8.8.2016 15:48

Χιώτες Λόγιοι στη Βιβλιοθήκη «Κοραής»

Ομιλία με θέμα ««Χιώτες λόγιοι τέλος 16ου – αρχές 18ου αι.:  από τις θρησκευτικές διαμάχες στην πολιτική και πολιτισμική κυριαρχία» θα πραγματοποιήσει αύριο στο κτίριο Β΄ της Βιβλιοθήκης «Κοραής» ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νίκος Μαυρέλος.

Από το τέλος του 16ου αιώνα ως και τα μέσα του 17ου, ο Λέων Αλλάτιος παρέμεινε στην Ιταλία μια σημαντική περίπτωση λογίου, με έντονο το ελληνικό στίγμα στο λόγο του. Καθολικός στο δόγμα, συγκρούστηκε με τον εξίσου σημαντικό και ιταλοσπουδαγμένο Γεώργιο Κορέσσιο για θρησκευτικά θέματα.

 Γνωστότεροι ως προς το οικογενειακό τους όνομα, αλλά εν πολλοίς άγνωστοι είναι και οι πρώτοι Μαυροκορδάτοι. Ο Αλέξανδρος, αποτέλεσε τη σημαντικότερη προσωπικότητα Ρωμιού για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια και σφράγισε την ήττα της από τους Αυστριακούς. Ο γιός του Νικόλαος ακολούθησε τα χνάρια του στην πολυγλωσσία και τη λογιοσύνη, γνωστός στην Ευρώπη ως ο πιο μορφωμένος ηγεμόνας της Ανατολής, πρωτοπορεί σε πολλούς τομείς και επικρατεί παρά τις ίντριγκες εναντίον του (φυλάκιση από τους Αυστριακούς, απόπειρα δολοφονίας από τον γιατρό του και δολοπλοκίες των βογιάρων).

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ