9.4.2019 11:30

Αφιέρωμα στον Αλ. Μασσαβέτα κάνει το Ομηρείο για τον Απρίλιο

Απρίλιος, μήνας αφιερωμένος στον κόσμο που διαρκώς αλλάζει και στο πλαίσιο των δράσεων «Ομηρείου έργα» θα έχουμε τη χαρά να ταξιδέψουμε στον χρόνο και τον χώρο μέσα από τις αφηγήσεις του Αλέξανδρου Μασσαβέτα.

Ταξιδιωτικός συγγραφέας, γνήσιος περιηγητής, αλλά και ερευνητής των μικρών λεπτομερειών και των ιστοριών που αυτές κρύβουν, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας θα προσφέρει ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με θέμα για τις άγνωστες πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού, και μια ανοιχτή διάλεξη για την ιστορία μιας ελληνόφωνης, πλην ετερόδοξης, κοινότητας της Πόλης και της Σμύρνης, τους Λεβαντίνους.

Στο σεμινάριο με τίτλο «Ρωμανία: η μεγάλη, αγαπημένη άγνωστη» ο συγγραφέας θα επιχειρήσει να ανατρέψει τη διαδεδομένη παρανόηση ότι η βυζαντινή τέχνη ταυτίζεται με –και περιορίζεται– στις φορητές εικόνες και την εκκλησιαστική παραγωγή και ότι ο πολιτισμός της Ρωμανίας βασίζεται στην απόρριψη της κλασικής αρχαιότητας. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 12/04/19, στις 18:00 στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου.

Στη διάλεξη με τίτλο «Οι Λεβαντίνοι της Πόλης και της Σμύρνης: ένας ‘ετερόδοξος ελληνισμός’ και το παιγνίδι των ταυτοτήτων» ο Μασσαβέτας θα ακολουθήσει την ιστορική διαδρομή της καθολικής αλλά ελληνόφωνης αυτής κοινότητας (με έμφαση στην ομάδα με καταγωγή από τα νησιά του Αιγαίου και τη Χίο), παρουσιάζοντας τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της (καθολικό δόγμα, πανσπερμία καταγωγών και ελληνοφωνία). Η διάλεξη θα λάβει χώρα το Σάββατο, 13/04/19, στις 18:30 στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου.  

Το σεμινάριο και η διάλεξη του Αλέξανδρου Μασσαβέτα εντάσσονται στα «Ομηρείου έργα»,  δράσεις πολιτισμού που για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνει το Ομήρειο, φιλοδοξώντας να συνεισφέρει στην πολιτιστική ανανέωση του τόπου μας. Σας καλούμε και αυτό τον μήνα να συμμετάσχετε στα «Ομηρείου Έργα», ακολουθώντας τα ίχνη της αέναης περιπλάνησης του ανθρώπου.

Σεμινάριο: 12/04/2019, ώρα 18:00

Διάλεξη: 13/04/2019, ώρα 18:30

Χώρος: Αίθουσα Συνεδρίων

Είσοδος ελεύθερη

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου | Πολυτεχνείου 5 | Χίος | Τηλ. 22710 44333

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ