27.1.2016 9:28

Αράπης Σούστα και Πυργούσικος στα Μελίσσια

Χόρεψαν στους ρυθμούς της Χίου τα Μελίσσια την προηγούμενη Κυριακή, όταν με πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μελισσίων πραγματοποιήθηκε σεμιναριακό μάθημα με θέμα την χορευτική παράδοση της Χίου τις διαφορές-ομοιότητες των χορών του βορείου και νοτίου τμήματος του νησιού.

Η Χιώτισσα στην καταγωγή εισηγήτρια Στεφανία Μπουλάμαντη δίδαξε στα μέλη των 10 χορευτικών σωματείων που συμμετείχαν στο σεμινάριο πάνω 17 χιώτικους χορούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους  να έρθουν σε επαφή τόσο με την παράδοση του βόρειου τμήματος του νησιού όσο και του νότιου.

Οι συμμετέχοντες χόρεψαν πατητό,  συρτό,  αράπη σούστα και δετό από την βόρεια Χίο, Μαρού, Σιγανός, Συρτό, Τρεχάτος, Νοσοκόμα, Χασάπικος, Πυργούσικος, Κάτω Χορός, Διπλός ή Δετός, Νενητούσικος από τη νότια πλευρά του νησιού. Επίσης διδάχθηκαν τον Χιώτικο χορό που συναντάμε στην Χώρα της Χίου και τον Ρασοπατητο.

Η Στεφανία Μπουλάμαντη, Πτυχιούχος Σ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό &με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Λαογραφία-Ανθρωπολογία του Χορού, με περίσσια διάθεση μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, τόσο τις γνώσεις της στον χορό όσο και την εθνογραφική έρευνα που είχε εκπονήσει για το νησί της Χίου. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ