24.9.2020 7:35

Η ΒΙ.ΑΛ. που θα έκλεινε αποκτά ξεχωριστή αστυνομική υποδιεύθυνση

Ίδρυση ξεχωριστών αστυνομικών υπηρεσιών στα ΚΥΤ του Ανατολικού Αιγαίου

Στην ίδρυση ξεχωριστών αστυνομικών υπηρεσιών σε κάθε ένα από τα συνολικά πέντε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Ανατολικού Αιγαίου προχωρούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και την Κω θα συσταθούν αυτοτελείς Υποδιευθύνσεις, με αρκετές δεκάδες άτομα προσωπικό και αποκλειστική αρμοδιότητα την αστυνόμευση των ΚΥΤ. Αντίστοιχα στη Λέρο, όπου η δομή φιλοξενίας είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες τέσσερις, αντί για Υποδιεύθυνση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα. Την ίδρυση των πέντε νέων υπηρεσιών αποφάσισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεννόηση με τον αρχηγό της αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη, στον απόηχο όσων συνέβησαν τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου και οδήγησαν στην καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας. Η σύσταση και έναρξη λειτουργίας τους προβλέπεται σε Προεδρικό Διάταγμα, που θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες.  
Προσλήψεις

Προτεραιότητα δίνεται στο νέο ΚΥΤ της Λέσβου, στην περιοχή του Καρά Τεπέ όπου έχουν μεταφερθεί πάνω από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη νέα υπηρεσία θα υπηρετούν περίπου 400 αστυνομικοί συμπεριλαμβανομένων των 240 νέων συνοριακών φυλάκων, που προσελήφθησαν το καλοκαίρι. Στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπάρχουν σκέψεις για πρόσληψη επιπλέον 250 συμβασιούχων συνοριακών φυλάκων, ώστε να στελεχωθούν και οι υπόλοιπες αυτοτελείς υπηρεσίες των ΚΥΤ. 

Ειδικά για τη Λέσβο, το σχέδιο που καταστρώνεται προβλέπει ότι στην αστυνόμευση της δομής θα μετέχουν 90 έως 100 άτομα σε κάθε βάρδια. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη σύσταση πέντε νέων Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και μιας ομάδας «ειδικών αποστολών», που θα λειτουργεί στα πρότυπα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Προωθείται ακόμα η συγκρότηση διμοιριών «υποστήριξης», προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα  εντάσεις και επεισόδια, όπως αυτά που ξέσπασαν το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου και οδήγησαν στην καταστροφή της Μόριας.  

Κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι νέοι συνοριοφύλακες παρακολουθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης από το αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ, προκειμένου να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα νέα τους καθήκοντα. Στη Λέσβο δημιουργείται τέλος ξεχωριστή ομάδα με 15-20 αστυνομικούς της Ασφάλειας. Αποστολή τους θα είναι να συλλέγουν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στους καταυλισμούς και να διεξάγουν έρευνες για την εξιχνίαση εγκλημάτων με δράστες και θύματα πρόσφυγες και μετανάστες. Για τις ανάγκες του νέου σχεδίου ασφαλείας στη δομή του Καρά Τεπέ βρέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Λέσβο αστυνομικοί του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) της ΕΛ.ΑΣ. Παρόμοια διάρθρωση θα έχουν οι αυτοτελείς υπηρεσίες στα ΚΥΤ της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου.

ΠΗΓΗ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ