10.4.2018 10:29

Σε εφαρμογή το πλαφόν του Σ.τ.Ε. για τη ΒΙ.ΑΛ.

Με πληροφορίες από τη Realnews

Εκτός του hotspot οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες | Διπλό σχέδιο θωράκισης των νησιών από την Κυβέρνηση

Τα πραγματικά δύσκολα στη διαχείριση του μεταναστευτικού τώρα ξεκινούν, αφού μετά τις μαζικές αφίξεις που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα το hotspot της ΒΙ.ΑΛ.  το κέντρο έφθασε στο ανώτατο όριο χωρητικότητας που προβλέπει η προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλαδή στα 1274 άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις πρωινές αφίξεις της Νέας Τρίτης ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στο ΚΥΤ του Χαλκειούς ανέρχεται σε 1.270 άτομα, χωρίς ωστόσο να έχει επιχειρηθεί μεταφορά ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα εξαιτίας της εορτής του Πάσχα.

Με βάση τα νέα δεδομένα οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ναι μεν θα καταγράφονται αλλά στη συνέχεια θα οδηγούνται εκτός Κέντρου, χωρίς επί τους παρόντος να υπάρχει μέριμνα για το που θα διαμένουν, κάτι που εντείνει την ανησυχία των κατοίκων του Χαλκειούς ότι θα βιώσουν στιγμές αντίστοιχες του περσινού καλοκαιριού όπου τα γύρω χωράφια είχαν γεμίσει ασφυκτικά με σκηνές μεταναστών και προσφύγων.

«Διπλό» σχέδιο θωράκισης των νησιών

Στη λήψη άµεσων µέτρων για τη θωράκιση των νησιών από µια νέα µεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε περίπου µία εβδοµάδα, από τις 27 Μαρτίου µέχρι τις 4 Απριλίου, στο ανατολικό Αιγαίο έφτασαν συνολικά 956 πρόσφυγες, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία για ένα ακόµη µεγαλύτερο κύµα αφίξεων µέσα στο καλοκαίρι.

Θορυβηµένοι από τις αφίξεις των προηγούµενων ηµερών, οι επιτελείς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ετοιµάζονται να θέσουν σε εφαρµογή ένα «διπλό» σχέδιο, µε στόχο να αποτραπεί η συσσώρευση ενός µεγάλου πληθυσµού προσφύγων στα νησιά, ειδικά µέσα στο καλοκαίρι.

Σε πρώτο βαθµό, η κυβέρνηση θα προωθήσει την ψήφιση του νέου νοµοσχεδίου για το άσυλο, το πολύ µέχρι την Τρίτη 17 Απριλίου, ενισχύοντας τις δοµές στα νησιά, ώστε να περιορίσει την παραµονή των προσφύγων εκεί. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί να εφαρµοστούν ήδη από τον Μάιο µέτρα για την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την εξέταση των αιτήσεών τους για άσυλο.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Realnews, σε αυτές τις άµεσες ενέργειες περιλαµβάνεται η αύξηση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στον Εβρο, από 600 που είναι σήµερα σε 800.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν και οι επιτροπές που υπάρχουν για την εξέταση των προσφυγών που κατατίθενται εναντίον των πρωτόδικων αποφάσεων για τη χορήγηση ασύλου, καθώς, από 12 που είναι σήµερα, οι επιτροπές αυτές θα αυξηθούν σε 20.

Η ενίσχυση των επιτροπών προσφυγών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιµη για την αποσυµφόρηση του ανατολικού Αιγαίου, καθώς σήµερα στα νησιά υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι περιµένουν για περισσότερους από έξι µήνες τη δευτεροβάθµια εξέταση της αίτησής τους για άσυλο.

Την ίδια στιγµή, η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει να προωθεί το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της, το οποίο έχει στόχο να µεταφέρονται απευθείας στην ενδοχώρα οι πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά.

Ο σχεδιασµός προβλέπει τη δηµιουργία νέων άτυπων hotspots σε Αττική ή και αλλού, ώστε οι πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά να µεταφέρονται µέσα σε ένα πολύ µικρό χρονικό διάστηµα στην ενδοχώρα, όπου και θα παραµένουν σε συνθήκες κράτησης, έως ότου εξεταστεί το αίτηµά τους για την παροχή ασύλου.

Ωστόσο, για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασµός, απαιτείται η συγκατάθεση τόσο της Κοµισιόν όσο και της τουρκικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι η Αθήνα θα πρέπει να πείσει και τις δύο πλευρές ότι η απευθείας µεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν ακυρώνει την περιβόητη ευρωτουρκική συµφωνία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ