24.4.2018 11:50

Με νέο ΦΕΚ εγκλωβίζονται ξανά πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Δεν κράτησε παρά μόνο μία εβδομάδα η ελπίδα ότι η πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. θα άνοιγε τον δρόμο για την αποσυμφόρηση των νησιών αφού με αυτή αίρονταν ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων άσυλο.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έσπευσε άρον – άρον να επαναφέρει τη σχετική διάταξη μέσα από νέα απόφαση του νέου διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου Μάρκου Καραβία η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την απόφαση, «στους αιτούντες διεθνή προστασία οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μέσω των νησιών Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου επιβάλλεται, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για την υλοποίηση της από 18-3-2016 Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, περιορισμός κυκλοφορίας τους στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα καθώς και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας».

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται συζήτηση στη Βουλή που αφορά στις αλλαγές στο σύστημα ασύλου.Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δίνει τη δυνατότητα επιβολής γεωγραφικού περιορισμού  για λόγους ταχύτερης και αποτελεσματικότερης επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

Σημειώνεται ότι μετά τις παραπάνω ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση,  καθίσταται ανεφάρμοστη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγεται ένας νέος κύκλος προσφυγών από το Ελληνικό  Συμβούλιο  για τους Πρόσφυγες και  τους δικηγορικούς συλλόγους των νησιών προς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εναντίον της απόφασης του γεωγραφικού περιορισμού.

Αρχείο PDF

fek periorismos fdc1fcf28e

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ