23.3.2016 15:12

"Η δημιουργία καρτών είναι το παυσίπονό μου"

Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΩΤΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ

Η δημιουργία χειροποίητων καρτών ξεκίνησε από την ανάγκη της να εκφράσει τα συναισθήματά της και να διοχετεύσει την ενέργεια της δημιουργικά. Στη συνέχεια η ενασχόλησή της με το αντικείμενο λειτούργησε ως διέξοδος στα δικά της προσωπικά προβλήματα. Ο λόγος για την Ευγενία Κώττη που την γνωρίσαμε μέσα από τα δημοσιογραφικά της γραπτά και σήμερα ασχολείται με κάτι τελείως διαφορετικό, που όμως της ταιριάζει πολύ.

Ερωτ: Πότε ξεκινά η ενασχόληση σας με τη δημιουργία χειροποίητων καρτών;

Απ: Πάντοτε μου άρεσαν οι κάρτες και θυμάμαι ότι ποτέ δεν πετούσα ευχετήριες κάρτες γενεθλίων, βαπτίσεων γιατί ήθελα να κρατάω τα όσα μου γράφουν. Το καλοκαίρι λοιπόν ξεκίνησα να φτιάχνω κάρτες και να τις χαρίζω στους φίλους μου. Όταν διαπίστωσα ότι τους άρεσαν και τις διακοσμούσαν στο σπίτι τους αποφάσισα να ασχοληθώ πιο ενεργά. 

Ερωτ: Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για τη δημιουργία και τη διακόσμηση μιας κάρτας;

Απ: Εξαρτάται από τη διάθεση και την έμπνευση μου. Μπορεί να χρειαστώ 10 λεπτά μπορεί και 1,5 ώρα. Για παράδειγμα η κάρτα με την θάλασσα στο Αιγαίο έγινε πολύ γρήγορα και με πολύ δυνατά συναισθήματα. Βλέποντας τα παιδιά να χάνονται στο Αιγαίο, όντας εγγονή Μικρασιάτη πρόσφυγα, στεναχωριόμουν. Έφτιαξα λοιπόν μια θάλασσα με λουλούδια, μια θάλασσα ειρήνης. Είναι σουρεαλιστικό η θάλασσα να έχει λουλούδια. Και τα καράβια που έβαλα συμβολίζουν το ταξίδι της ζωής. Γενικά στις μέρες μας επικρατεί μεγάλος φόβος και απαισιοδοξία.

Ερωτ: Η δημιουργία γενικότερα βοηθάει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Απ: Βέβαια. Τις ώρες που μπορώ να δουλέψω είμαι πολύ χαρούμενη. Αφήνω τον εαυτό μου να με οδηγήσει. Νοιώθω λες και αναπνέω. Και όπως εγώ εκφράζομαι μέσα από τη δημιουργία καλώ και όλους εκείνους που είναι μακροχρόνια άνεργοι και νοιώθουν στο περιθώριο να κάνουν κάτι πρωτίστως δημιουργικό και δευτερευόντως βιοποριστικό. Οι κάρτες μου είναι το παυσίπονό μου. Και η τέχνη μπορεί να βοηθήσει όποιον πονάει είτε σωματικά είτε ψυχικά. Κάθε σπίτι κρύβει τα προβλήματά του.

Ερωτ: Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με την τέχνη και δημιουργία;

Απ: Το 2007 είχα κάνει μια έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας όπου κάθε φωτογραφία συνδεόταν και με το αντίστοιχο ποίημα. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο διότι έπρεπε να βρω το κατάλληλο ποίημα που να εκφράζει την φωτογραφία.  

Ερωτ: Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο της έκθεσης « Περιμένοντας την άνοιξη;»

Απ: Αν δείτε την πρόσκληση έχει μια φωτογραφία δική μου ως παιδί. Εμείς τότε ζούσαμε την εποχή της αθωότητας. Ζούσαμε την παιδική μας ηλικία. Άνοιξη δεν σημαίνει απλά να ανθίσουν τα λουλούδια και να φορέσουμε ανοιξιάτικα ρούχα. Η άνοιξη είναι κάτι πολυσύνθετο. Ο κόσμος περιμένει να έρθει η άνοιξη στην καθημερινότητά του. Επιθυμώ να μην έχουμε άλλους πολέμους και άλλες σφαγές.

Ερωτ: Πόσες κάρτες φιλοξενεί η έκθεση;

Απ: Συνολικά φιλοξενούνται 158 κάρτες διάφορων κατηγοριών. Από πασχαλιάτικες, μέχρι γενεθλίων, βάπτισης, γάμου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Παληό που με ώθησε να κάνω αυτή την έκθεση, το Στέλιο τον Απόδιακο που την επιμελήθηκε και τον γιο μου τον Δημήτρη για όλη την βοήθεια που μου προσέφερε αλλά και όλη μου την οικογένεια. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Ομήρειο μέχρι το Σάββατο 26 Μαρτίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ