26.2.2018 9:20

Στημένο το «σκηνικό» στην προσχολική αγωγή από Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από τον Σύλλογο Γυναικών Χίου

Της δική του άποψη στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή καταθέτει ο Σύλλογος Γυναικών Χίου. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει:

"Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη “θεσμοθέτηση” της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής, άνοιξε ένας καυγάς μέσα σε ένα κύκλο, σαν το “Κύκλο με την Κιμωλία”, βάζοντας τα παιδιά μας στη μέση και τραβώντας τα μια από δω και μια από κει. Μόνο που, δυστυχώς, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δε βρέθηκε η ανάγκη τους για αναβαθμισμένο επιστημονικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο.

Η κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση που με μια πρώτη ματιά φαίνεται να εκπληρώνει το πάγιο αίτημα για 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, με μια δεύτερη ματιά όμως προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα των δημοσιονομικών μεγεθών που μας λιβανίζει η κυβέρνηση. Αλήθεια, τι σημαίνει σε βάθος τριετίας, για κάποια παιδιά και όχι για όλα; Αλήθεια, τι σημαίνει υποχρεωτική “προσχολική αγωγή” όταν δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για ολιγομελή τμήματα, για μόνιμους παιδαγωγούς, για μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, για αναγκαίες υποδομές για να σιτίζονται σωστά, με ευθύνη του κράτους και για τους αναγκαίους χώρους για να μπορούν να ξεκουράζονται καθώς η ανάπαυση των παιδιών είναι τόσο αναγκαία για την ανάπτυξη τους;

Επί της ουσίας, όλες τις παραπάνω ουσιαστικές πλευρές το υπουργείο Παιδείας αφήνει να τις λύσει η “ζωή”, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι τα δημοσιονομικά της κυβέρνησης είναι πολύ φειδωλά για τις ανάγκες των παιδιών μας!!

Από την άλλη η ΚΕΔΕ, αφού διεκδίκησε και πήρε την ευθύνη για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών ζητάει τώρα στην αρμοδιότητά της και τα νηπιαγωγεία!! Και όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες παιδιά αποκλείονται, κάθε χρόνο, από τις δομές γιατί δεν επαρκούν. Όταν περιμένουμε, μέχρι το Σεπτέμβριο, τι θα ανακοινωθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και ποια παιδιά θα επιλέξει, μόνο για έναν χρόνο και για τον επόμενο πάλι τα ίδια.

Το σκηνικό είναι στημένο, από κυβέρνηση και ΚΕΔΕ και λείπουμε εμείς, οι οικογένειες που έχουμε παιδιά προσχολικής ηλικίας και αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον τους.

Όλοι μαζί διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν Δομές για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Δημιουργία νέων σύγχρονες δομών, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες.
  • Μόνιμο παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας. Δωρεάν και Δημόσια η φοίτηση για όλα τα παιδιά
  • Ενιαίο αναβαθμισμένο παιδαγωγικό, επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ