29.3.2017 9:49

Η μουσική γυμνάζει το σώμα και την ψυχή χωρίς τραυματισμούς

Να κατευθύνουν τα παιδιά τους στο Μουσικό Σχολείο, στα εργαστήρια του Ομηρείου και στη Φιλαρμονική ζητά από τους γονείς ο Γιάννης Κυριακόπουλος

Στο προχθεσινό δημοσίευμα ο παλιός μουσικός  Αλέκος Σκουφάρας παρέδωσε το κλαρίνο του  στους νέους παραδοσιακούς μουσικούς. Ένας από αυτούς  είναι ο Γιάννης Κυριακόπουλος, που φιλοδοξεί με τη σειρά του να καθιερωθεί και, όταν έλθει ο καιρός, να παραδώσει και αυτός το κλαρίνο του στην επόμενη γενιά.

Ομοιότητες και διαφορές

Οι δύο γενιές παλεύουν για τους ίδιους στόχους  με αρκετές ομοιότητες και  διαφορές. Οι περισσότεροι παλιοί ήταν αυτοδίδακτοι ή διδασκόταν από αυτοδίδακτους παλιούς μουσικούς.

Οι νέοι μουσικοί ξεκινούν την καριέρα τους με καλύτερες προϋποθέσεις.  Το Μουσικό Σχολείο και  τα εργαστήρια του Ομηρείου  παρέχουν στους επίδοξους μουσικούς τη δυνατότητα  να ξεκινήσουν την καριέρα τους με καλύτερη κατάρτιση.

Ο  Ι. Κυριακόπουλος είναι παιδί των εργαστηρίων του Ομηρείου και δάσκαλος στο Μουσικό Σχολείο.

«Οι γονείς πρέπει να κατευθύνουν τα παιδιά τους στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Η συνδρομή που πληρώνουν δεν είναι τίποτα, να μη φοβούνται το οικονομικό  μπροστά στα οφέλη που έχουν. Γίνεται άριστη δουλειά στο Μουσικό Σχολείο και το Ομήρειο.  Τα παιδιά είναι εύπλαστα,  εμείς τα διαπλάθουμε. Καλός είναι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο,  αλλά η μουσική γυμνάζει  το σώμα και την ψυχή συνήθως χωρίς τραυματισμούς. Όσο πιο πολύ ασχολείσαι τόσο περισσότερο σου αρέσει. Είναι ωφέλιμος εθισμός», δηλώνει.

Μεγάλο σχολείο ήταν και η Φιλαρμονική στην οποία θήτευσε από το 1996 έως και το 2010. «Γίνεται άριστη δουλειά από την Ευγενία Βοριά», λέει μετά γνώσης.

Σπουδές

Σπούδασε το κλαρίνο στο Τμήμα Λαϊκών Παραδοσιακών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Άρτα. Απέκτησε το πτυχίο Μουσικού το 2011, την επόμενη σεζόν δούλεψε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Ιωαννίνων. Επιστροφή στη Χίο το 2013 και από τότε διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο.

Το πρόβλημα

Το διαχρονικό πρόβλημα των μουσικών για να γίνουν καλύτεροι είναι η έλλειψη χρόνου μελέτης. Θέλει να γίνει καλός για να τον ζητούν και να μη ζητάει δουλειά Όμως η βιοποριστικές ανάγκες δεν του επιτρέπουν να μελετάει όσο πρέπει.

Αυτό που δεν του αρέσει είναι ότι έχουν βάλλει στο κλαρίνο την ταμπέλα του οργάνου για τα πανηγύρια. Απορρίπτει τον όρο πανηγυριώτικο και τονίζει ότι  παίζει όλες τις μουσικές του κόσμου, ανάλογα με τον τόπο, τη στιγμή και την αισθητική μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ