30.6.2017 17:36

Η δεσπόζουσα θέση του Ομηρείου

Έχω προαίσθημα ότι η δουλειά του Ηλ. Σμυρνιούδη στο Ομήρειο σε βάθος χρόνου θα αποδώσει. Θα βοηθήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση η παραδοχή ότι το Πνευματικό Κέντρο είναι λάθος να αυτοπεριορίζει το ρόλο του ως ... χειμερινό ανάκτορο του πολιτισμού μας.

Οι δράσεις πολιτισμού ταυτίζονται στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως καλοκαιρινή ενασχόληση. Συναυλίες, ανοιχτά θέατρα, εικαστικές εκθέσεις, θεματικές γιορτές. Από καταβολής του Ομηρείου το καλοκαίρι ... κατέβαζε ρολά. Το αποτέλεσμα το ζούμε από την ενοποίηση του Δήμου Χίου κι εντεύθεν. Η υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα γίνεται θέατρο υποδοχής της θερινής πολιτιστικής παραγωγής της πρωτεύουσας κι εδώ πετάμε στα σύννεφα επειδή ο κάθε καλοπροαίρετος σύλλογος βγάζει κάθε τρεις και λίγο τα παιδιά μας στην πλατεία να σέρνουν το χορό. Αναγκαίο, δεν λέω, αλλά και αντίληψη περιθωριοποίησης έτσι σκέτη.

Το Ομήρειο, χωρίς δισταγμό, οφείλει να μετατραπεί στο συντονιστή και διοργανωτή όλης της θερινής πολιτιστικής δραστηριότητας. Να διαχειρίζεται το ίδιο τον Καστρομηνά και κάθε άλλη υπαίθρια υποδομή, σαν το ανοιχτό θέατρο των Καρδαμύλων. Καλά είναι με το τροπάρι ο κάθε αιρετός να παριστάνει τον πολιτιστικό παράγοντα της μιας βραδιάς.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ