12.1.2016 8:51

Γιώργος & Σταύρος Μυλωναδάκης «Ο Δρόμος της μουσικής ήταν φυσική εξέλιξη παρά απόφαση»

 

Η μουσική ήταν μέρος της ζωής τους από πολύ μικρή ηλικία και το ταξίδι τους σε αυτή ξεκινάει από τα παιδικά τους χρόνια, συνεχίζεται στα  φοιτητικά και γίνεται ταξίδι ζωής. Ο Σταύρος και Γιώργος Μυλωναδάκης μιλούν στο «π» για τη μουσική τους και μας αποκαλύπτουν τα σχέδια τους για το μέλλον.

 1.       Το ταξίδι σας ξεκινάει πριν αρκετά χρόνια όταν αποφασίζετε να μετακομίσετε στη πρωτεύουσα για σπουδές. Πώς όμως από το χώρο του marketing και της Διοίκησης Επιχειρήσεων μεταπηδήσατε στο μουσικό χώρο;

Απ: Η μουσική προϋπήρχε όλων! Από πολύ μικρή ηλικία υποσυνείδητα μας ακολουθούσε και την ακολουθούσαμε παράλληλα με ότι κάναμε. Ήταν κάτι φυσικό για μας και μέρος της ζωής και του εαυτού μας. Προβληματιστήκαμε τελειώνοντας το σχολείο και είπαμε ότι…ωραία αλλά τώρα πρέπει να σπουδάσουμε και κάτι. Οπότε στην Αθήνα παράλληλα με τη μουσική κάναμε marketingκαι διοίκηση, αισθανόμασταν ότι η ζωή μας ήταν αλλού, έτσι ο δρόμος της μουσικής ήταν μια φυσική εξέλιξη περισσότερο παρά απόφαση.

2.      

Θυμάστε πότε ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική; 

  Απ: Πρέπει να είμασταν 5-6 χρονών… στο σπίτι με τους γονείς, τα αδέλφια μας και φίλους να τραγουδάμε όλοι μαζί. Λίγο αργότερα ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε μουσική.

3.      

Σε τι ηλικία αναλάβατε να παρουσιάσετε μουσική εκδήλωση;    

         Απ: 12 χρονών λάβαμε μέρος σε μία μουσική επίδειξη, είχαμε πολύ άγχος και φοβόμασταν να βγούμε στο κόσμο, ήταν το πρώτο μεγάλο σοκ. Μετά από περίπου ένα χρόνο αρχίσαμε να παίζουμε σε διάφορους χώρους.

4.      

Επιμεληθήκατε με  επιτυχία διάφορες παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στο νησί. Είναι εύκολη η συνεργασία με τα παιδιά;            

     Απ: Έχει τις δυσκολίες της όμως είναι πολύ δημιουργική, ευχάριστη και διασκεδαστική. Είναι σημαντικό να αντιληφθείς πως για να σε εμπιστευθούν και να επικοινωνήσεις πρέπει και εσύ να γίνεις παιδί κοντά τους - κάτι που έχουμε ξεχάσει να κάνουμε - όχι να περιμένεις αυτά να αντιληφθούν το δικό σου κόσμο, πόσο μάλλον όταν πρέπει να δουλέψεις μαζί τους. Το καλό είναι πως όταν μπουν στο «θέμα» πειθαρχούν πολύ περισσότερο από τους μεγάλους κι όταν έρθει η στιγμή δεν θα κάνουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχουν μάθει και τους έχεις  πει να κάνουν. Τα οδηγεί η αθωότητα και το ένστικτο και δε φοβούνται να εκτεθούν στο κοινό. Οι μεγάλοι έχουν πολλές ανασφάλειες, κόμπλεξ και φόβους που δύσκολα αποβάλουν. Δουλεύοντας με παιδιά μαθαίνεις πολλά πράγματα.

5.      

Μέχρι σήμερα έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία;

Απ: Ασφαλώς υπάρχουν συνεργασίες που ξεχωρίζουμε όπως αυτές με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Σταμάτη Κραουνάκη, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο.

6.      

Θεωρείτε ότι είναι και θέμα τύχης η πορεία ενός καλλιτέχνη;

Απ: Η τύχη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ασφαλώς. Η πορεία ενός καλλιτέχνη βέβαια θεωρούμε ότι είναι συνδυασμός πραγμάτων και παραμέτρων. Πάνω απ΄όλα όμως ένας καλλιτέχνης πρέπει να δουλεύει καθημερινά , να βελτιώνεται  και να γίνετε καλύτερος. Χωρίς δουλειά η τύχη αν έρθει δε θα σε πάει μακρυά.

7.      

Το καλοκαίρι  και το Νοέμβριο συμμετείχατε στη παράσταση «Οι σωσμένοι» με την επίσης Χιώτισσα Υρώ Μανέ. Τι γεύση σας άφησε η συμμετοχή σας σε μια θεατρική παράσταση;

Απ:  Είχε πολύ ενδιαφέρον καλλιτεχνικά να γράψουμε τη μουσική, να παίζουμε ζωντανά και να συμμετέχουμε επίσης στη παράσταση με ένα μικρό ρόλο. Εφ όσον προϋπήρχε το θέμα και το κείμενο έπρεπε να σκεφτούμε διαφορετικά, σχεδόν ανάποδα, να προσεγγίσουμε και να προσαρμόσουμε τη μουσική πάνω σε αυτό που το ίδιο το έργο  είχε ανάγκη. Ήταν  πρόκληση που εκ του αποτελέσματος  πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις. Μας αρέσει να κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Όσο αφορά την  Υρώ Μανέ δεν γνωριζόμασταν πριν, είχαμε μια άψογη συνεργασία. Είναι μια πολύ καλή ηθοποιός και άριστη επαγγελματίας.

  8.       Υπάρχει προγραμματισμός για κυκλοφορία καινούργιου CD;

Απ: Αυτή τη στιγμή όχι δεν υπάρχει προγραμματισμός. Συλλέγουμε και ακούμε τραγούδια, όταν νιώσουμε ότι έχουμε αυτό το υλικό θα το κάνουμε.

9.      

Πόσο δύσκολο είναι να διασκευάζεις γνωστά μουσικά κομμάτια;

Απ: Η δυσκολία έγκειται στο πόσο τολμηρά θα διασκευάσεις ένα κομμάτι. Δεν έχει νόημα να κάνεις μια απλή ή μερική αντιγραφή του πρωτότυπου, θα είναι αδιάφορο. Πρέπει να το αντιμετωπίσεις ως πρωτόλειο, να το αποδομήσεις. Να βάλεις το γούστο σου και να αποτυπωθεί η δική σου ταυτότητα. Όσο πιο γνωστό είναι ένα κομμάτι και το έχει αγαπήσει ο κόσμος τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο και ο κίνδυνος να εκτεθείς, αναπόφευκτα θα συγκριθεί, ξεκινάς με μειονέκτημα, όμως αυτό έχει μια γοητεία και ενδιαφέρον. Μας αρέσει να τολμούμε και να δοκιμάζουμε, έως τώρα ποτέ δε βγήκαμε χαμένοι κάνοντας κάτι τελείως διαφορετικό από το συνηθισμένο και το αναμενόμενο.

10.  

Αν κάποιος σας ρωτούσε τι είδος μουσικής υπηρετείτε, τι θα απαντούσατε;

Απ: Έχουμε κάνει ένα έντεχνο ποπ-ροκ δίσκο, κατά κύριο λόγο το ύφος μας χαρακτηρίζετε από αυτό το είδος, σίγουρα δεν υπηρετούμε τον λαϊκό χώρο. Στις εμφανίσεις μας πειραματιζόμαστε συνεχώς με τον ήχο και διάφορα άλλα είδη μουσικής όπως ρεμπέτικα,  ηπειρώτικα, παραδοσιακά, μπλουζ... Οι συνθέτες με τους οποίους είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε όπως ο Ξαρχάκος, Πλέσσας…. είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του έργου τους δημιουργοί λαϊκών τραγουδιών κι όμως μας πρότειναν να  συνεργαστούμε και να πούμε αυτά τα τραγούδια όχι λαϊκά όπως έχουν ειπωθεί αλλά με το δικό μας τρόπο. Ο ήχος μας είναι η κιθάρα και το πιάνο και όχι το μπουζούκι που μας αρέσει πολύ και ενίοτε χρησιμοποιούμε. Ουσιαστικά μας αρέσει να υπηρετούμε τη μουσική που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και όμορφα, που δε μας κάνει να ντρεπόμαστε να παίζουμε στο κόσμο που έρχεται να μας ακούσει και τη μουσική που κάτι παραπάνω έχει να πει στη ψυχή μας και μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι ως άνθρωποι.

11.Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεργάζεσαι με το δίδυμο αδερφό σου;          

 Απ: Παρ’ όλο που είμαστε δίδυμα αδέρφια με κοινά βιώματα και εμπειρίες, είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι και χαρακτήρες. Οι διαφωνίες μας πολλές φορές μπορεί να εκδηλώνονται με ένταση τέτοια που με κάποιον τρίτο δεν δικαιολογείται και δεν επιτρέπετε να φτάσεις. Αυτό γιατί μεταξύ μας υπάρχει το θάρρος της γνώμης και η σιγουριά ότι  όταν λήξει το θέμα όλα τέλειωσαν εκεί. Υπάρχει αγάπη, σιγουριά και ανιδιοτέλεια.

 12. Πού μπορεί κάποιος να σας απολαύσει αυτό τον καιρό;

Απ: Μόλις τελειώσαμε τις εμφανίσεις οι οποίες ξεπέρασαν και τις προγραμματισμένες στο «Ρυθμό Stage» στην Ηλιούπολη, συζητάμε για τις επόμενες χωρίς ακόμα να έχουμε καταλήξει στο χώρο.

13.Ενδεχόμενο επιστροφής στα πάτρια εδάφη υπάρχει;

Απ: Μόνιμης επιστροφής μέχρι στιγμής όχι. Κάνουμε διάφορες σκέψεις, κατά πόσο θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τη μουσική στην Αθήνα και να βρισκόμαστε στη Χίο. Μας λείπει πολύ το νησί μας, ερχόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε. Άλλωστε οι γονείς μας τα αδέρφια και οι φίλοι βρίσκονται εκεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ