12.4.2016 8:58

Έκθεση βιβλίου στο 4ο Γυμνάσιο Χίου

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ

 

Είναι  γνωστό ότι η ενασχόληση των μαθητών με την ποίηση είναι ελάχιστη ως και μηδαμινή και περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ανάγνωση ποιημάτων που διδάσκονται στο σχολείο ή απαγγέλλονται στις σχολικές εορτές.

Οι φιλόλογοι του 4ου Γυμνασίου Χίου Γιασεμή Αμπαζή και Ευγενία Καραμαούνα, θέλοντας να εξοικειώσουν τα παιδιά με την ποίηση και εκμεταλλευόμενες την επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη διοργανώνουν σειρά εκπαιδευτικών δράσεων με επίκεντρο την ποίηση. « Πρόκειται για ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως τίτλο «Με τον Ελύτη στην Ελλάδα» και θα διαρκέσει περίπου τρεις ημέρες», δήλωσε στον «π» η Σμαράγδα Αμπαζή.

Σε πρώτη φάση κάθε τάξη του σχολείου θα ενημερωθεί για την ζωή και το έργο του ποιητή του Αιγαίου και στη συνέχεια με επίκεντρο δύο ποιήματα του, οι μαθητές  θα κληθούν να εντοπίσουν τις αντιθέσεις που τονίζονται σε αυτά. «Θα τους δοθούν δύο πολύ γνωστά ποιήματα του Ελύτη: «Το όμορφη και παράξενη πατρίδα» και το «Τρελοκάραβο» στα οποία κάποιες λέξεις δεν θα υπάρχουν και θα πρέπει να τις συμπληρώσουν τα παιδιά. Στα ποιήματα αυτά επισημαίνονται χαρακτηριστικά του ελληνικού τοπίου τα οποία θα πρέπει να τα συγκρίνουν με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα», είπε η Σμαράγδα Αμπαζή προσθέτοντας ότι οι μαθητές σε δεύτερο στάδιο θα απομονώσουν στίχους από τα ποιήματα του Ελύτη και θα τους δώσουν την συγκεκριμένη μορφή.

Τέλος καθόλη την διάρκεια του τριήμερου αφιερώματος στον ποιητή του Αιγαίου, όλα τα διαλείμματα θα επενδυθούν μουσικά από τα μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη.

 Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δράσεις για την ποίηση θα πραγματοποιηθεί και έκθεση βιβλίου που ξεκινάει από σήμερα. « Το σχολείο μας έχει παράδοση στις εκθέσεις βιβλίου. Η συγκεκριμένη θα περιέχει βιβλία παιδικά, εφηβικά και νεανικά και  θα είναι ανοικτή στο μαθητικό κοινό της Χίου κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου», κατέληξε η φιλόλογος του 4ου Γυμνασίου Σμ. Αμπαζή.

Η έκθεση βιβλίου που ξεκινάει από σήμερα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Απριλίου και στους  μαθητές που θα την επισκεφθούν την Έκθεση Βιβλίου θα διανεμηθεί φυλλάδιο με προτάσεις εφηβικού μυθιστορήματος και Δελτίο Ανάγνωσης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ