17.9.2018 11:16

Ολοταχώς για τους 3.000 ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στη Χίο

142 νέες αφίξεις από Παρασκευή μέχρι Κυριακή και νέες υποσχέσεις Βίτσα για άμεση μεταφορά 400 ατόμων από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στις ακτές της Χίου. Έτσι το Σάββατο αποβιβάστηκαν 61 άτομα στον Εμπορειό και ακολούθησαν 30 άτομα στην περιοχή των Νενήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη Χίο βρίσκονται 2.531 άτομα με τους 2.285 πρόσφυγες και μετανάστες να διαμένουν στη ΒΙ.ΑΛ.

Η σύσκεψη στο Υπουργείο

Με δεδομένο ότι από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά απεναντίας αυξάνεται διαρκώς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο το πρωί της περασμένης Δευτέρας (10/9), με τη συμμετοχή των νησιωτών βουλευτών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν αναλυτικά όλα τα δεδομένα, αρχής γενομένης από τα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στις δομές φιλοξενίας, όχι μόνο για όσα άτομα διαμένουν σε αυτές αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους των πέριξ περιοχών.

Επιπλέον ένα από τα βασικά ζητούμενα που συζητήθηκαν ήταν και το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων για τους κατοίκους της Σούδας και του Χαλκειούς, ζήτημα που εκκρεμεί από τις αρχές του χρόνου αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει τακτοποιηθεί.

400 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Χίο

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρ. Μιχαηλίδης, μετέφερε στο επιτελείο του υπουργού την κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙ.ΑΛ., αφού ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών ξεπερνά τα 2.000 άτομα με ανώτερη χωρητικότητα τα 1.040.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε η διοίκηση της ΒΙ.ΑΛ. στον Ανδρ. Μιχαηλίδη, στο Κ.Υ.Τ. του Χαλκειούς διαμένουν περί τα 400 άτομα, τα οποία έχουν λάβει το άσυλο αλλά δεν έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα εξαιτίας της έλλειψης θέσεων σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Δ. Βίτσας, αφού ανέλυσε τον σχεδιασμό του Υπουργείου, υποσχέθηκε, ειδικά για την περίπτωση της Χίου, τη μεταφορά 400 ατόμων εντός του Σεπτεμβρίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία που θα μισθώσει από ιδιώτες το Υπουργείο για το συγκεκριμένο σκοπό.

Ο προβληματισμός που επικράτησε ήταν πάντως έντονος ακόμα και από τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές των νησιών, αφού κατατέθηκε η άποψη ότι η υπομονή και η ανοχή των τοπικών κοινωνιών έχουν πλέον ξεπεραστεί και όλα κινούνται σε μία λεπτή κλωστή.


ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ .. ΜΗΝΥΟΜΕΝΟΣ

Ο υπουργός Δ. Βίτσας ενημέρωσε κι επίσημα ότι αποδέχεται την πρόσκληση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, Ι. Γεωργιάδη, προκειμένου να συμμετάσχει στη θεματική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η μήνυση του Δήμου Χίου κατά του Υπουργού Δ. Βίτσα αλλά και του Γ.Γ. Πρώτης Υποδοχής.

Η μήνυση αφορά τη συστηματική καταπάτηση της προσωρινής απόφασης του Σ.τ.Ε. που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο, η οποία προβλέπει ότι ο ανώτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙ.ΑΛ. δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.274 άτομα.

 Μείωση τους 5 πρώτους μήνες ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

( 9 )

ΓΕ.Π.Α.Δ.   Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ   Α Ι Γ Α Ι Ο Υ

  Διαφορά μεταξύ 2017 και 2018

1

Δ.Α. ΛΕΣΒΟΥ

1.862

6.093

227,23%

2

Δ.Α. ΣΑΜΟΥ

1.410

2.194

55,60%

3

Δ.Α. ΧΙΟΥ

2.859

1.304

-54,39%

ΣΥΝΟΛΟ

6.131

9.591

56,43%

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τους 5 πρώτους μήνες του 2018 η Χίος είναι το μοναδικό νησί στο Βόρειο Αιγαίο όπου παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών.

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ