Πολιτική

16/1/20 15:02

τελ. ενημ.: 16/1/20 23:13

Οι 12 περιοχές στη Χίο που απέρριψε η Κυβέρνηση πριν καταλήξει στο «15»

Ποια σημεία εξέτασε το κλιμάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τον Αλκιβιάδη Στεφανή πριν πάρει την απόφαση για το Αίπος

Σειρά περιοχών σε όλη τη γεωγραφική έκταση της Χίου, φαίνεται ότι εξέτασε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πριν την ανακοίνωση από τον Αλκιβιάδη Στεφανή της έκτασης στο 15ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου Βολισσού.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Politischios.gr, η κυβέρνηση εξέταζε ακόμα και τη λύση της παραμονής στη ΒΙ.ΑΛ. με παράλληλη επέκταση της δομής, κάτι όμως που απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως όπως και περιοχές στη νότια Χίο που προσέκρουσαν στην αντίδραση του βουλευτή Νότη Μηταράκη.

Οι περιοχές

Ως πρώτη λύση εξετάστηκε η παραμονή της δομής στο Χαλκειός με επέκταση των εγκαταστάσεων όμως απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως καθώς αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση του νυν Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι θα κλείσει άμεσα μετά την εκλογή της Ν.Δ.

Από το μικροσκόπιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πέρασαν τόσο το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ολύμπων όσο και το 218 στρατόπεδο στην περιοχή της Καλαμωτής. Εκεί αν και κρίθηκε ότι η πρόσβαση και οι υποδομές είναι άμεσα διαθέσιμες, απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί μία δομή στην καρδιά του πιο παραγωγικού τμήματος της Χίου.

Επόμενη περιοχή αποτέλεσε το ευρύτερο κομμάτι του σκοπευτηρίου στον Κορακάρη, αλλά διατυπώθηκαν ενστάσεις ότι είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό και σε κάθε περίπτωση κοντύτερα στην πόλη ακόμα και σε σχέση με τη ΒΙ.ΑΛ..

Σε ότι αφορά στη Δυτική Χίο, εξετάστηκαν οι περιοχές στην Ελίντα, βόρεια των αγροτικών καλλιεργειών και στο Τηγάνι της Σιδηρούντας, όμως απορρίφθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι εμπίπτουν σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι εξετάστηκε ακόμα και η περιοχή του Θόλους σε δύο σημεία. Το πρώτο ανατολικά του Θόλους, όμως διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο και το δεύτερο στην χερσόνησο «Παχή» όπου εξετάστηκε η δημιουργία hotspot και ο αποκλεισμός του χώρου από την πλευρά της στεριάς με συρματοπλέγματα. Ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση, παρότι επρόκειτο για καθαρά δημόσια έκταση, απορρίφθηκε ως ιδέα καθότι πρόκειται για περιοχή που γειτνιάζει με Συκιάδα, Λαγκάδα και κυρίως με το Παντουκειός.

Στην περιοχή του Πιτυούς, εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν περιοχές όπως το Γιαννάκη και η περιοχή ανατολικά του Πιτυούς, στον χωματόδρομο προς Λαγκάδα αφού στην πρώτη περίπτωση υπήρξε αναδασωτέα έκταση και στη δεύτερη περίπτωση αφενός η περιοχής ήταν πολύ κοντά στο Πιτυός, αφετέρου η πρόσβαση ήταν δύσκολη.

Σε ότι αφορά στην περιοχή του Βροντάδου, εξετάστηκε και απορρίφθηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 12ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού στην τοποθεσία Βοροσκέπα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr, πλέον εστιάζει σε δύο σημεία. Το βασικό σημείο είναι το 15ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού στην περιοχή Τσούμπος καθώς και στο 17ο χιλιόμετρο του ίδιου δρόμου, με τη λογική ότι πρόκειται για περιοχές με τη λιγότερη όχληση για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες του «π», θέλουν τη νέα ηγεσία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής να διατυπώνει και επίσημα μέσα στις επόμενες ημέρες αίτημα προς τον Δήμο Χίου για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο «17» αφού η άλλη μισή έκταση στην περιοχή είναι του Δημοσίου.

Σε περίπτωση που υπάρξει- όπως έχει ήδη αποφασιστεί σε δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ.- αρνητική απόφαση τότε η Κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη δημιουργία νέας δομής στο 15ο χιλιόμετρο όπως έχει ήδη εξαγγελθεί.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση