλάσσεται με τίποτα.

Ερωτ: Ήταν εύκολη η απόφασή σας να φύγετε από την Αθήνα;

Απ: Ναι. Δεν υπήρχε κάτι που άφηνα πίσω μου για να στεναχωριέμαι. Με εξαίρεση κάποια εξαιρετικά ρεσιτάλ με τον Παναγιώτη Μάργαρη και τον Τόλη Κόκκινο όλα τα υπόλοιπα με είχαν κουράσει.

Ερωτ: Θα παρότρυνες την κόρη σου να ακολουθήσει επαγγελματικά το τραγούδι;

Απ: Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε 10 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα την παρότρυνα να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά θέλει. Θα την συμβούλευα όμως να αποκτήσει πρώτα μόρφωση και εφόδια. Εμένα το πτυχίο μου και η παιδεία που είχα με βοήθησαν σε αυτόν τον δύσκολο χώρο. Πάντως η φωνή της είναι καλή και της αρέσει να μπαίνει σε ρόλους.

Ερωτ: Οργανώσατε μόνη σας την καλοκαιρινή σας περιοδεία;

Απ: Φέτος όλα ήταν οργανωμένα. Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που με στηρίζει μεταξύ των οποίων ο μάγος της φωτογραφίας Τόλης Φλιούκας, η Ευγενία η Κλαδιά(σχεδιασμός αφίσας),  Σοφία Καμπούρη(styling),  Αθηνά Πολίτη(περιποίηση άκρων και προσώπου), Παντελής Πρώιος και Δέσποινα Νεαμονίτη(ενδύματα) και το κομμωτήριο Artistiko( Στέλλα και Δέσποινα). Επίσης

Ερωτ: Υπάρχουν σχέδια εμφανίσεων για τον χειμώνα;

Απ: Προς το παρόν απολαμβάνω το καλοκαιρινό πρόγραμμα.  Από Οκτώβριο τα χειμωνιάτικα σχέδια. Σίγουρα θα ήθελα να βρίσκομαι σε κάποιο στέκι.

 

 

 

Δείτε επίσης