17.10.2016 10:30

«Η Ωραία Κοιμωμένη» πάει σχολείο

Η ΧΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΦΥΚΑΡΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΑΔΑ HIPPO ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΕΜΑΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ –ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΡΥΘΜΟ

Το κλασσικό παραμύθι της «Ωραίας Κοιμωμένης», αποδομένο όμως σε μια πιο σύγχρονη μορφή  από τη Χιώτισσα συγγραφέα και εκπαιδευτικό Καλλιόπη Φύκαρη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Χίου, στις 31 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου από τη διεθνή ομάδα Hippo.

Μια παράσταση λιτή και γραμμένη σε έμμετρο λόγο

Ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας, ο Φώτης Δούσος, μιλώντας στον «π» υπογράμμισε ότι από το 2009 που ιδρύθηκε η Hippo μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει επτά συνολικά παιδικές παραστάσεις, βασισμένες σε μια   «avant-garde» αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης. «Η ομάδα μας έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και τις παραστάσεις μας παρουσιάστηκαν από την Αυστραλία, μέχρι την Αμερική και τον Καναδά. Στους ιδρυτές της ομάδας εκτός από εμένα και τον Αλέξανδρο Ράπτη ανήκει και η Φένια Μάγιου που τώρα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Χίο», ανέφερε ο Φώτης Δούσος επισημαίνοντας ότι το μαθητικό κοινό της Χίου θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια «Ωραία Κοιμωμένη» διαφορετική από αυτή που γνωρίζει από το παραμύθι. «Το παραμύθι διασκευάστηκε από τη Χιώτισσα εκπαιδευτικό Καλλιόπη Φύκαρη  και είναι γραμμένο σε έμμετρο λόγο, 15συλλάβο. Ο έμμετρος λόγος είναι απόλυτα κατανοητός από τα παιδιά , τα οποία διασκεδάζουν αφάνταστα. Συνάμα η παράσταση  δεν διαθέτει βαριά σκηνικά και διάκοσμο», επισημαίνει ο Φώτης Δούσος συμπληρώνοντας ότι γίνεται χρήση τεχνικών σωματικού θεάτρου, χορού και τραγουδιού και στήνεται μια πληθωρική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών. « Η ομάδα Hippo προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού με έντονα κωμικά στοιχεία, γρήγορο ρυθμό, συγκίνηση και  ανατροπές. H Ωραία Κοιμωμένη είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, που μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό των παιδιών. Θέμα της παράστασης είναι η προσωπική ελευθερία και τα όρια της».

Τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση

 

Την  παράσταση ακολουθεί ένα σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Δράματος. Τα παιδιά, μέσα από θεατρικές δραστηριότητες (αυτοσχεδιασμοί, κινητικά και φωνητικά παιχνίδια), συμμετέχουν σε έναν φανταστικό κόσμο, εμπνευσμένο απ’ το θέαμα που παρακολούθησαν. Στόχοι του Δράματος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας προφορικής επικοινωνίας, η καλλιέργεια της αισθητικής έκφρασης, η προαγωγή της κριτικής σκέψης και η ευαισθητοποίηση όσον αφορά θέματα όπως οι σχέσεις με τους γονείς, η προσωπική ευθύνη και η έννοια της ελευθερίας. « Το τέλος της Ωραίας Κοιμωμένης είναι περισσότερο ρεαλιστικό από τα τέλος του γνωστού παραμυθιού αλλά δεν θα σας το αποκαλύψουμε για να μην χαλάσουμε την έκπληξη», κατέληξε ο Φώτης Δούσης, ιδρυτής της ομάδας Hippo.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί:  Βαλεντίνα Κάντα και  Γιώργος Σοφικίτης, το κείμενο αλλά και τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού δράματος υπογράφει η  Καλλιόπη Φύκαρη, τα κοστούμια είναι της Κατερίνας Χατζοπούλου, τα τραγούδια του Νάσου Πατσίκα, η ενορχήστρωση του Γιώργου Δούσου και της Ευριδίκης Παπαοικονόμου ενώ η μουσική και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Φώτη Δούσο και τον  Αλέξανδρο Ράπτη. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ