18.7.2017 10:08

Η Euroclassica θα συνεχιστεί μόνο αν τα νέα στελέχη της κάνουν θυσίες

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ για το μέλλον του θεσμού η Μ. Γιατράκου. Άρχισαν οι εργασίες με αποχή του κοινού και των αρχών της Χίου.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Euroclaccika Ομηρικής Ακαδημίας στη Χίο. Τη διαδικασία στιγμάτισε η αποχή του κόσμου, αφού οι Χιώτες ήταν ελάχιστοι, ακόμη και των αιρετών, με μόνους παρόντες τον πρόεδρο του Ομηρείου Ηλία Σμυρνιούδη και τον Νίκο Νύκτα, παρότι, όπως τόνισε στον  «π» η Μαρία Γιατράκου, είχαν σταλεί πάρα πολλές προσκλήσεις.

Διακοπές

Λόγω της απουσίας των αιρετών αναβλήθηκε για την Κυριακή 23 Ιουλίου η τελετή αναγόρευσης επίτιμων δημοτών διακεκριμένων στελεχών της Ακαδημίας.                       

Η κ. Γιατράκου δικαιολόγησε μερικώς τις απουσίες λέγοντας ότι ο κόσμος είναι σε διακοπές και οι εκπαιδευτικοί κουρασμένοι. Οι γνώστες της κατάστασης, ωστόσο, καυτηρίασαν την απουσία υποστηρίζοντας ότι αδιαφορούν, όπως και σε άλλες φιλολογικές ημερίδες. Αρκετοί διατύπωσαν την άποψη ότι το κοινό πιθανά έχει απωθήσει η έλλειψη συνεκτικού κρίκου με την τοπική κοινωνία και υποστήριζαν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα πείσουν την τοπική κοινωνία ότι το συνέδριο της  Ομηρικής Ακαδημίας είναι και δική της υπόθεση.

Άψογη

Η Μ. Γιατράκου εξηγεί στον «π» την προσφορά του συνεδρίου και των συνέδρων στον Ελληνισμό και τη Χίο. Υποστηρίζει ότι η συνεργασία με το Ομήρειο είναι άψογη, πρόσθεσε ότι έχουν ενταχθεί στον πυρήνα της ομάδας πολλά νέα στελέχη και δήλωσε με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, αν  συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να κάνουν θυσίες, θα αποτελέσουν τον πυλώνα στον οποίο θα στηριχθεί η Euroclaccika στην μετά Γιατράκου εποχή.

Είναι Ομηρικά

Απολαυστική ήταν η εισήγηση της  Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, καθηγήτριας Πανεπιστημίου Μαριάνθης Αναστασιάδη, με  θέμα «Η επική ποίηση σε σχέση με τις συνθήκες που τη διαμόρφωσαν».

Αναφερόμενη στην άποψη που έχει διατυπωθεί ότι Ιλιάδα και Οδύσσεια είναι έργα διαφορετικών ποιητών, τόνισε ότι οι σύγχρονες έρευνες έχουν πιστοποιήσει ότι αποτελούν εξέλιξη της τεχνοτροπίας με γλωσσικές διαφορές, λόγω διαφοροποίησης της ηλικίας του ίδιου ποιητή.                                                                                                                                                 Στο πολιτιστικό πλαίσιο υποστήριξε ότι τόσο στην Ιλιάδα όσο και στην Οδύσσεια αναφέρονται αντικείμενα και έθιμα που σίγουρα δεν υπήρχαν πιά την εποχή που εμφανίστηκε η γραφή στην Ελλάδα, όπως τα μεγάλα ασημοστόλιστα ξίφη και τα κράνη από δόντια αγριόχοιρου.

«Στον ‘Όμηρο έχουν αποδοθεί από την αρχαιότητα και άλλα έπη, τα Κύκλια. Τα έργα αυτά παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις τόσο από τα δύο μεγάλα έπη όσο και μεταξύ τους και ανήκουν μάλλον σε μεταγενέστερη εποχή».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ