9.1.2020 7:00

Σήμερα η ανακοίνωση της νέας δομής στο Αίπος;

Διά στόματος του Αλκιβιάδη Στεφανή η δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου και λεπτομέρειες της λειτουργίας του

Τον τελικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, θα ανακοινώσει σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης με τους Δημάρχους ή εκπροσώπους των νησιωτικών Δήμων που έχουν επιφορτιστεί με το μεταναστευτικό, ο ειδικός συντονιστής και υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ολοταχώς για το 15ο χιλιόμετρο

Ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης, η βεβαιότητα ότι στη Χίο η έκταση θα αφορά αυτή στο 15ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού ήταν διάχυτη στα δημοσιογραφικά γραφεία, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα.

Κατά πληροφορίες η Κυβέρνηση δεν θέτει καν θέμα διαπραγμάτευσης της θέσης, αλλά οι όποιες ανακοινώσεις θα είναι υπό τη μορφή απόφασης. Ωστόσο θα υπάρξει περιθώριο μίας εβδομάδας προκειμένου ο Δήμος να καταθέσει- αν το θελήσει- διαφορετική πρόταση, μέσω παραχώρησης δημοτικής έκτασης, αλλά στην ευρύτερη περιοχή και με προϋποθέσεις την επαρκή απόσταση από κατοικημένες περιοχές και την μεγάλη επιφάνεια.

Πιθανά μικρότερος ο αριθμός

Μέχρι και αργά το απόγευμα της Τετάρτης, οι κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών, επέμεναν ότι ο αρχικός αριθμός των 7.000 ατόμων που είχε ανακοινωθεί ήταν αυτός που ουσιαστικά τρόμαξε τους νησιώτες και τους έκανε να προβάλουν σθεναρή αντίσταση σε κάθε σενάριο  δημιουργίας νέων δομών. Σε αυτή τη βάση, ζήτησαν από τον Αλκιβιάδη Στεφανή να ανακοινωθούν δομές φιλοξενίας που δεν θα ξεπερνούν συνολικά τα 4.000 άτομα ανά νησί.

Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του κέντρου

Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται εκτός των άλλων  να δημοσιοποιηθούν επιχειρησιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο τρόπος λειτουργίας των «κλειστών κέντρων» καθώς και υπό ποιες προϋποθέσεις, ακόμη και τα άτομα που δεν μπορούν να κρατηθούν στα νέα Κ.Υ.Τ. λόγω νομοθεσίας, θα βγαίνουν έξω από αυτά.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ