27.6.2016 10:50

Γιάννης Νικολάου «Έχω γράψει από ροκ και μπαλάντες μέχρι λαϊκά και Κρητικά».

«ΔΥΟ ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΑ LABEL»

Τον γνωρίσαμε μέσα από το πρωτοπόρο για την εποχή του συγκρότημα «Λαθρεπιβάτες» όπου μαζί με τον δικό μας Παντέλη Θαλασσινό μας χάρισαν υπέροχα τραγούδια που άφησαν εποχή.  Ο Γιάννης Νικολάου είναι ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης, συνθέτης, μουσικός και τραγουδοποιός που έχει πειραματιστεί με όλα τα είδη της μουσικής με μεγάλη επιτυχία, έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του ελληνικού μουσικού πενταγράμμου(Αλεξίου, Δήμου, Αλκαίου, Σκουλάς) και έχει γράψει ανεξίτηλα στο χρόνο τραγούδια που μαγεύουν το κοινό ακόμη και σήμερα.

Ο Γιάννης Νικολάου βρέθηκε το σαββατοκύριακο στο νησί μας και συγκεκριμένα στην Οδύσσεια, παρουσιάζοντας στο Χιώτικο κοινό τραγούδια από το νέο CD με τίτλο «Εγώ εδώ θα μείνω» αλλά και γνωστές επιτυχίες του παρελθόντος.

Ο γνωστός καλλιτέχνης μίλησε στον «π» για την μουσική του πορεία, το νέο του CD που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό, τους «Λαθρεπιβάτες» και την διάλυση τους αλλά και για τις συνεργασίες που είχε με σπουδαίους τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής σκηνής  καθώς και τα τραγούδια που έχει γράψει και τον χαρακτηρίζουν.

Ερωτ: Σε τι ηλικία ξεκινάει η ενασχόλησή σας με τη μουσική και πότε συνειδητοποιήσατε ότι θα ακολουθήσετε επαγγελματικά πλέον αυτό το δρόμο;

Απ: Στα δώδεκα χρόνια μου ξεκίνησα κλασσική κιθάρα με τον μαέστρο Γιάννη Συνοδινό.

Στα δεκαοκτώ μου συνειδητοποίησα ότι με ενδιαφέρει σοβαρά η μουσική. Γνώρισα τον Σκωτσέζο μουσικό  Howe Stewart με τον οποίο συνεργάστηκα επαγγελματικά .Παίξαμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για επτά χρόνια.

Ερωτ:  Η πρώτη επίσημη δουλειά σας ως συνθέτης πότε ήταν;

Απ: Η πρώτη μου δουλειά ως συνθέτης ήταν στον δίσκο των λαθρεπιβατών «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε» το 1987

Ερωτ: Πότε έγινε η γνωριμία σας με τον Παντελή Θαλασσινό και πώς προέκυψαν οι «Λαθρεπιβάτες»;

Απ:  Η γνωριμία μου με τον Θαλασσινό ήταν το 1985 στο μουσικό στέκι «Πέτρα και φως»

στον Πειραιά. Οι Λαθρεπιβάτες προέκυψαν από την ανάγκη μας  να μπούμε στο μουσικό γίγνεσθαι της εποχής ,με τραγούδια που ήδη είχα γράψει στην Σαντορίνη κάποια που γράψαμε μαζί με τον Παντελή και κάποια του Παντελή. Είμαστε τυχεροί που η MINOS μας πήρε αμέσως.

Ερωτ: Η επιλογή του ονόματος έγινε τυχαία;

Απ:  Είχα γράψει ένα τραγούδι που έλεγε «Λαθρεπιβάτης της αγάπης σου θα γίνω».  Νονός μας ο παραγωγός μας Ηλίας Μπενέτος

Ερωτ: Οι «Λαθρεπιβάτες»  υπήρξαν ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο για την εποχή του συγκρότημα με πολλές επιτυχίες.  Η διάλυσή τους έγινε όταν ακόμη βρίσκονταν στο απόγειο της επιτυχίας του.  Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Απ: Δυο εκ διαμέτρου διαφορετικές προσωπικότητες όπως εγώ και ο Θαλασσινός, δεν θα μπορούσαν να μείνουν  για πάντα εγκλωβισμένοι σε ένα label. Κάναμε τον κύκλο μας και μετά τίμια και χωρίς ακραίες συμπεριφορές ακολουθήσαμε προσωπικές καριέρες.

Το 2005 κάναμε μαζί πάλι το cd  «Οι άγγελοι του έρωτα» με δικά μου τραγούδια και ερμηνευτή τον Παντελή.

Ερωτ: Μετά τους «Λαθρεπιβάτες» τόσο εσείς όσο και ο Παντελής Θαλασσινός ακολουθείτε σόλο καριέρα. Πόσο εύκολη είναι η περίοδος που ακολούθησε μετά τους «Λαθρεπιβάτες»;

Απ: Καθόλου εύκολη, καθώς υπήρχε η αίγλη των Λαθρεπιβατών και οι περισσότεροι μας θέλανε μαζί… Αλλά  ως επίμονα άτομα που είμαστε καταφέραμε να υπάρξουμε και χωριστά.

Ερωτ: Υπάρχουν τραγούδια που έχετε γράψει και περιγράφουν την ζωή σας;

Απ: Βεβαίως πολλά. Παραδείγματος  χάριν  «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»,  «Ανησυχώ», «Ποτέ μου δεν μιλώ για αυτή» «Του Αυγούστου η φωτιά», «Του Έρωτα», «Το Ρεμάλι» ,Κερνάω καφέ και άλλα πολλά……

 

Ερωτ: Έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως η Γαλάνη, η Αλεξίου, η Αλκαίου, ο Σκουλάς.  Τι γεύση σας έχουν αφήσει αυτές οι συνεργασίες και με ποιους ακόμη καλλιτέχνες θα επιδιώκατε να συνεργαστείτε;

Απ: Οι μεγάλοι καλλιτέχνες δεν είναι τυχαία τόσα χρόνια στο μουσικό στερέωμα. Άνθρωποι φωτεινοί, ευαίσθητοι, χαρισματικοί… Ποτισμένοι με την συμπαντική χρυσόσκονη. Πολλά πήρα από αυτούς και από την αίγλη τους και τους ευχαριστώ…. Δεν βάζω συγκεκριμένους στόχους καθώς υπάρχουν παλιοί και νέοι καλλιτέχνες που όλοι θα θέλανε να συνεργαστούν.

Ερωτ: Πειραματίζεστε με τα είδη της μουσικής; Υπάρχει κάποιο μουσικό είδος που σας εκφράζει απόλυτα;

Απ: Όποιος με έχει παρακολουθήσει στα χρόνια που υπάρχω ως δημιουργός ξέρει ότι είμαι αναχωρητής. Έχω γράψει ροκ, μπαλάντες ,λαϊκά, Κρητικά… .Πιστεύω στην πολυμορφία ούτως η άλλως. Τελευταία με συγκινούν τα Κρητικόμορφα….

«Εγώ θα μείνω εδώ»

Ερωτ: Το Σαββατοκύριακο βρεθήκατε στη Χίο και στην Οδύσσεια ως επίσημος καλεσμένος του Σιδερή Χαλλιορή ,ενός ανθρώπου που αγαπάει πολύ το ελληνικό τραγούδι και την μουσική γενικότερα. Έχετε επισκεφτεί ξανά το νησί της Χίου;

Απ: Το Σάββατο  25 Ιουνίου βρέθηκα στην αγαπημένη μου Οδύσσεια που τα τελευταία χρόνια συχνά επισκέπτομαι. Άλλωστε και λόγω της καταγωγής του Παντελή ερχόμαστε συχνά παλαιότερα  και ως Λαθρεπιβάτες. Η μυροβόλος Χίος έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Ο αγαπημένος φίλος ο Σιδερής είναι άνθρωπος με όραμα ,υπέρμαχος της τέχνης καθώς είναι γιος του  Χιώτη ποιητή Χαλιορή  αλλά και άνθρωπος δοτικός και φιλόξενος.

Ερωτ: Ταξιδεύετε πολύ στην επαρχία εξαιτίας της δουλειά σας. Υπάρχουν διαφορές στο κοινό της επαρχίας και στο Αθηναϊκό;

Απ: Τα ταξίδια στην ζωή ενός μουσικού είναι τρόπος ζωής. Κοινό καλό μπορείς να βρεις παντού… Από την στιγμή που υπάρχει μουσική και όχι μόνο παιδεία..

Ερωτ: Είστε γέννημα θρέμμα Πειραιώτης. Θα μπορούσατε να ζήσετε στην επαρχία;

Απ: Αγαπάω τον Πειραιά… αλλά Ελλάδα να είναι και θάλασσα να έχει…. Τότε μπορώ να μείνω μεγάλο διάστημα.

Ερωτ: Πού μπορούμε να σας απολαύσουμε αυτό το διάστημα;

Απ: Σε πολλούς και διάφορους προορισμούς με έδρα την Μαραθούπολη  Μεσσηνίας, στο «Αίθριο» και στον «Ροδανθό»

Ερωτ: Υπάρχει στα σκαριά κάποιο νέο CD;    

Απ: Το νέο μου cd που θα κυκλοφορήσει όπου να’ ναι λέγεται «Εγώ θα μείνω εδώ»

Μερικά από τα τραγούδια ακούστηκαν στην  Οδύσσεια το Σάββατο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ