10.6.2020 7:51

Για θερμό δίμηνο στο μεταναστευτικό ετοιμάζονται οι αρχές σε Χίο και Λέσβο

Οι πληροφορίες για συγκέντρωση μεταναστών στη Σμύρνη με τη βοήθεια της Κυβέρνησης ανησυχούν αλλά αυξάνουν στο έπακρο την ετοιμότητα του Λιμενικού

Καθημερινές είναι πλέον οι πληροφορίες που φθάνουν στις ελληνικές αρχές για συγκέντρωση μεταναστευτικού πληθυσμού στη Σμύρνη, με τη βοήθεια μάλιστα της τουρκικής κυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει να τους χρησιμοποιήσει σε βάρος της Ελλάδας.

Η μέχρι σήμερα πεποίθηση ότι η γείτονα χώρα συγκρατεί τις ροές επιλέγοντας να προβάλλει τον ρόλο του διασώστη ψυχών στο Αιγαίο μέσα από μονταρισμένα βίντεο, τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Ευρώπη, εδραιώνεται μέρα με τη μέρα αλλά δημιουργεί και έντονο προβληματισμό για το μέχρι πότε θα εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη τακτική. 

Και αυτό γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιθετική διάθεση της Τουρκίας αυξάνεται και πάλι σταδιακά. 

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τρία βασικά δεδομένα.

Πρώτον ότι, εδώ και 20 ημέρες καθημερινά (ακόμα και αν δεν γίνεται γνωστό από τον Τύπο) οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα εντείνονται μέρα με τη μέρα, με το Λιμενικό να δίνει διαρκή αγώνα. 

Δεύτερον ότι, η Τουρκία έχει επιλέξει να συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων στα παραλία, πρακτική που δεν ακολουθούσε μέχρι σήμερα. Η περίπτωση άτυπων καταυλισμών έξω από τον Τσεσμέ αλλά και της περιοχής του Αλί Αγά το μαρτυρούν πέραν πάσης αμφιβολίας. 

Τρίτον ότι, εδώ και μερικές ημέρες οι πληροφορίες για συγκέντρωση μεταναστευτικού πληθυσμού στη Σμύρνη, κυρίως από Αφρικανικές χώρες, διαδέχονται η μία την άλλη με την Ελλάδα να παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση της Τουρκίας. 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ελληνική πλευρά οχυρώνεται με κάθε μέσο και τρόπο, προετοιμαζόμενη για θερμό δίμηνο, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η γείτονα σταδιακά θα πετάξει το προσωπείο του ανθρωπιστή και θα εμφανίσει τις πραγματικές της προθέσεις. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ