1.8.2017 18:12

«Το φετινό καλοκαίρι να είναι διδακτικό για όλους μας»

Η «ΨΥΧΗ» του 10ου Φεστιβάλ Χορού στο Χαλκειός, Σαράντος Κωστίδης, εξηγεί γιατί θεωρείται πρωτοπόρο.

Κάθε του εκδήλωση καθηλώνει το κοινό. Ο Σαράντος Κωστίδης αγαπάει αυτό που κάνει και το δείχνει με κάθε τρόπο. Δεν εφησυχάζει ποτέ και προσπαθεί να προβάλλει  τις χορευτικές μας παραδόσεις με  διάφορες εκδηλώσεις. Άλλοτε συνδυάζοντας  το χορό με το θέατρο και τα τοπικά έθιμα και άλλοτε με το τραγούδι και τις παραδοσιακές φορεσιές του κάθε τόπου.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Ανταμώματος» και του «Μαχαλά», έρχεται το 10ο φεστιβάλ χορού στο Χαλκειός. Ένα φεστιβάλ που ο ίδιος χαρακτηρίζει πρωτοπόρο, καθώς μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πάνω από 400 παραδοσιακούς χορούς από ολόκληρη την Ελλάδα. 

-          Πότε ξεκίνησε το φεστιβάλ ;

Σ.Κ.: Το 2008 ο Σύλλογος του Χαλκειούς ήθελε να παρουσιάσει την ετήσια δουλειά των πολιτιστικών του τμημάτων. Έγινε η αρχή και από τότε μέχρι και σήμερα το φεστιβάλ  εξελίχθηκε και διευρύνθηκε. Άρχισαν να συμμετέχουν σύλλογοι από ολόκληρη  τη Χίο αλλά και από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού. Αυτά τα 9 χρόνια έχουμε παρουσιάσει 400 παραδοσιακούς χορούς, έχουμε φιλοξενήσει 25 συλλόγους από Χίο, 10 από την υπόλοιπη Ελλάδα και τρεις από το εξωτερικό (Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρος).

- Φέτος τι θα περιλαμβάνει;

Σ.Κ.: Μία ανασκόπηση των δέκα προηγούμενων χρόνων. Δεν θα επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους χορούς ή περιοχές της χώρας αλλά θα συμπεριλάβουμε τα best of  των προηγούμενων ετών. 

- Κάθε χορός που παρουσιάζεται συνοδεύεται και με την ανάλογη  παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής; 

Σ.Κ.: Βεβαίως. Είναι χρέος μας να προβάλλουμε και την παραδοσιακή ενδυμασία του κάθε τόπου. Η φορεσιά δεν είναι για να βρίσκεται μόνο στα μουσεία. Πρέπει ο κόσμος να γνωρίσει, εκτός από την κινησιολογία και το ηχόχρωμα του κάθε χορού, και την παραδοσιακή φορεσιά που συνοδεύει το χορό. Στη Χίο, για παράδειγμα, έχουμε 50 παραδοσιακές φορεσιές και αυτό γιατί το νησί μας ευημερούσε, είχε χρήματα, υφάσματα και κάθε χωριό είχε τη δυνατότητα να έχει τη δική του φορεσιά. Όλα μας τα τμήματα θα χορέψουν με τις παραδοσιακές φορεσιές του κάθε τόπου.

- Κάθε σας φεστιβάλ είναι πολυδάπανο. Πώς καταφέρνετε να αντεπεξέρχεστε στα έξοδα;

Σ.Κ:  Η ορχήστρα μας θα αποτελείται από 10 άτομα εκ των οποίων κάποιοι είναι Χιώτες και κάποιοι όχι. Στη Χίο  έχουμε σπουδαίους μουσικούς αλλά για την παρουσίαση χορών από την Κρήτη χρειαζόμαστε Κρητική λύρα, για τον Πόντο Ποντιακή, για τους Μεταξάδες του Έβρου θέλουμε γκάϊντα. Προσπαθούμε πάντοτε να παρουσιάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χορούς μας.  Όλα τα έξοδα  του φεστιβάλ καλύπτονται εξολοκλήρου από τον Σύλλογο του Χαλκειούς,  χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, για αυτό ίσως καταφέραμε τόσο χρόνια να παρουσιάζουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

- Φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές παρατηρείτε μια αύξηση στον αριθμό των μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων. Που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτό; Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος του κορεσμού;

Σ.Κ: Το νησί μας ανέκαθεν ήταν νησί πολιτισμού.  Το Ομήρειο με τα εργαστήρια του  δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους να ασχοληθούν με πλήθος δράσεων όπως  ζωγραφική, χορό, θέατρο, μουσική.

Πράγματι φέτος ζούμε κάτι πρωτόγνωρο. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό των πολιτιστικών συλλόγων που έχουν ιδρυθεί στο νησί μας. Κάθε χωριό έχει το σύλλογο του και επιδιώκει να προβάλει τον τόπο του. Ευελπιστώ και εύχομαι να μην επέλθει ο κορεσμός. Εύχομαι το φετινό καλοκαίρι να γίνει μάθημα για όλους μας (όσους ασχολούμαστε με τον χορό και γενικά με τον πολιτισμό) ώστε του χρόνου να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο.  Νομίζω ότι η ύπαρξη ενός φορέα που θα συντόνιζε τις εκδηλώσεις θα λειτουργούσε προς όφελος όλων μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ