23.9.2017 14:09

Καλύπτει το Δήμο και εκθέτει την πραγματικότητα η απάντηση της Ύπατης για τη Σούδα

 

Με εμφανή τη διάθεση να μην προδώσει, τώρα στα τελευταία της, μια αρμονική σχέση συνεργασίας με τη Μονομετοχική και το Δήμο Χίου, η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ρεπορτάζ του «π» ότι η Σούδα αδειάζει γιατί αδειάζει και το ρεζερβουάρ της χρηματοδότησης προς την Ύπατη Αρμοστεία από την Ε.Ε..

Ενώ το ρεπορτάζ του «π» αναφέρονταν στην εμπλοκή χρηματοδότησης δομών στα νησιά του Αιγαίου από την Ε.Ε. προς την Ύπατη Αρμοστεία και Μ.Κ.Ο., κατά τρόπο απαράδεκτο, που αναδεικνύει τη διάθεση πολιτικής κάλυψης της δημοτικής αρχής από ένα διακρατικό οργανισμό, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρεται στο διάστημα που θα απαιτηθεί για να κλείσει η Σούδα, ενός – δύο μηνών δηλαδή, με βάση τα λεγόμενα του κ. Καραμανή. Δεν κάνει όμως την παραμικρή νύξη για το αν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της και στο μέλλον για τη συγκεκριμένη δομή από την Ε.Ε..

Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο και η Ύπατη Αρμοστεία καλείται να το απαντήσει ευθέως: εφόσον η δημοτική αρχή Χίου αποφασίσει να παρατείνει τη λειτουργία της Σούδας στις αρχικές δυνατότητες φιλοξενίας της δομής, η Ύπατη Αρμοστεία διαθέτει την ανάλογη χρηματοδότηση για όσο χρονικά διάστημα απαιτηθεί; Συνεχίζει να χρηματοδοτείται για το συγκεκριμένο σκοπό και μέχρι πότε;

Όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν με ανεπίτρεπτες υπεκφυγές, που απλώς επιβεβαιώνουν την αίσθηση στον δημότη της Χίου ότι η συνεργασία Ύπατης Αρμοστείας και Δήμου μετεξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από αρμονική.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Σχετικά  με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα αναφορικά με τη διακοπή της χρηματοδότησης στη Σούδα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θα ήθελε να κάνει τις  παρακάτω διευκρινίσεις:

Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει το Δήμο Χίου, παρέχοντας μια σειρά από υπηρεσίες και υλοποιώντας δράσεις προστασίας στη Σούδα. Για όσο διάστημα η Σούδα παραμένει σε λειτουργία, υπάρχουν κονδύλια διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε ο καταυλισμός να κλείσει σταδιακά και υπεύθυνα. Αυτή τη στιγμή η Σούδα φιλοξενεί περίπου 120 άτομα, σε σύγκριση με τα σχεδόν 1.000 στις αρχές του έτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες εργάζεται στενά με το Δήμο σε αυτόν τον κοινό στόχο και θα συνεχίσει να στηρίζει τις αρχές για όσο διάστημα η Σούδα παραμένει ανοιχτή. Ο Δήμος Χίου διαχειρίζεται τη Σούδα και έχει την ευθύνη για τον καταυλισμό. 

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες στη Βιάλ εξακολουθούν να είναι δύσκολες λόγω του μεγάλου συνωστισμού. Πρόσφατα, η Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσε ανακοίνωση (http://www.unhcr.gr/nea/artikel/bf98fe6c1e993c2df60d5c8105d7be09/i-ya-apeythynei-ekk-4.html ), εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την κατάσταση στα νησιά.»  

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ