24.7.2019 10:37

«Η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας δημοτικής αρχής»

Αποτελεί έναν από τους νεότερους Δημοτικούς Συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου που θα ορκιστεί τον προσεχή Αύγουστο. Ο Αλέξης Γεώργουλης, ανοίγει μετεκλογικά τα χαρτιά του στον «π» σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη, για την προεκλογική περίοδο και τις προσδοκίες του από τη νέα δημοτική αρχή του Σταμάτη Κάρμαντζη.

Αλέξη κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Νέο άτομο και πρώτη φορά ανάμειξη με τα κοινά. Πως ήταν σαν εντύπωση αλλά και σαν ουσία αυτή η δοκιμασία για εσένα;

Ήταν ένα όμορφο ταξίδι.. Στο ουσιαστικό κομμάτι του μπορέσαμε να φέρουμε κοντά νέους ανθρώπους και να δουλέψουμε όλοι μαζί στα πλαίσια των προγραμματικών ομάδων που με τον καιρό χτίσαμε. Καταφέραμε να εντοπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας στη ρίζα τους και με θάρρος να προτείνουμε λύσεις. Και αυτό το κομμάτι ήταν που γέμισε τον καθένα και την καθεμιά από εμάς πιο πολύ..

Εντούτοις η εικόνα που σχημάτισα για την εκλογική διαδικασία διέφερε πολύ από αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου. Ο Χιώτης δυσκολεύτηκε να εμπιστευθεί τη νέα γενιά, δεν πόνταρε στην ανανέωση και νέοι υποψήφιοι που συγκέντρωναν στα πρόσωπα τους εξαιρετικές ικανότητες έμειναν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου..

Το βάρος επομένως στους εκλεγέντες είναι ακόμη μεγαλύτερο διότι από τον Σεπτέμβρη θα κληθούμε να εκπροσωπήσουμε τη γενιά μας στις καρέκλες του Δημοτικού Συμβουλίου και όσοι ευτυχήσαμε να εκλεγούμε οφείλουμε να στρωθούμε στη δουλειά και να βοηθήσουμε όπως μπορεί ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να αναμετρηθούμε με τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα του τόπου μας.

Ποιος ο ρόλος ενός νέου ανθρώπου στα έδρανα της αντιπολίτευσης;

Η φρεσκάδα της ηλικίας είναι πάντα ωφέλιμη νομίζω, αρκεί να συνοδεύεται από πολιτική σκέψη αλλά και γνώση των επιμέρους θεμάτων. Το «νέος» από μόνο του δε λέει κάτι. Σε καμία δε περίπτωση δεν πρέπει να απαξιώνεται και η εμπειρία των μεγαλύτερων. Οι τρέχουσες ανάγκες του τόπου μας επιβάλλουν τη σύμμετρη εξισορρόπηση ανάμεσα στο «νέος» και στο «παλιός». Απαιτείται επομένως συγκερασμός του ενθουσιασμού που έχει να προσφέρει η νέα γενιά με την ωριμότητα και εμπειρία των μεγαλύτερων κι εμπειρότερων στην αυτοδιοίκηση.

Ο ρόλος που καλείται να αναλάβει ένας νέος άνθρωπος στην αντιπολίτευση είναι να συμμετέχει, να παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειάζεται, να αναδεικνύει προβλήματα, να προτείνει λύσεις και να αποτελεί τη φωνή της νέας γενιάς που θα ακούγεται πιο δυνατά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι έφθασε ο καιρός που πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα ερεθίσματα στους νέους να πάψουν να απαξιώνουν τη συμμετοχή στα κοινά. Όσο το ποσοστό αποστροφής στα κοινά αυξάνεται, τόσο, αντιστοίχως, πιο αδύναμη γίνεται η δημοκρατία μας, καθώς συρρικνώνεται, γιατί απευθύνεται σε λίγους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε, γιατί κανείς δε διεκδικεί τίποτα. Θα ήταν ευχής έργο εάν η συμμετοχή η δική μου αλλά και άλλων νέων ατόμων στο Δημοτικό Συμβούλιο έδινε τα αναγκαία ερεθίσματα και σε άλλα παιδιά της γενιάς μας να μετέχουν αυτόβουλα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συχνά λέμε ότι η παραμονή της νέας γενιάς στο νησί αποτελεί το στοίχημα ενάντια στην ερημοποίηση της Χίου. Τι περιμένεις προς αυτή την κατεύθυνση από τη νέα δημοτική αρχή;

Η παραμονή της νέας γενιάς στο νησί πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών αφενός της νέας Δημοτικής αλλά και της νέας Περιφερειακής αρχής. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν κατά τη γνώμη μου ζωτικούς χώρους ανάπτυξης διαλόγου και πρωτοβουλιών για την αναστροφή της δυσάρεστης κατάστασης που βιώνει το νησί μας και κατ’ επέκταση η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Παρά την εξαφάνιση από το Κεντρικό Κράτος κρίσιμων πόρων, αποτελούν ακόμη και σήμερα βασικά εργαλεία ανάπτυξης. Επομένως η νέα δημοτική αρχή οφείλει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει το νησί μας, να συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων δομών που θα υπηρετούν μια νέα στρατηγική με στόχο την εξαφάνιση των γραφειοκρατικών στρεβλώσεων και την πλήρη διαφάνεια και να ενισχύσει τη νεανική επιχειρηματικότητα με κινητροδότηση δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους αντί της φυγής στο εξωτερικό, να αναπτύσσουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στο νησί μας! Κυρίως όμως η νέα δημοτική αρχή πρέπει να περάσει ψυχολογία τουρισμού στην αγορά μας. Να στείλει ένα πεντακάθαρο μήνυμα ότι, με πρωτοβουλία του Δήμου, ο τροχός της οικονομίας στρέφει σε τουριστική κατεύθυνση με σχεδιασμό τέτοιο που θα επιτρέψει στο νησί μας να ηγηθεί του σύγχρονου μοντέλου τουρισμού στο Αιγαίο, του τουρισμού τοπικής ταυτότητας, που δεν θα ανοίγει θέσεις εργασίας μόνο στη δημιουργία κλινών και την εστίαση.

Συνεργασία παρατάξεων ή αυτόνομη πορεία είναι το ερώτημα των ημερών; Τελικά θα ευνοήσει η απλή αναλογική;

Προκειμένου να καταφέρει να λειτουργήσει το σύστημα της απλής αναλογικής απαιτούνται συμφωνίες αρχών, προγραμματικές συγκλίσεις, διαφάνεια και τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών. Θεωρητικά αποτελεί εξαιρετικά ελκυστικό σενάριο η συμμετοχή και η πολιτική παρουσία νέων πολιτικών και κοινωνικών σχηματισμών και κινημάτων που προκύπτουν μέσα από τις συνεχείς κοινωνικές μεταβολές με τρόπο τέτοιο που προάγεται η λεγόμενη «συναινετική» δημοκρατία. Έτσι, θα έλεγα ότι η απλή αναλογική δίνει σίγουρα χώρο στο διάλογο, τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή και περιορίζει σε σημαντικό βαθμό μια ενδεχόμενη αλαζονεία Δημάρχου ή Περιφερειάρχη.

Θα καταστεί λειτουργική η εφαρμογή της; Είμαστε έτοιμοι σαν λαός να δεχτούμε τις τομές που φέρνει μαζί της και να αφήσουμε πίσω μας τους εγωισμούς; Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και συναλλαγή. Τελικά όμως μήπως δεν έχει να κάνει όλο αυτό με το ίδιο το εκλογικό σύστημα αλλά με εμάς τους ίδιους;

Σταμάτης Κάρμαντζης και Κώστας Τριαντάφυλλος. Υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων; Και αν ναι υπό ποιους όρους;

Μια νέα σελίδα στα δημοτικά μας ζητήματα θα ωθούσε τον νέο δήμαρχο Χίου να αναλάβει την πρωτοβουλία να καλέσει το σύνολο των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών και να εξετάσουν έγκαιρα που συγκλίνουν οι προγραμματικές τους θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση άποψη μου είναι ότι η νέα δημοτική εξουσία δεν πρέπει να αποτελέσει απλό άθροισμα εκλεγμένων συμβούλων. Οι παρατάξεις είναι συλλογικά όργανα με προγραμματικές θέσεις και προκειμένου να επιτευχθεί η οποιαδήποτε συνεργασία θα πρέπει να υφίστανται συγκλίσεις στα πλαίσια μιας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί με όρους διαφάνειας πάνω απ’ το τραπέζι. Ως γνωστόν τα συλλογικά όργανα δεν απαντούν σε a priori συνεργασίες. Η Συμμαχία Αξιών αποτελεί μια δημοτική παράταξη που προάγει τη δημοκρατία και λειτουργεί με διαδικασίες δημοκρατικές και με όργανα που διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Υπό αυτήν την έννοια είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ο νέος Δήμαρχος προκειμένου να θέσει το νησί σε μια σωστή τροχιά θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασίες ακόμη και με αυτούς που προεκλογικά διαφωνούσε επιτυγχάνοντας συναινέσεις. Έχει φθάσει η στιγμή να πείσουμε την κοινωνία ότι συζητάμε πια στη βάση διαφορετικών αξιών. Της σύνθεσης, του σχεδιασμού, της στρατηγικής.. Για το λόγο αυτό πρέπει να προτάξουμε τον διάλογο σε μια εποχή που τον έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Έφθασε η στιγμή που πρέπει να σβήσουμε την αμφιβολία που έχει η νέα γενιά για τη σύνδεση του μέλλοντος της με το νησί. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτές που θα επιτρέψουν στα νέα παιδιά να παραμείνουν στο νησί και να σχεδιάσουν εδώ το μέλλον τους.

Πριν λίγες ημέρες ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε λίγες ημέρες θα ορκιστείς ως αυτοδιοικητικός της Χίου. Τι περιμένεις από την κυβέρνηση σε επίπεδο ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Να επιτρέψει στους Ο.Τ.Α. να αναπνεύσουν και να μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα! Η υποστελέχωση τους ιδίως σε εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό μεγιστοποιεί σε πολλές υπηρεσίες το πρόβλημα λειτουργίας τους. Επομένως θα επιθυμούσα να δω μια ειλικρινή διάθεση για την ουσιαστική ενίσχυση των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αποδοθούν καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες με πολιτικές που έχουν επίκεντρο την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ούτως ώστε οι Ο.Τ.Α. να βρεθούν σε μια θέση τέτοια που να μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να προωθήσει μια άριστη συνεργασία και με τους δύο αυτοδιοικητικούς βαθμούς προκειμένου να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση αυτόνομα και αποτελεσματικά, δίνοντας πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη αποτελούν όμως και η γραφειοκρατία, οι πολλαπλοί έλεγχοι καθώς και η σύγχυση αρμοδιοτήτων. Εάν η νέα κυβέρνηση αποδείξει εμπράκτως ότι θέτει πρώτη στην ιεράρχηση της την επίλυση των αγκιλώσεων αυτών που λιμνάζουν, ως προτεραιότητα της, και συνδυαστικά ενισχύσει τις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. και την οικονομική αυτοτέλεια τους, τότε ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ενισχυθεί σημαντικά. Επιπλέον βλέπουμε πόσο δύσκαμπτες είναι πολλές φορές οι διαδικασίες αξιοποίησης των δημοτικών πόρων. Επομένως ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μια σχετική ευελιξία στις διαδικασίες με στόχο τη διευκόλυνση της δυνατότητας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους δήμους.

Έχουμε να διανύσουμε μία κρίσιμη 4ετία. Τι θα παρότρυνες τον νέο Δήμαρχο να θέσει ως άμεση προτεραιότητά του μέχρι το 2021;

Τρία πράγματα: Τουρισμός, τουρισμός και….τουρισμός! Σήμερα πρέπει περισσότερο από ποτέ να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη η Χίος μας να καταστεί ελκυστικός προορισμός. Πρώτα για εμάς τους ίδιους και μετά για τους επισκέπτες μας. Διανύουμε μια χρονική περίοδο που η γενιά μας δεν εμπνέεται πια από το νησί, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχουν σ’ αυτό ευκαιρίες εξέλιξης. Η Χίος μας βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι δυο δεκαετιών. Η συζήτηση μεταξύ των νέων στάζει καθημερινά απαισιοδοξία και αμφιβολία για τη σύνδεση του δικού τους μέλλοντος με τον τόπο. Είναι η ενδεδειγμένη στιγμή ο νέος Δήμαρχος να πείσει την κοινωνία μας ότι επιδιώκει να μεταστρέψει το οικονομικό μοντέλο του νησιού μας σε ένα τουριστικό μοντέλο με δική του ταυτότητα, αξιοποιώντας όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας διαφοροποιούν από τα άλλα νησιά του Αιγαίου, ανάβοντας την δάδα της ελπίδας για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού ως μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας. Όλο το υπόλοιπο Αιγαίο ζει, αναπτύσσεται και αυξάνεται πληθυσμιακά από τον πλούτο του. Είμαστε οι μόνοι που δεν εξετάσαμε καν αν σε εμάς ταιριάζει. Είναι τόσο ευρύς ο πλούτος της απασχόλησης γύρω από τον τουρισμό, που, αν τον ανακαλύψουμε, λύσαμε το σημερινό πρόβλημα της μονοδιάστατης επαγγελματικής κατεύθυνσης της γενιάς μας. Επομένως παροτρύνω τον νέο Δήμαρχο να θέσει ως προτεραιότητα του τον τουρισμό που σημαίνει υποδομές, νέες θέσεις εργασίας και ποιοτικές υπηρεσίες, καθαρή πόλη και καθαρά χωριά, πύλη Σένγκεν, σεβασμός στον πεζό, λιγότερη κυκλοφορία στο κέντρο.. Εξάλλου μια τουριστική στροφή σημαίνει ταυτόχρονα άμεση αναβάθμιση της δικής μας καθημερινότητας.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ