1.8.2017 11:23

Η μελέτη της ΔΕΠΑΝΟΜ προέβλεπε ενίσχυση με 10 πόντους σκυρόδεμα πριν οποιαδήποτε άλλη επέμβαση

Ο ΑΓΓ. ΜΕΛΕΚΟΣ θεωρεί ότι η διοίκηση Επιτροπάκη επέλεξε την εύκολη λύση γιατί, βάση της μελέτης, απαιτούνταν τριπλάσιος προϋπολογισμός.

Πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του ο πολιτικός μηχανικός Αγγ. Μελέκος αποφεύγει να δυναμιτίσει κι άλλο το κλίμα γύρω από την υπόθεση επισκευής της Παθολογικής του «Σκυλιτσείου». Επιμένει, ωστόσο, ότι η προσπάθεια που επιχειρήθηκε από τη διοίκηση Επιτροπάκη δεν στηρίχθηκε στη μελέτη της ΔΕΠΑΝΟΜ, υποκινήθηκε από τη σφοδρή επιθυμία της τότε διοίκησης να ρετουσάρει τις προβληματικές πτέρυγες, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα το πρόβλημα να επανέκυπτε έπειτα από λίγα χρόνια.

-          Τελικά κ. Μελέκο υπήρχε μελέτη για τις επισκευαστικές εργασίες που ξεκίνησαν επί διοικήσεως Γ. Επιτροπάκη στις παλιές πτέρυγες του Νοσοκομείου;

ΑΓ. Μ.: Υπήρχε όντως μελέτη του 2003 για όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου. Αυτή η μελέτη ήταν πακέτο με τη μελέτη της νέας πτέρυγας. Δεν εφαρμόστηκε όμως και μάλιστα ακυρώθηκε με υπουργική απόφαση του 2010. Εφαρμόστηκε ένα τμήμα της μελέτης στην Χειρουργική – Παιδιατρική που υπάρχει τώρα.

Η μελέτη προβλέπει μία πολύ βαριά ενίσχυση των κτιρίων, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και το 2003 αυτά τα κτίρια είχαν πολύ μεγάλο στατικό πρόβλημα. Τότε επιλέχθηκε μία μέθοδος, αμφίπλευρου εκτοξευόμενου μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος, για όλα τα κτίρια. Σε έναν τοίχο στον οποίο η μελέτη προβλέπει ότι πρέπει να ρίξουμε 10 πόντους σκυρόδεμα με ειδική μηχανή και πάνω σε αυτόν να προσθέσεις μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, δάπεδα, ταπετσαρίες, χρώματα, δεν μπορείς να προχωρήσεις χωρίς την ενίσχυση. Αυτό που εγώ είδα και που θεωρεί ο κ. Επιτροπάκης ως μελέτη δεν είχαν καμία σχέση με τη μελέτη της ΔΕΠΑΝΟΜ και ακόμα και ο προϋπολογισμός δεν είχε καμία έγκριση.

-          Ωστόσο ένας τόσο σοβαρός οργανισμός, όπως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αποφασίζει τελικά να συνδράμει. Πως πείστηκε να δώσει ένα πολύ σοβαρό ποσό;

ΑΓ.Μ.: Νομίζω έκανε απλά πιστοποίηση ποσού. Αν το Ίδρυμα έστειλε μηχανικούς για να δουν αν το ποσό που απαιτείται είναι υπερβολικό για τις εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν, αυτό και μόνο θα έκρινε το αποτέλεσμα. Δεν έκριναν αν προηγουμένως το κτίριο έπρεπε να συντηρηθεί με άλλο τρόπο ώστε το τελικό έργο να έχει διάρκεια. Δεν λέω ότι ο κ. Επιτροπάκης είχε λάθος κατεύθυνση. Είχε απλά δική του κατεύθυνση.

-          Θεωρείτε  ότι οι κινήσεις του υπαγορεύτηκαν από την αγωνία του να υπάρξει άμεση παρέμβαση;

ΑΓ.Μ.: Είναι πολύ πιθανό. Τα κτίρια σε λειτουργικό επίπεδο είναι σε πολύ χάλια κατάσταση. Όταν μπαίνεις σε ένα κτίριο που μπάζει η στέγη του, που καταρρέουν οι σοβάδες, μπορεί αυτό το κτίριο να μην πέσει ποτέ, όμως λειτουργικά δεν είναι χρήσιμο.

-          Προέκυπταν μεγάλες οικονομικές διαφορές αν εφαρμοζόταν η μελέτη της ΔΕΠΑΝΟΜ σε σχέση με τον τύπο των παρεμβάσεων που τελικά επιλέχθηκαν;

ΑΓ.Μ.: Ναι. Τουλάχιστον 3 φορές επάνω. Η μελέτη του 2003 πήρε υπόψη της και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούταν τότε. Ήταν μία μεθοδολογία που έχει προταθεί σε έργα όπως το Κολλέγιο ή το ΡΕΞ. Σήμερα διδάσκονται νεότεροι μέθοδοι. Μία από αυτές πρότεινα κι εγώ, η οποία είναι οικονομικότερη και με μικρότερες παρεμβάσεις στο κτίριο.

-          Υπάρχει περίπτωση, αν υπάρξει μελέτη από άλλο μηχανικό, να μην κριθούν αναγκαίες οι στατικές παρεμβάσεις και να προκύψει ότι το κτίριο μπορεί να ανταποκριθεί ως έχει;

ΑΓ.Μ.: Υπάρχουν κανονισμοί και είναι δύσκολο να πάμε σε άλλο συμπέρασμα. Άλλωστε και ο μηχανικός του 2003 πρότεινε ενίσχυση του κτιρίου. Το κτίριο χρειάζεται στήριξη. Η Ελ. Βουτιέρου κάλεσε την Περιφέρεια το Σεπτέμβρη του 2016. Ήρθαν 4 μηχανικοί που έλεγξαν το κτίριο και κατέληξαν στα δικά μου συμπεράσματα και περίπου στη δική μου λύση με τη διαφοροποίηση ότι ήθελαν και μελέτη από αρχιτέκτονα. Η μελέτη έγινε τον Απρίλιο του 2017 και χρηματοδοτήθηκε από τους καπ. Λ. Κτιστάκη και καπ. Παν. Τσάκο.

-          Τι κόστος εργασιών προκύπτει από ;

ΑΓ.Μ.: Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα. Θα μας το δείξουν τα τεύχη δημοπράτησης. Με αυτά τα έργα όμως θα θωρακιστεί η παλιά χειρουργική.

-          Οι μικρής κλίμακας εργασίες που είχαν γίνει στην παλιά Χειρουργική τι θα γίνουν;

ΑΓ.Μ.: Δυστυχώς πρέπει να ξηλωθούν όλες. Για παράδειγμα τα μπάνια έχουν σκαλοπάτια. Δεν γίνεται σε νοσοκομείο να υπάρχουν σκαλοπάτια για το μπάνιο. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό το πράγμα. Αν έπρεπε να αδειοθοτηθεί, δεν θα έπαιρνε άδεια.

Λογικά χρειαζόμαστε περίπου 2,5 εκ. για να επισκευαστεί η Χειρουργική κι ένα επιπλέον ποσό της τάξεως του 1,5 εκ. ευρώ για τη συνολική αποκατάσταση των παλαιών πτερύγων. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το «Νιάρχος» δεν ματαίωσε τη δωρεά, είναι σε αναμονή της αδειοδότησης της μελέτης που κατέθεσα τον Απρίλιο

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ