17.1.2020 19:36

«Κλειδί» για τη δημιουργία νέων δομών σε Χίο και Λέσβο, η Σάμος

Μέσω του νέου Κ.Υ.Τ. στην Ζερβού της Σάμου η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδείξει το βάσιμο του σχεδιασμού της

Με τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου να ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη κινητοποίηση της Τετάρτης στις κεντρικές πλατείες των νησιών, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους προκειμένου να κλείσει ένα μέτωπο με τους πολίτες των τριών νησιών που πλέον αφορούν όχι ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό.

Πριν καν ανακοινώσει τη δημιουργία Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ορίσει ως Υπουργό έναν νησιώτη Βουλευτή, τον Νότη Μηταράκη, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με οργανωμένες αντιδράσεις ίσως για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό από την ημέρα εκλογής της, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και αν η πρόθεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στη δημιουργία δομών παρά τις αντιδράσεις, εκφράστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο μέσω του Alpha, άλλο τόσο δεδομένη είναι και η πρόθεση των κατοίκων της Χίου και ιδιαίτερα των περιοχών του Βροντάδου και του Πιτυούς να αντιδράσουν άμεσα στην πρώτη θέα των μηχανημάτων που θα φθάσουν στην περιοχή.

«Κλειδί» η Σάμος

Μη έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στη Σάμο επισπεύδοντας τις διαδικασίες του υπό κατασκευή Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην περιοχή Ζερβού. Ποντάροντας στην χρονικά πιο γρήγορη ολοκλήρωσή του, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι ο σχεδιασμός της είναι ορθός κάτι που θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στους διαφωνούντες σε Χίο και Λέσβο.

Μιλώντας στο politischios.gr κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι η περιοχή του Αίπους, όπως και οι αντίστοιχες περιοχές σε Σάμο και Λέσβο, αποτελούν περιοχές όπου ο αντίκτυπος της δημιουργίας hotspot στην τοπική κοινωνία θα είναι ο λιγότερο δυνατός.

Σε ότι αφορά πάντως στη Σάμο, το πρώτο πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν άργησε να φανεί αφού η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 343 απόφαση του 2019, όρισε ότι οι εγκαταστάσεις στο νέο ΚΥΤ του νησιού δεν θα μπορούν φιλοξενήσουν πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ αν υπάρξει περίπτωση ανάγκης τότε σε κάθε περίπτωση το Κ.Υ.Τ. δεν θα μπορεί να φιλοξενεί παραπάνω από 3.000 άτομα.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ