4.8.2016 10:54

Δήμος Αβδελιώδης « Σε 1,5 χρόνο θα παρουσιάσω Ιλιάδα»

Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ-ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι το καλοκαίρι καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Η «Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» του πολυβραβευμένου Χιώτη σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη με ερμηνείες των ηθοποιών στην αρχαία ελληνική γλώσσα θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο θέατρο Καστρομηνά για μια και μόνο παράσταση.

Ο Δήμος Αβδελιώδης μίλησε στον «π» για την παράσταση και την ανταπόκριση που αυτή έχει στο κοινό,  αποκαλύπτοντας ότι του προτάθηκε να διδαχθεί «Η Δίκη του Σωκράτη»  στα σχολεία. «Βρίσκομαι σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους του υπουργείου να  προσαρμόσω την παράσταση για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διδασκαλίας στα σχολεία».

Τα κείμενα της δίκης του Σωκράτη έχουν μεταφραστεί από τον Δήμο Αβδελιώδη με ένα σύγχρονο τρόπο ώστε να μην κουράζουν τον θεατή και να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι τέλους. « Ο Σωκράτης ήταν απλός. Έτσι απλή είναι και η μετάφραση που εγώ έχω κάνει. Έχω διαβάσει πάνω από 16 με 18 μεταφράσεις της Δίκης. Καμία δεν ήταν αυτή που ήθελα. Ήταν παρερμηνευτικές. Εννοώντας ότι κάποιες έννοιες όπως ας πούμε η έννοια της αλήθειας του Σωκράτη δεν ερμηνεύονταν όπως πρέπει. Αλήθεια σημαίνει πραγματικότητα και αρετή στα αρχαία σημαίνει τελειότητα ψυχής. Αν αυτές οι έννοιες δεν μεταφραστούν σωστά τότε το κείμενο παρερμηνεύεται», σημείωσε ο Δήμος Αβδελιώδης προσθέτοντας ότι η παράσταση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πέντε συνολικά Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην Ευρώπη. « Είμαι πολύ χαρούμενος που κατόρθωσα να ενδιαφέρονται για την Δίκη του Σωκράτη σπουδαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Επιθυμούν να κάνουν έρευνα και αυτό με συγκινεί», είπε ο κ Αβδελιώδης.

Η παράσταση παρουσιάστηκε sold out σε Θεσσαλονίκη, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα σε ζωντανή γλώσσα, για πρώτη φορά ύστερα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια.«Η αυθεντική αυτή Αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, κάνει την παρακολούθηση της για τους θεατές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά», υπογραμμίζει ο Χιώτης σκηνοθέτης.

Μετά την ολοκλήρωση των 60 προγραμματισμένων παραστάσεων που θα πραγματοποιηθούν με τη στήριξη του ΚΘΒΕ, ο Δήμος Αβδελιώδη σχεδιάζει να παρουσιάσει την «Ιλιάδα» ενώ συνάμα γράφει και το σενάριο για μια ταινία. « Σε 1,5 περίπου χρρόνο υπολογίζω ότι η παράσταση της «Ιλιάδας» θα είναι έτοιμη. Μετά θα ασχοληθώ και με τον κινηματογράφο που επίσης αγαπώ», κατέληξε ο Δ. Αβδελιώδης.

«Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο θέατρο Καστρομηνά στις 21:00 , την διδασκαλία εκφοράς και ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, τα σκηνικά, την σκηνοθεσία και την μετάφραση υπογράφει ο Δήμος Αβδελιώδης.

Τον Σωκράτη υποδύεται ο Βασίλης Καραμπούλας και τον Μέλητο ο Γιάννης Κολόι.

Δ/νση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου, Ειρήνη Ζάρρα.                                                                            

Φωτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ