22.1.2021 11:12

Η Χιακή Συμπολιτεία εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου

Ενάμιση χρόνο μετά την «αλλαγή φρουράς» στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, η Χιακή Συμπολιτεία παραμένει παρούσα εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, με πλήθος παρεμβάσεων και προτάσεων, αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών για το νησί.

Τι σημαίνει εναλλαγή στα δημαρχιακά έδρανα

Κάνουμε πράξη την προεκλογική δέσμευση της Χιακής Συμπολιτείας για εναλλαγή στην εκπροσώπηση μας στο δημοτικό συμβούλιο. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής και θεωρούμε ότι η μόνιμη προσκόλληση σε αιρετές θέσεις είναι σε τελική ανάλυση μια βαθιά συντηρητική αντίληψη. Η θητεία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου είναι «σχολείο», και καθώς δεν υπάρχουν, ή δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, «ειδικοί» στην πολιτική, πολλώ δε μάλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε ότι καθένας και η καθεμιά έχει να προσφέρει στη χιώτικη κοινωνία και από αυτή τη θέση.  Άλλωστε ως δημοτική παράταξη από το 2014 έως σήμερα λειτουργούμε συλλογικά μέσα από ανοιχτές και δημοκρατικές συνελεύσεις και με την ενεργοποίηση όλων των μελών και των φίλων της Χιακής Συμπολιτείας.

Από το Σεπτέμβρη 2019 μέχρι σήμερα

·Είμαστε οι πρώτοι που καταγγείλαμε (ήδη από τον Ιούλιο του 2019) τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ να φαλκιδεύσουν την απλή αναλογική και τη λαϊκή ψήφο. Μέσα από αλλεπάλληλες ρυθμίσεις και εγκυκλίους έχουν δημιουργηθεί δοτές πλειοψηφίες  σε συλλογικά όργανα και απίθανες ρυθμίσεις  όπως ότι αποφάσεις παίρνονται ακόμα και με μειοψηφικό αριθμό ψήφων στο ΔΣ.

·Η δημοτική αρχή συχνά επιχειρεί να δαιμονοποιήσει τις αντιπολιτεύσεις. Απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική ρίχνει την ευθύνη στη διαφορετική άποψη. Εμείς θεωρούμε ότι κάθε άποψη στο ΔΣ είναι ωφέλιμη και χρήσιμη, επιδιώκουμε τις συνθέσεις και τις συνεργασίες. Πάντα όμως με πολιτικούς όρους και διαφάνεια κι όχι μέσω μεταγραφών και θολών συμφωνιών.

·Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο υποστηρίξαμε πάντοτε με τεκμηρίωση τις θέσεις μας, ασκήσαμε κριτική όπου έπρεπε, φέραμε προτάσεις. Υποστηρίξαμε τις θέσεις των τοπικών συμβουλίων και διεκδικήσαμε να τους δοθούν πόροι και αρμοδιότητες.

·Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε πόρους για την αυτοδιοίκηση, σταθήκαμε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσής τους και στη σιωπή της δημοτικής αρχής. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε ενίσχυση του δήμου με μόνιμο προσωπικό με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στο δημότη.

·Καταγγείλαμε αδιαφανείς και  αμφισβητούμενες πολιτικές της δημοτικής αρχής με τραγικά αποτελέσματα όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του Σινέ Κήπος μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

·Αντισταθήκαμε, μαζί με τους συμπολίτες μας, στον εγκλωβισμό των προσφύγων στη Χίο και στη δημιουργία υπερδομής «Νταχάου» στο Αίπος και βρεθήκαμε απέναντι στα ΜΑΤ και στη βάρβαρη εισβολή τους στο νησί μας. Ταυτόχρονα αναδείξαμε έγκαιρα τους κινδύνους της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού, πήραμε αποστάσεις και καταγγείλαμε αυτά τα φαινόμενα.

·Συμμετείχαμε σε όλες τις δράσεις για την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, διατηρούμε ανυποχώρητα το μέτωπο ενάντια στο φασισμό όπως κι αν εμφανίζεται.

·Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας covid 19 υποστηρίξαμε την απαραίτητη ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του δήμου, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ενίσχυση κλάδων της τοπικής οικονομίας που πλήττονται άμεσα και έμμεσα, την προώθηση και οργάνωση της αλληλεγγύης από και προς τους συμπολίτες μας με κορμό το δήμο.

·Φέραμε στο φως θέματα για τα οποία δεν μιλούσε κανείς μέσα από διοργάνωση εκδηλώσεων  (με φυσική παρουσία ή διαδικτυακών). Μιλήσαμε για την κλιματική αλλαγή, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις ανήθικες επαναπροωθήσεις προσφύγων, για την εκπαίδευση και την υπονόμευση της δημοκρατίας τον καιρό της πανδημίας. Έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε αυτές τις εκδηλώσεις με πλούσια θεματολογία και σε συνάρτηση με τις ανησυχίες της κοινωνίας.

Και συνεχίζουμε

·Θα συνεχίσουμε πάντα μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες την παρουσία και την παρέμβασή μας μέσα  και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, προσπαθώντας να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για μια καλύτερη ζωή στο νησί που ζούμε.

·Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, το δικαίωμα στην διαφορετική άποψη, την επιδίωξη συνθέσεων. Είναι ξεκάθαρο μετά από 1.5 χρόνο, ότι δεν ήταν το δημοτικό συμβούλιο και  η κοινωνία  ανώριμοι για μια διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο με την απλή αναλογική, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Μάλλον η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή είναι αλλεργικές στην πολυφωνία και στη σύνθεση προτάσεων στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, και δυστυχώς αυτό το έχουμε δει πολλάκις.

·Θα συνεχίσουμε να είμαστε φωνή κριτικής , πέρα από σκοπιμότητες και εξαρτήσεις.

·Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε φαινόμενα αδιαφάνειας, κακοδιοίκησης , πελατειακών σχέσεων.

·Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, ειδικά σε μια εποχή που με διάφορα προσχήματα επιχειρείται ο περιορισμός τους.

·Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε στο φως θεματικές ενότητες και προτάσεις που αφορούν στην κοινωνική αλληλεγγύη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.

·Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στα νησιά-κολαστήρια,  στην καταπάτηση των δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων που φτάνουν στο νησί μας, στην ντροπή της Βιάλ, στην ανέγερση νέων κολαστηρίων στο νησί.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ