27.6.2022 9:36

100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή (Νο2)

"Στις 31 Mαΐου 1915, διεξάγονται οι πρώτες εκλογές του νεοελληνικού κράτους στις οποίες συµµετέχει η Χίος, ο Bενιζέλος επανεκλέγεται Πρωθυπουργός και στη Xίο εκλέγονται Bουλευτές οι A. Xωρέµης, M. Tσελεπίδης, Xρ. Pοδοκανάκης, Λ. Kαλβοκορέσης από το βενιζελικό συνδυασµό και ο Θ. Πετροκόκκινος, ως ανεξάρτητος.

Oι εκλογές αυτές έχουν ουσιαστικά και το χαρακτήρα άτυπου δηµοψηφίσµατος, για το αν θα πρέπει η Eλλάδα να συµµετάσχει στον πόλεµο· ή µάλλον έτσι θέλει να το βλέπει ο Βενιζέλος, ο οποίος αµέσως µετά τη νίκη του, κηρύσσει επιστράτευση. O Bασιλιάς, που δε µπορεί να κάνει αλλιώς, διακηρύσσει ότι η επιστράτευση έχει αµυντικό χαρακτήρα, ο Bενιζέλος όµως έχει επιθετική πολιτική και επέρχεται ο διχασµός και η νέα παραίτηση του Πρωθυπουργού. Πρωθυπουργός τότε αναλαµβάνει και πάλι ο Aλ. Zαΐµης, ο οποίος και πάλι παραιτείται λόγω του ότι η Bουλή παραµένει βενιζελική και τον διαδέχεται ο Στ. Σκουλούδης. Eν τω µεταξύ, στη Xίο και στις αρχές του Oκτώβρη ο Bουλευτής M. Tσελεπίδης αποσκιρτάει από το Συνδυασµό των Φιλελευθέρων, γίνεται ο πρώτος πολιτικός αποστάτης στην ιστορία της νεοελληνικής Χίου και δηµιουργεί αλγεινή εντύπωση στους Xιώτες ψηφοφόρους του κόµµατος"
Απόσπασμα από το βιβλίο 10.516 μέρες, Ιστορία της Νεοελληνικής Χίου, εκδ. Πελινναίο 2007, σελ. 75-76, κεφάλαιο 3: Η Χίος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 
Στις 28 Ιουλίου 2022 και ώρα 19.30 στο Περιβόλι ο Γιάννης Μακριδάκης, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή θα μιλήσει με θέμα τη Χίο κατά τη διάρκεια του Α' Π.Π., της Μικρασιατικής εκστρατείας, των διωγμών 1914 και 1922 αλλά και την μετέπειτα της Μικρασιατικής καταστροφής ζωή στο νησί. 
 
Μια ιστορική και δύο λογοτεχνικές προσεγγίσεις, η πρώτη μέσα από το ιστορικό αφήγημά του "10.516 μέρες" και οι επόμενες μέσα από τα μυθιστορήματά του "Οι βάρδιες των πουλιών" και "Ήλιος με δόντια".  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ