13.1.2017 10:45

Η ανθρώπινη φωνή είναι μοναδική όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Ένας νέος χώρος διδασκαλίας σύγχρονου τραγουδιού ξεκίνησε να λειτουργεί στο νησί μας από τον περασμένο Οκτώβριο και ακούει στο όνομα Cantabile. Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαστήρι φωνητικής το οποίο δημιούργησε και διευθύνει η Μαρία Φραγκούλη, απόφοιτη του τμήματος σύγχρονου τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Η Μαρία Φραγκούλη μίλησε στον «π» για το εγχείρημά της υπογραμμίζοντας ότι η φωνητική απευθύνεται σε όλους και βοηθά στην καλύτερη άρθρωση και εκφορά του λόγου.

Ερωτ: Πώς αποφασίσατε να λειτουργήσετε στο νησί ένα εργαστήριο φωνητικής; Δεν ήταν παράτολμη απόφαση;

Μ.Φ: Όταν αποφοίτησα από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, άρχισα να διδάσκω σε Αθήνα και Σύρο. Αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το εργαστήρι στη Χίο, γιατί θεωρώ ότι είναι ένας τόπος που αγαπάει τη μουσική. Θα ήθελα λοιπόν, να προσφέρω κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο μέσα από μία συγκροτημένη προσπάθεια σ'αυτόν και στους ανθρώπους του.

Ερωτ: Στους λίγους μήνες λειτουργίας του εργαστηρίου, υπάρχει θετική ανταπόκριση από τον κόσμο;

Μ.Φ: Το εργαστήρι λειτουργεί από μέσα Οκτώβρη και συνεργάζεται με το Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Χίου) και τη σχολή χορού ''le ballet" της Άννας Συράκη, η οποία διδάσκει κινησιολογία.Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι αρχικά περίμενα. Έχουν δείξει ενδιαφέρον άνθρωποι όλων των ηλικιών. Παράλληλα, υπάρχει μία επιφύλαξη, όπως σε κάθε τι καινούργιο.

Ερωτ: Ο όρος φωνητική παραπέμπει άμεσα στη φωνή και την καλλιέργεια της. Σε τι βοηθούν έναν επαγγελματία τα μαθήματα φωνητικής;

Μ.Φ.: Η ανθρώπινη φωνή κατατάσσεται στα πνευστά όργανα και είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα επικοινωνίας , μοναδική στον καθένα όπως το δακτυλικά του αποτυπώματα. Το σύγχρονο τραγούδι συγκεκριμένα, είναι μία τεχνική που έχει ως στόχο, τη φυσική παραγωγή των φθόγγων. Στα μαθήματα διδάσκεται φωνητική τεχνική, τοποθέτηση φωνής και ορθοφωνία. Μαθαίνουμε να τοποθετούμε σωστά τη φωνή μας στις νότες ενός τραγουδιού χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Αντιλαμβανόμαστε τη χρησιμότητα της διαφραγματικής αναπνοής και πώς διαχειριζόμαστε τον αέρα στη διάρκεια των τραγουδιών. Παράλληλα διδασκόμαστε την ορθή άρθρωση και εκφορά του λόγου, απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή καθαρού ήχου. Τα μαθήματα φωνητικής απευθύνονται σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν επαγγελματικά τη φωνή τους, όπως τραγουδιστές, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, ομιλητές και ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις φωνητικές τους δυνατότητες . Επίσης απευθύνονται σε όσους αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι και θέλουν να μάθουν έναν λειτουργικό και ασφαλή τρόπο χρησιμοποίησης της φωνής τους.

Ερωτ: Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής;

Μ.Φ: Τα παιδιά, από την ηλικία των 8 ετών, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα φωνητικής, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες του φωνητικού τους μηχανισμού, που μέχρι τα 18 τους περίπου χρόνια (ολοκλήρωση μεταφώνησης) αναπτύσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς, κάτι που τον καθιστά ευαίσθητο.

Ερωτ: Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα φωνητικής;

 Μ.Φ: Τα μαθήματα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και περιλαμβάνουν ασκήσεις αναπνοής, ασκήσεις τοποθέτησης φωνής και ασκήσεις για την ανάπτυξη τεχνικής στην άρθρωση των λέξεων, με στόχο τη σωστή προθέρμανση. Περιλαμβάνουν ακόμη εκπαίδευση σκηνικής παρουσίας του μαθητή και πρακτική εξάσκηση, φωνητική και ερμηνευτική, μέσα από τραγούδια επιλεγμένου ρεπερτορίου. Ταυτόχρονα γίνονται μαθήματα κινησιολογίας, με στόχο τη βελτίωση της σκηνικής παρουσίας, δηλαδή την εναρμόνιση μουσικής-κίνησης-ερμηνείας. Μαθαίνουμε να απομακρύνουμε το άγχος της σκηνής και να κινούμε το σώμα μας φυσικά, ώστε να εκφράζεται «αληθινά» το τραγούδι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ