19.3.2021 10:43

Ο Α. Μιχαηλίδης για τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες στη Χίο

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τη Χίο έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια και αρνητικές εντυπώσεις σε εκατοντάδες κατοίκους και ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως αυτής της Βόρειας Χίου. Στον πυρήνα των σοβαρών προβλημάτων και αστοχιών που, όπως καταγγέλλεται, παρατηρούνται ήδη σε μεγάλος μέρος των αποτυπωμένων περιοχών βρίσκεται ο χαρακτηρισμός ως «δασικών» ή «χορτολιβαδικών» σε εκτάσεις οι οποίες είναι καλλιεργούμενες.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθή λειτουργία της πρωτογενούς παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας εν γένει, καθώς και του χωροταξικού σχεδιασμού.

Η μη υλοποίηση αυτού του αυτονόητου μέτρου όλες τις περασμένες δεκαετίες είναι ένδειξη της αντιαναπτυξιακής, αντιπεριβαλλοντικής και αδιαφανούς προσέγγισης αυτών των ζητημάτων.

 Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ μεγάλα βήματα ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών. Ταυτόχρονα, έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης διαφόρων δυσχερειών που παρατηρούνταν με νομοθετικά μέσα. Σε πρόσφατη σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται ενδεικτικά το άρθρο 6 του Ν. 4467/2017 και η Υπουργική Απόφαση 182363/2395/13.05.2019 του τότε Αναπ. Υπουργού Περιβάλλοντος, με τα οποία έγινε προσπάθεια ρύθμισης θεμάτων που αφορούν δασωμένους αγρούς, χορτολιβαδικές εκτάσεις και φρυγανική βλάστηση, θεμάτων δηλαδή που κατεξοχήν αφορούν τη Χίο και πλείστα άλλα νησιά. Όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, αυτές οι νομοθετικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις δεν λήφθησαν υπόψη. 

Σε κάθε περίπτωση, για να μην καταστεί αυτή η κυβερνητική αποτυχία επιζήμια για χιλιάδες κατοίκους, ιδιοκτήτες και καλλιεργητές της Χίου, πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή εύλογου χρονικού διαστήματος για την υποβολή αντιρρήσεων και ταυτόχρονα να μειωθεί σημαντικά το γραφειοκρατικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία για τους πολίτες.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ