Πολιτική

23/3/18 15:04

τελ. ενημ.: 23/3/18 15:32

«Όχι» Βίτσα σε εγκατάσταση μεταναστών στα νησιά

Διατεθειμένος να αποκαταστήσει την επικοινωνία του με τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες λύγισαν υπό το βάρος της άκαμπτης και ιδεοληπτικής στάσης του προκατόχου του υπουργού Γ. Μουζάλα, εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας κατά την περιοδεία του στη Χίο.

Ο υπουργός μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους κατοίκους στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. το πρωί της Παρασκευής, μετέβη στο κτίριο της Περιφέρειας όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη και στη συνέχεια στο Δημαρχείο όπου συναντήθηκε με τους αιρετούς αναπτύσσοντας τους άμεσους στόχους τόσο του ίδιου όσο και της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Με ανοιχτές αγκάλες

Το καλό κλίμα μεταξύ αιρετών και υπουργού πιστοποιήθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο Δ. Βίτσας πέρασε το κατώφλι του Δημαρχείου, αφού πριν ακόμη ανέβει τις σκάλες άνοιξε την αγκαλιά του για να χαιρετήσει τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού. Από κοντά ήταν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Στ. Ζουμίζης, ο οποίος μάλιστα συστάθηκε πρωτίστως ως παλιός γραμματέας της Ν.Ε. Χίου του τότε Συνασπισμού, ο Γ. Ζώας, ο Γ. Καραμανής, ο Απ. Τζιώτης καθώς και ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης.

Άμεση μείωση του πληθυσμού της ΒΙ.ΑΛ.

Ο κ. Βίτσας από τα πρώτα λεπτά της τοποθέτησής του υπογράμμισε ότι βασικός στόχος του Υπουργείου είναι να αποσυμπιεστούν τα νησιά. Όπως είπε υπάρχουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, θέτοντας ως στόχο τη μείωση κατά 50% του πληθυσμού των μεταναστών μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες.

Ισορροπία δικαιωμάτων

Ο νέος Υπουργός εισήγαγε έναν νέο πολιτικό όρο στη διαχείριση του μεταναστευτικού, την «ισορροπία δικαιωμάτων», εξηγώντας ότι ναι μεν το κράτους θα πρέπει να φροντίσει τα δικαιώματα του πρόσφυγα και του μετανάστη όμως θα πρέπει ταυτόχρονα φροντίσει και τα δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση υποσχέθηκε ότι μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα προς τα τέλη του μήνα θα έχει «κλείσει» το ζήτημα των αποζημιώσεων των κατοίκων του Χαλκειούς και της Σούδας που παραμένει ανοιχτό εδώ και 18 μήνες. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι όχι μόνο θα πρέπει να ενισχυθούν τα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί με το μεταναστευτικό αλλά ειδικά οι περιοχές των νησιών όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.  

Περίφραξη και ασφάλεια στη ΒΙ.ΑΛ.

Ο κ. Βίτσας εστίασε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ΒΙ.ΑΛ. λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επέκτασης του hotspot μη διευκρινίζοντας όμως αν το Υπουργείο θα εμμείνει στην θέση του προκατόχου του, δηλαδή στην τοποθέτηση νέων οικίσκων. Επιπλέον προανήγγειλε βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας του Κ.Υ.Τ. αλλά και της γύρω περιοχής με την ολοκλήρωση της περίφραξης και την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο ατόμων στο Κέντρο.

Μία σημαντική εξέλιξη που αναγγέλθηκε έχει να κάνει με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων η διαχείριση των οποίων περνά στο Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Καταβολή ανταποδοτικών τελών καθαριότητας

Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξαν και οι εξαγγελίες του υπουργού για καταβολή ανταποδοτικών τελών καθαριότητας στην Υπ. Καθαριότητας του Δήμου Χίου, αφού σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι σήμερα η ΒΙ.ΑΛ. δεν κατέβαλε ανταποδοτικά τέλη για την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Κ.Υ.Τ..

Όχι ένταξη των μεταναστών στα νησιά

Η τοποθέτηση του Υπουργού ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι σταδιακά ο πλήρης έλεγχος των δομών περνά στο κράτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι σήμερα το γενικό πρόσταγμα είχε τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο μετέφερε τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν θα επιτραπεί η ένταξη των μεταναστών στα νησιά ως ευαίσθητά σημεία της ελληνικής επικράτειας ενώ προανήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι διαδικασίες ασύλου θα καθίστανται τελεσίδικες το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες .

 

Σχόλια άρθρου: 0