6.10.2016 17:15

Η Cineμάθεια ανοίγει τα φτερά της και επεκτείνεται σε όλο το Αιγαίο

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε η Cineμάθεια ουδείς μπορούσε να φανταστεί την τεράστια απήχηση που θα είχε στο μαθητικό κοινό των νησιών Βορείου Αιγαίου. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε εξαιρετικές ταινίες ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου που κάλλιστα θα μπορούσαν να διαγωνιστούν σε μεγαλύτερα φεστιβάλ ταινιών.

Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών μικρού μήκους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Η Cineμάθεια είναι ένας θεσμός που υλοποιείται με απίστευτο μεράκι και κέφι  από την υπεύθυνη σχολικών προγραμμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Στέλλα Τσιροπινά και αφορούσε μέχρι φέτος μόνο τα νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η επιμονή της όμως αλλά και οι συνεχόμενες οχλήσεις της προς το υπουργείο Παιδείας  για  επέκταση του φεστιβάλ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, έφεραν αποτέλεσμα και δόθηκε από το υπουργείο το πράσινο φως η Cineμάθεια για το 2016-2017 να συμπεριλαμβάνει και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. «Επιθυμία μας ήταν από την αρχή στη Cineμάθεια  να συμμετέχουν μαθητές από όλα τα νησιά του Αιγαίου. Βέβαια στην πράξη αυτό δεν θα είναι εύκολο αλλά ωστόσο  εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον. Διότι τα παιδιά από τα διάφορα νησιά θα προσπαθήσουν να προβάλλουν στις ταινίες τους την καθημερινότητα και τις ομορφιές των νησιών τους», ανέφερε στον «π» η «ψυχή» του φεστιβάλ Στέλλα Τσιροπινά.

«Μια φωτογραφία αφηγείται…» και «Κεντώντας το δέντρο της μνήμης»

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ  είναι «Μια φωτογραφία αφηγείται…» και ειδικά για τις ταινίες ντοκιμαντέρ υπάρχει εναλλακτικά και το θέμα «Κεντώντας το δέντρο της μνήμης».

Οι θεματικές επιλογές θα πρέπει να εμπνέονται από την ζωή στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με το παρελθόν ή το παρόν, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τις κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις κοινότητές τους. 

« Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 28 Απριλίου οι μαθητικές ομάδες θα πρέπει να έχουν παραδώσει σε DVD τις ταινίες τους», είπε η κα Τσιροπινά συμπληρώνοντας ότι η Cineμάθεια θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου.

Στόχος η εξοικείωση των συμμετεχόντων με όλους τους τομείς του Κινηματογράφου

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Στέλλα Τσιροπινά απώτερος στόχος του φεστιβάλ είναι οι μαθητές να αποκτήσουν οικειότητα και να αγαπήσουν τον κινηματογράφο . «Η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο νησιωτικό πολιτισμικό χώρο, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης ανάμεσα σε μαθητικές ομάδες από τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου είναι μερικοί ακόμη στόχοι του φεστιβάλ».

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑ.Λ., Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε. από τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ