Πολιτική

7/12/17 14:20

τελ. ενημ.: 7/12/17 18:52

Λαλίστατη εκεί που θέλει η Ύπατη, στα μουλωχτά όταν κάνει εργασίες στη ΒΙΑΛ

Να καλλιεργήσει προφίλ οργανισμού που συμπαραστέκεται στη Χίο επιδιώκει εκ νέου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενημερώνοντας για τη συμβολή της στη μεταφορά 258 αιτούντων άσυλο από τη Χίο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ευαισθησία ενημέρωσης δεν επιδεικνύει, φυσικά, όταν αποφασίζει να δράσει στη ΒΙΑΛ με εργασίες οι οποίες αντίκεινται στο παραχωρητήριο συμβόλαιο από το Δήμο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετατρέπεται σε βασικό εργολάβο επέκτασης της δυναμικότητας της δομής, παρά τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή ξεχνά κάθε ενημέρωση. Στη στατιστική της δεν παραλείπει να προετοιμάσει για τις επιπλέον ανάγκες στέγασης σε διαμερίσματα. Αναλυτικά αναφέρει:

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βοήθησε χθες 258 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν από τη Χίο σε κέντρα φιλοξενίας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 224 για το λιμάνι του Πειραιά και 34 για την Καβάλα. Οι μεταφορές των αιτούντων άσυλο που εξουσιοδοτήθηκαν από τις Αρχές  με σκοπό τη μετακίνηση στην ενδοχώρα  είναι μέρος των προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να διευκολύνουν την αποσυμφόρηση των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Από τον Ιούνιο του 2016, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων 4796 ατόμων από τη Χίο.

Αυτήν την εβδομάδα, η Ύπατη Αρμοστεία από κοινού με τις Ελληνικές Αρχές, διευκόλυνε τρεις μεταφορές, 258 ατόμων μέσω ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στην ενδοχώρα και 27 στο πρόγραμμα φιλοξενίας της για ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία διαχειρίζεται περίπου 19.000 θέσεις υπό το πρόγραμμα στέγασης, κυρίως σε διαμερίσματα, περιλαμβάνοντας 1,100 στα Ελληνικά νησιά και πρόκειται να το επιμηκύνει περιλαμβανοντας 22,000 θέσεις μέχρι το τέλος του 2017. Στη Χίο, η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει 240 θέσεις για ευάλωτους αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα μέσω της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.

Αυτό το χρόνο, περίπου 27,800 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 6,400 στη Χίο.Πάνω από το 70% των αφίξεων μέσω θαλάσσης ήταν Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, ενώ το 37% ήταν παιδιά.»